Acasă Local Dolj Noua şefă a ANAF trebuie suspendată din calitatea de lichidator

Noua şefă a ANAF trebuie suspendată din calitatea de lichidator

Numirea Mihaelei Triculescu (foto) la şefia ANAF a surprins pe toată lumea, chiar şi pe mulţi dintre pesedişti. Triculescu pare că vine de nicăieri, CV-ul său fiind extrem de sărac. Ne-a fost prezentată ca „economist cu o vastă experienţă“ şi „practician în insolvenţă“, însă informaţiile despre cariera sa profesională, furnizate de presă în ultimele zile, conturează mai degrabă un profil minor, cel mult mediocru. Presa a scris că a picat de cinci ori examenul oral susţinut pentru a ajunge inspector la Antifraudă sau că a fost contabilă la firma de servicii publice a Primăriei Cârcea. De asemenea, s-a scris că „pila“ ei este Darius Vâlcov, conducătorul de facto al guvernului Dăncilă. De aici şi concluzia că nu contează ce pregătire şi experienţă ai, contează să cunoşti pe cine trebuie.
Triculescu nu spune nimic mediului universitar craiovean, nici profesioniştilor în insolvenţă. Pe portalul instanţelor de judecată, numele său figurează în 55 de speţe, însă o parte dintre ele sunt legate de procesul cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA) Dolj, acolo unde a fost directoare adjunctă. Cazul, relatat la vremea respectivă de GdS, se referă la conflictul de interese de care a fost acuzată fosta directoare a CRFPA, Mihaela Cotigă, în procesul cu ANI Triculescu fiind chemată „în garanţie“. Tot de pe portalul instanţelor aflăm că numele său este implicat în mai multe procese chiar împotriva Fiscului, prin cabinetul individual de insolvenţă pe care îl deţine la Craiova. Procesele se derulează la instanţe din Dolj, Arad, Bucureşti, Olt, Suceava şi Braşov, iar firmele pe care le lichidează nu sunt cunoscute publicului larg. De regulă, numirea ca lichidator în aceste procese de insolvenţă a fost făcută de instanţă, iar în cazurile în care insolvenţa a fost cerută de Fisc a fost nevoie să fie schimbată, pentru că nu se afla pe lista practicienilor în insolvenţă agreaţi de ANAF.
Totuşi, o dată cu numirea în funcţia de şefă a ANAF, Mihaela Triculescu nu mai poate fi lichidator judiciar, cele două profesii fiind incompatibile. OUG nr. 86/2006, care reglementează activitatea practicienilor în insolvenţă, spune că această profesie este incompatibilă cu „activitatea salarizată în cadrul altor profesii“ (art. 26, alin. 1, lit. a). În aceste condiţii, activitatea de practician în insolvenţă se suspendă „pe durata existenţei acestei stări“ (art. 36, lit. a).

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version