21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de mii de turişti, în minivacanţă la Rânca

Zeci de mii de turişti, în minivacanţă la Rânca

Zeci de mii de turişti s-au aflat în minivacanţa de Anul Nou, în staţiunea montană Rânca. În fiecare zi, 7.000 de persoane au fost prezente în zona montană, fie că a fost vorba de turişti cazaţi la pensiuni, hoteluri şi cabane, fie de turişti urcaţi pentru o zi la schi sau la sanie. Cabanierii s-au pregătit cum se cuvine pentru minivacanţa de Anul Nou. Nu au lipsit mesele îmbelşugate cu produse tradiţionale şi nici muzica lăutărească sau populară. Astfel, au existat pensiuni care au adus tarafuri şi interpreţi care să destindă atmosfera şi să îi facă pe turişti să se simtă bine. Au fost deschise toate cele cinci pârtii de schi şi sanie. Din păcate, telescaunul de sub Vârful Păpuşa nu a funcţionat, în ciuda faptului că au existat foarte mulţi turişti dornici să urce câteva sute de metri mai sus şi să admire peisajele.

Blocaje pe 2 decembrie

Cel mai mare aflux de turişti a fost înregistrat pe 2 decembrie. La Rânca au fost prezente peste 10.000 de persoane. Parcările de pe marginea drumului naţional şi de la cabane nu au mai făcut faţă. Astfel, DN 67C a fost în multe momente pur şi simplu blocat din cauză că se mergea bară la bară. „Pur şi simplu s-a blocat şoseaua complet din cauza numărului ridicat de autovehicule. Partea bună a fost că nu a nins şi nu a trebuit să intervenim cu utilaje pe drum pentru că nu am fi avut pe unde să trecem. Trebuie gândite soluţii şi pentru astfel de perioade în care vin foarte multe maşini la Rânca“, a declarat Cristi Tudor, reprezentant al Secţei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale. La un moment dat se vorbea de amenajarea unei parcări mari la intrarea în staţiune şi de introducerea transportului pe cablu până în centrul zonei turistice. Astfel, multe autovehicule ar dispărea din trafic şi ar fi lăsate în siguranţă în parcarea respectivă.

Salvamontiştii, la datorie

Din punctul de vedere al intervenţiilor pe pârtie nu au fost probleme deosebite. De Anul Nou şi până miercuri, salvamontiştii au fost solicitaţi de 11 ori pe pârtii. „Am avut doar două intervenţii pe 31 decembrie şi restul în zilele noului an. A fost vorba de fracturi, plăgi. Cinci persoane au ajuns la spital cu ajutorul ambulanţelor şi trei cu maşinile personale. Au existat cazuri în care a fost suficient ajutorul medical primit la cabinetul pe care îl avem în staţiune şi au putut să îşi continue vacanţa în staţiune. A fost foarte bine pentru toată lumea pentru că turiştii au dorit să vină la Rânca, în primul rând pentru că, spre deosebire de alte sezoane, a fost şi este multă zăpadă şi pârtiile au putut fi folosite din plin“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS