Acasă Local Gorj Dansul Măștilor gorjeneşti ajunge la Tel Aviv, în Israel

Dansul Măștilor gorjeneşti ajunge la Tel Aviv, în Israel

-

La finalul evenimentelor organizate pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează, în perioada 19 – 22 decembrie, o expoziție de fotografie etnografică la Tel Aviv, în Israel. Tot atunci va avea loc și lansarea albumului cu același nume, în ediție bilingvă. O serie de lucrări din colecția „Dansul Măștilor“ vor fi expuse de către artistul fotograf gorjean Teodor Dădălău la Ambasada României din Tel Aviv și Galeria de Artă Yavne din Israel. Această colecție prezintă tradiții și obiceiuri gorjene din preajma Sărbătorilor de iarnă, iar artistul fotograf gorjean a fost invitat de Ambasada României și Institutul Cultural Român din Tel Aviv , pentru a expune în Israel.

Măşti din satul Cloşani

Satul Cloșani din comuna Padeș este vestit pentru obiceiul unic practicat de oamenii de aici în perioada Sărbătorilor de iarnă, mai exact în Ajunul Crăciunului, atunci când tinerii, în general, merg la colindat cu măști pe față. Măștile se confecționează din piele de oaie și sunt împodobite și colorate în mod vesel. Sunt două feluri de măști, de moși și de babe. Obiceiurile de iarnă sunt cele mai bogate tradiţii de peste an, iar la Cloșani, oamenii îşi pun măşti pe faţă şi mimează tot felul de ritualuri din viaţa lor de zi cu zi. Curatorii expoziţiei oganizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj sunt Hanna Barak Engel şi Roni Reuben.

ȘTIRI VIDEO GdS

A treia fabrică prinde contur în Rovinari

Enova Group, o societate specializată în producția de componente mecanice, electromecanice și servicii calificate în domeniul automatizărilor industriale, tocmai a achiziționat fosta...