21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj3.000 de turişti zilnic în Rânca, în minivacanţa de Crăciun

3.000 de turişti zilnic în Rânca, în minivacanţa de Crăciun

A fost nevoie şi de intervenţia salvamontiştilor pe pârtii

Mii de turişti s-au aflat în Rânca în perioada minivacanţei de Crăciun. A fost vorba de aproape o săptămână de distracţie şi voie bună pe pârtii sau în cabanele şi pensiunile de la cota 1.650, sub Vârful Păpuşa. Proprietarii de pensiuni şi cabane s-au pregătit cum se cuvine pentru a-i întâmpina pe turişti. Nu au lipsit preparatele tradiţionale din carne de porc sau specifice zonei şi perioadei sărbătorii Crăciunului. Pentru a asigura atmosfera, anumite hoteluri şi pensiuni mai mari au adus tarafuri de lăutari sau formaţii de muzică populară. Nu a lipsit nimic din ceea ce turiştii puteau avea acasă, alături de familie sau de rude. Mai mult decât atât, distracţia la munte a fost întregită de peisajele de basm, dar şi de zăpada de peste un metru, care i-a bucurat din plin pe iubitorii sporturilor de iarnă.

S-a schiat pe cinci pârtii

Dacă anul trecut de Crăciun zăpada a fost cu porţia pe pârtiile de schi, anul acesta au fost deschise nu mai puţin de cinci pârtii de schi şi sanie. Excepţie a făcut pârtia de la telescaunul de sub Vârful Păpuşa. Aceasta nu a putut fi amenajată în mod corespunzător pentru practicarea sporturilor de iarnă în condiţii normale. La Rânca s-au aflat cazaţi peste 2.000 de turişti, iar alte 1.000 de persoane au urcat în fiecare zi în staţiune, la schi sau la săniuş, însă nu au rămas să se cazeze la pensiunile, cabanele sau la hotelurile din Rânca. Majoritatea celor care au venit la Rânca doar pentru o zi de schi au fost gorjeni sau turişti din judeţene învecinate. Bucuria a fost mare, mai ales că au fost condiţii perfecte pentru practicarea sporturilor de iarnă, în special după Craciun.

Intervenţii pe pârtie

Salvamontiştii gorjeni au fost, ca de fiecare dată, la datorie. Zilnic, în bazele Salvamont din staţiunea Rânca s-au aflat zece salvatori. Aceştia au fost mobilizaţi în zona pârtiilor de sanie sau de schi şi au avut şi intervenţii, însă mult mai puţine ca în perioada similară a anului trecut. „Au mers toate pârtiile de schi şi de sanie. În total, este vorba de cinci pârtii, cu excepţia celei de pe Păpuşa. Am avut în prima zi de Crăciun doar patru intervenţii, pe pârtie sau cu persoane din staţiune care au avut diferite probleme medicale. Am intervenit rapid şi toată lumea a beneficiat de asistenţă medicală de specialitate de la personalul nostru. Am avut zilnic în Rânca zece salvamontişti. Dacă este cazul, putem să suplimentăm. Deocamdată, în Rânca avem o ambulanţă Salvamont, care e permanent acolo, o autospecială medicalizată, tot a Salvamont, patru mijloace de intervenţie şenilate, un cabinet medical non-stop. Aşadar, turiştii sunt pe mâini bune şi la orice oră pot apela la cabinetul nostru medical sau la noi pentru diferite intervenţii. Ne aşteptăm ca numărul turiştilor să crească zilele următoare şi în special de Anul Nou. Este zăpadă destulă şi sunt condiţii foarte bune pe pârtii“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS