24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjul, sub asediul nămeţilor

Gorjul, sub asediul nămeţilor

A nins în două zile cât într-o lună

Judeţul Gorj se află de două zile sub troiene. Autorităţile sunt sub asediul nămeţilor şi în foarte puţine locuri au reuşit să curețe drumurile pentru a se putea circula în condiţii de iarnă. Singurii care s-au mobilizat cu toate forţele şi mijloacele auto din dotare şi închiriate au fost reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu. Astfel, principalele artere rutiere de tranzit prin judeţul Gorj au fost circulabile. Probleme mai mari au fost înregistrate în partea de nord a judeţului, unde ninsorile au căzut din abundenţă. Au fost chiar şi perioade de viscol în zona Rânca, pe DN 67C. Pe majoritatea drumurilor naţionale era duminică zăpadă tocată între 1 şi 3 centimetri. Sâmbătă şi ieri, drumarii au folosit peste o mie de tone de material antiderapant în diferite puncte de pe drumurile naţionale, la pante şi la coaste, astfel încât autoturismele să nu derapeze. Cu toate acestea, au existat autovehicule de mare tonaj, dar şi de mic tonaj care au ajuns în şanţul de pe marginea drumurilor.

Localităţi fără energie electrică şi alte utilităţi

Duminică erau mai multe localităţi fără energie electrică şi alte utilităţi, precum serviciile de internet şi cablu. Firele de transport sau stâlpii s-au rupt din cauza greutăţii zăpezii. Cele mai mari probleme au fost înregistrate la Rovinari. Ca urmare a unor stâlpi de energie electrică căzuţi, o parte a oraşului a rămas fără curent. „Din cauza căderilor abundente de zăpadă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Rovinari s-au rupt câțiva stâlpi care suțineau diverse rețele de utilități publice. Întrucât prognoza meteo arată că în cursul zilei de azi va continua să ningă, facem apel, pe această cale, la cetățenii din Rovinari și la agenții economici să se mobilizeze și să participe împreună la deszăpezirea spațiilor de la intrarea în blocuri, dar și a locurilor de parcare, cât și din fața spațiilor comerciale“, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Rovinari. Şi sate din comuna Cătunele au rămas ieri fără curent.

Urgie şi la Târgu Jiu

Şi în Târgu Jiu au fost afectate utilităţile în mai multe cartiere. Cele mai mari probleme au fost însă cu deszăpezirea. Autorităţile nu au făcut faţă căderilor masive de zăpadă. S-a intrat cu dificultate pe principalele artere rutiere din oraş. Majoritatea străzilor din cartiere au rămas însă sub nămeţi. Nu s-a mai putut ieşi cu maşinile şi nici măcar taxiurile nu au putut circula decât pe anumite zone. Parcul Central a fost închis duminică temporar. Mai multe crengi s-au rupt sub greutatea zăpezii. Exista riscul de cădere şi a unor arbori. Prin urmare, a fost luată decizia închiderii accesului în principalul parc al municipiului Târgu Jiu, acolo unde se află amplasate principalele opere brâncuşiene, Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului.

Nici măcar ambulanţele nu au putut ieşi din curte

Utilajele nu au intervenit deloc ieri pe strada Progresului din Târgu Jiu. Aici se află Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj. Angajaţii unităţii au fost nevoiţi să închirieze un utilaj şi să deszăpezească singuri curtea unităţii, intrarea în spital şi la Ambulanţă, care este comună, precum şi o parte din strada Progresului, pentru a putea facilita accesul autospecialelor la staţie şi la Spitalul 700. A fost pentru prima dată când personalul de la Ambulanţă a fost pus în situaţia de a deszăpezi inclusiv strada din zonă pentru a putea să îşi desfăşoare activitatea şi salvările să poată să ajungă în zonele unde au fost chemate.

Probleme cu traficul feroviar

Probleme au fost şi în ceea ce priveşte traficul feroviar în judeţul Gorj. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat ieri faptul că, din cauza lipsei de tensiune în reţeaua de contact, circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 202 Târgu Jiu-Filiaşi a fost întreruptă. Din acest motiv, trenul InterRegio 1822, care se deplasa pe relaţia Arad – Bucureşti Nord, a fost oprit în linie curentă între staţiile CF Budieni şi Copăcioasa. Pe calea ferată au căzut şi copaci. Echipele de intervenţie ale CFR au acţionat ieri şi în Gorj, în punctele Valea Sadului – Lainici şi Lunca Budieni – Bărbăteşti, unde nu exista tensiune în firul de contact, din cauza copacilor căzuţi pe calea ferată.

Rânca, zăpadă de 80 de centimetri

Şi în staţiunea Rânca a nins din abundenţă. Stratul de zăpadă măsura ieri aproape 80 de centimetri. În zona de creastă, zăpada trece de un metru. Transalpina este închisă însă între Rânca şi Obârşia Lotrului. Drumarii au acţionat în permanenţă sâmbătă şi duminică pentru ca DN 67C pe tronsonul Novaci – Rânca să fie circulabil. S-a intervenit cu șase utilaje şi cu zeci de tone de material antiderapant. Astfel, turiştii au putut urca şi coborî fără probleme. A nins atât de mult încât administratorii pârtiilor nici nu au putut să bată zăpada şi să le amenajeze în mod corespunzător. Cert este că de Cărciun în staţiunea Rânca se va putea schia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS