10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAmenzi pentru lipsa vinietei din parbriz, anulate de instanţă

Amenzi pentru lipsa vinietei din parbriz, anulate de instanţă

Judecătorii craioveni înclină să le dea dreptate şoferilor amendaţi de agenţii Poliţiei Locale pentru că nu au afişat vinieta de parcare într-un loc vizibil. Un cititor GdS spune că a chemat Poliţia Locală în judecată, pentru că a fost amendat cu 500 de lei pentru lipsa vinietei, în condiţiile în care autocolantul cu pricina, pe care îl lipise cu scoci pe parbriz, s-a desprins şi a căzut.

Cititorul GdS care a sesizat această situaţie susţine că este în această situaţie din cauza unei probleme a autorităţilor locale, care emit autocolantul cu pricina. În cursul anului 2017, bărbatul a schimbat parbrizul maşinii, aşa că a rămas şi fără autocolantul care atesta plata vinietei de parcare. Când a mers la Direcţia de Impozite şi Taxe pentru a obţine alt autocolant, a aflat că trebuie să plătească din nou taxa de 40 de lei pentru a putea obţine autocolantul buclucaş.
Ca să evite această situaţie, anul acesta, bărbatul nu a mai lipit autocolantul direct pe parbriz, ci cu ajutorul unei bucăţi de scoci. „Pe 3 decembrie am primit acasă un proces-verbal prin care fusesem amendat cu 500 de lei pentru că, la începutul lunii noiembrie, vinieta nu era lipită într-un loc vizibil, în autoturismul pe care îl ţineam în parcarea blocului. Eu o lipisem cu scoci şi a căzut în maşină, pe care nu o mai folosisem de ceva vreme. Eu mă întreb de ce, dacă tot au verificat în baza de date pentru a afla proprietarul maşinii, nu au putut verifica dacă am plătit sau nu vinieta de parcare. Am contestat amenda, care este aceeaşi ca în situaţia în care nu ai achitat taxa de parcare“, a precizat cititorul GdS. Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 18 decembrie, instanţa urmând să stabilească primul termen de judecată.

Instanţa le dă dreptate şoferilor

Gazeta de Sud a prezentat o situaţie asemănătoare în noiembrie, anul trecut („Lipsa vinietei de parcare goleşte buzunarele“). Atunci, craioveanul Alin Pădeanu s-a plâns că a fost amendat pe nedrept de agenții Poliției Locale Craiova pentru că nu a afișat vinieta de parcare într-un loc vizibil, în autoturismului său, un Daewoo Tico. Craioveanul a susţinut că, de fapt, lipise autocolantul cu pricina pe parbriz, în partea stânga-sus, într-o zonă fumurie, iar dacă poliţistul se uita cu atenţie o putea observa.
Bărbatul a mers în instanţă, iar în iunie, anul acesta, Judecătoria Craiova a hotărât să-i înlocuiască amenda de 500 de lei cu un avertisment.
Instanţa a constatat că şoferul a încălcat HCL nr. 31/2017, însă sancţiunea primită de acesta a fost prea aspră. „Instanţa constată că petentul (Alin Pădeanu -n.r.) nu a făcut dovada unei situaţii de fapt contrarii celei descrise în actul constatator al contravenţiei, astfel că în mod corect s-a reţinut în sarcina acestuia încălcarea prevederilor HCL nr. 31/2017(…). Instanţa consideră că sancţiunea avertismentului este totuşi suficientă pentru a i se atrage atenţia petentului asupra obligaţiilor sale“, se arată în hotărârea Judecătoriei Craiova, care nu a mai fost atacată cu apel de Poliţia Locală Craiova.
Într-un alt dosar, tot Judecătoria Craiova a stabilit că Poliţia Locală nu a dovedit cu certitudine că şoferul sancţionat nu a lipit în loc vizibil vinieta, aşa că a dispus anularea procesului-verbal. „Din probatoriul administrat în cauză, respectiv din înscrisurile și planșele foto depuse la dosarul cauzei, nu reiese cu certitudine că petentul a săvârșit fapta contravențională pentru care a fost sancționat. Astfel, conform chitanței, reiese că petentul avea achitat impozitul pentru autovehicul și taxa de parcare aferente anului 2015, fiind în posesia vinietei la data la care a fost sancționat. Din planșele fotografice nu reiese în mod cert că vinieta nu era afișată, având în vedere și dispozițiile art. 13 din același act normativ din care reiese că vinieta putea fi expusă și pe bordul autovehiculului, vizibil din exterior“, au reţinut judecătorii craioveni.

Vinieta

Potrivit Regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcare, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 31/2017, vinieta de parcare este un timbru autocolant eliberat de Primăria Craiova, care atestă plata taxei de parcare. Achitarea acestei taxe dă dreptul deţinătorului/utilizatorului unui autoturism să staţioneze pe domeniul public al municipiului.
Vinieta, care are valoarea de 40 de lei/an, se poate achita anticipat până la 31 martie pentru persoanele înregistrate în baza de date a Direcției de Impozite și Taxe a Primăriei (DIT) Craiova și reprezintă costul staţionării unui autovehicul într-un loc public din oraș (mai puțin pe locurile din centru, unde s-a instituit parcarea cu plata prin SMS). Și persoanele care nu au mașinile înregistrare la DIT Craiova au obligația procurării vinietei și, mai nou, pot plăti această taxă și prin SMS, cu titlul de „parcare ocazională“ (cost 1 leu pe zi sau 12 lei pe lună). Sancțiunea pentru persoanele care nu achită vinieta de parcare este cuprinsă între 500 și 1.000 de lei, însă aceeași sancțiune se aplică și celor care, deși au achitat vinieta, nu au afișat autocolantul la loc vizibil. Pentru persoanele juridice, amenda este cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei.
Potrivit regulamentului, proprietarul unui autovehicul este obligat să afişeze vinieta în interiorul autoturismului, într-un loc vizibil din exterior.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS