Acasă Local Gorj „Mămica“ bebeluşilor din Gorj s-a retras după 41 de ani de activitate

„Mămica“ bebeluşilor din Gorj s-a retras după 41 de ani de activitate

Doctoriţa Camelia Roman Bărbuţi este proaspăt pensionară

Medicul pediatru gorjean Camelia Roman Bărbuţi, fosta şefă a Secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, s-a pensionat după 41 de ani de activitate. Supranumită mămica bebeluşilor din Gorj, doctoriţa s-a aflat pentru ultima dată într-o gardă pe 30 decembrie 2018. De câteva zile este pensionară, cu toate că îi vine foarte greu să se obişnuiască fără activitatea febrilă a secţiei şi fără bebeluşii de care avea grijă alături de personalul din subordine. Timp de zeci de ani a participat la zeci de mii de naşteri la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu şi, până de curând, a fost unul dintre cei mai longevivi medici din cadrul unităţii spitaliceşti, cu o continuitate nemaiîntâlnită în cadrul aceleiaşi secţii. Camelia Roman Bărbuţi se declară mândră de activitatea de 41 de ani din Secţia Neonatologie, pe care a condus-o din anul 1996

În slujba copiilor

Doctoriţa Camelia Roman Bărbuţi a adus bucurie în atâtea familii şi a reuşit să salveze bebeluşi din situaţii foarte delicate. S-a angajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu în anul 1977 şi a ştiut încă din copilărie ce meserie avea să urmeze: medic pediatru. A urmat Facultatea de Medicină din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1975. A urmat stagiatura, perioadă în care a locuit mai mult în comuna Negomir, acolo unde şi-a cunoscut şi viitorul soţ, pe Ioan Roman Bărbuţi, fost viceprimar al municipiului Târgu Jiu. Perioada cea mai prolifică pentru meseria sa a fost 1980 – 1996, când a asistat la peste 3.000 de naşteri pe an. Ulterior, numărul naşterilor în cadrul Secţiei Neonatologie din Spitalul Judeţean din Târgu Jiu a înregistrat un regres, explicabil din punctul de vedere al sporului negativ de după 1990. În prezent, s-a ajuns la aproape o mie de naşteri pe an.

Recunoştinţa mamelor este cel mai de preţ dar

Camelia Roman Bărbuţi a declarat că fiecare naştere i se pare un miracol şi că partea cea mai spectaculoasă a meseriei pe care a practicat-o a fost că a întâlnit femei care au dat naştere la copii, după ce medicul le-a văzut născându-se în urmă cu zeci de ani. O amintire deosebită are legătură cu o pacientă din Austria, care în 1992 s-a întâmplat să nască, prematur, la Târgu Jiu, unde medicii i-au salvat atât viaţa, cât şi fetiţa. An de an, mama din Austria i-a trimis medicului Camelia Roman Bărbuţi fotografii cu fetiţa şi scrisori în care îi mulţumea pentru tot ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Recunoştinţa mamelor este cel mai de preţ dar pentru medic. Partea mai puţin plăcută a misiunii de medic pediatru a fost când descoperea copii abandonaţi în cadrul secţiei. Un lucru cu care medicul se mândreşte este Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatologică pe care l-a înfiinţat în urmă cu zece ani, în cadrul Secţiei Neonatologie, şi unde sunt îngrijiţi copiii născuţi prematur.

 

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version