Fermierii, sprijiniţi de FNGCIMM să cumpere terenuri agricole

Directorul general adjunct al FNGCIMM, Gheorghe Lăpădat, a precizat că instituţia acordă garanţii pentru 80% din valoarea finanţării (Foto: Lucian Anghel)
Autori


FNGCIMM a lansat, vineri, la Craiova, un nou produs de garantare a creditelor contractate de fermierii care doresc să cumpere terenuri agricole şi pentru cei care fac investiţii diverse în agricultură. La eveniment au fost prezenţi potenţiali beneficiari din nouă judeţe ale ţării.

Filiala Locală Craiova a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a organizat vineri, 14.12.2018, la sala de conferinţe a hotelului Plaza din Craiova, un eveniment intitulat „Soluţii de garantare a finanţărilor din mediul rural – Împreună creştem satul românesc“, prin care s-au prezentat soluţii de sprijinire a fermierilor, în special a celor care doresc să cumpere terenuri agricole. Autorităţile intenţionează ca, prin astfel de măsuri, să se diminueze exodul tinerilor de la sat către oraş sau în afara ţării.

Au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri din comunităţile rurale, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai organismelor de drept public, ai grupurilor de acţiune locală, autorităţi contractante şi de management, instituţii finanţatoare. Participanţii au venit la Craiova din nouă judeţe: Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Teleorman, Argeş şi Dâmboviţa.

Conferinţa FNGCIMM, organizată la Craiova (Foto: Lucian Anghel)

O nouă garanţie, pentru creditele fermierilor

Vineri a fost lansat, la Craiova, un nou produs de garantare a creditelor contractate de fermieri. FNGCIMM a încheiat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la finele lunii noiembrie, o convenţie de colaborare în baza căreia se pot emite garanţii financiare pentru creditele destinate după cum urmează: fermierilor care achiziţionează teren cu destinaţie agricolă, de până la atingerea unui plafon cumulat de maximum 750 de hectare în proprietate; fermierilor pentru finanţarea producţiei agricole, finanţarea producţiei piscicole şi a investiţiilor în domeniul agricol şi cel al acvaculturii, altele decât cele finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 şi din Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020; dar se adresează şi beneficiarilor PNDR 2014-2020 şi POPAM 2014-2020, pentru finanţarea proiectelor de investiţii sprijinite prin aceste programe.

Actul normativ în baza căruia a fost semnată convenţia de colaborare este OUG nr. 43/2013, cu modificările şi completările ulterioare, privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, al beneficiarilor PNDR 2014-2020 şi POPAM 2014-2020, precum şi dezvoltarea afecerilor în domeniul producţiei vegetale, zootehnice şi acvaculturii, a informat FNGCIMM.

Directorul general adjunct al FNGCIMM la nivel naţional, Gheorghe Lăpădat, a precizat că speră ca „acest nou produs de garantare să conducă la dinamizarea accesării surselor de finanţare pentru fermieri şi la dotarea cu utilaje agricole a societăţilor agricole respective. Aceste acţiuni sperăm să conducă la dezvoltarea satului românesc şi implicit a economiei rurale. Acordăm garanţii punctuale, în baza convenţiilor pe care le avem încheiate cu 23 de bănci“. Gheorghe Lăpădat a precizat că, la nivel naţional, instituţia pe care o reprezintă a acordat garanţii în valoare de aproximativ 4,9 miliarde de euro celor din mediul rural.


În Oltenia au fost acordate garanţii pentru investiţiile din fonduri europene derulate prin AFIR în valoare de 200 de milioane de euro, a mai spus directorul general adjunct al FNGCIMM, Gheorghe Lăpădat.

Conferinţa FNGCIMM, organizată la Craiova (Foto: Lucian Anghel)

Cum procedează cei care doresc garanţia Fondului

Înainte să poată obţine garanţia de la Fond, potenţialii beneficiari trebuie să îndeplinească toate condiţiile de creditare ale băncilor. Directoarea Filialei Craiova a FNGCIMM Craiova, Mihaela Bărbulescu, a precizat că prin noul produs de garantare pot solicita garanţia Fondului beneficiarii finanţărilor acordate de bănci, la fel ca în alte proceduri de garantare cunoscute de mediul de afaceri. „Acordăm garanţie fermierilor care pot fi din categoria IMM-urilor, asociaţii ale producătorilor agricoli, fermieri care desfăşoară activitate economică în domeniul agricol şi beneficiarii privaţi ai PNDR 2014-2020 şi POPAM 2014-2020, excluzând UAT-urile“, a precizat Mihaela Bărbulescu. Beneficiarii privaţi ai finanţărilor obţin întâi credit bancar pentru achiziţionarea de pământ, după care solicită garanţia de la Fondul de Garantare, fie printr-o aplicaţie informatică, dacă suma solicitată este mai mică, fie cu dosar de garantare, dacă suma solicitată spre garantare este mai mare. Fondul garantează 80% din valoarea finanţării primite de fermieri. Valoarea maximă a garanţiei acordate poate fi de 2,4 milioane de euro, pentru o finanţare de maximum 3 milioane de euro. Costul garanţiei (comisionul către FNGCIMM) este de minimum 1,1% din suma garantată.

Mai pot fi garantate creditele pentru finanţarea producţiei agricole, pentru investiţii în acvacultură şi piscicultură etc.

La finalul ceremoniei, ca urmare a faptului că luna aceasta FNGCIMM împlineşte 17 ani de existenţă, directorul general adjunct al instituţiei a acordat distincţii câtorva beneficiari ai garanţiilor acordate de Fond din diverse judeţe, precum şi reprezentanţilor mass-media care au mediatizat, de-a lungul anilor, performanţele mediului de afaceri şi activitatea Fondului.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 17 decembrie 2018

Actualitate

» Ultima colecţie CHANEL Paris – New York 2018/2019
» Iohannis a promulgat legea privind Codul de procedură civilă
» Se pregăteşte un nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE!?
» Corlăţean a fost înlocuit la şefia Comisiei pentru pregătirirea Preşedinţiei Consiliului UE
» Cinci investitori interesați de realizarea Autostrăzii Ploieşti-Braşov în parteneriat public-privat
» Termenul până la care persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale trebuie să îşi actualizeze obiectul de activitate
» Budapesta: Manifestanții, la un pas de a intra în televiziunea publică
» Iohannis: România nu se va întoarce la epoca de neagră amintire a partidului-stat
» România trebuie să recupereze ajutoarele incompatibile de la societatea petrochimică Oltchim

Publireportaj

» Crăciun perfect, alături de Evenimente Ideale
» Charisma, arta de a face cadouri de Crăciun
» Expoziția „Iluzii, Deziluzii și Marea Unire“, dedicată Centenarului Marii Uniri, la Muzeul Olteniei
» Patrimoniul cultural doljean, în oglinda timpului
» Încheiere proiect „Dezvoltarea firmei SC TRUSTUL DE CONSTRUCŢII DROBETA SA”
» Expoziţia „A fost odată familia Mihail“, la Muzeul de Artă Craiova
» Senatorul Claudiu Manda: „Doljul ar trebui să aibă un reprezentant în zona eligibilă pentru Parlamentul European“

Local

» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte

Dolj

» Primăria cumpără 11 imobile de la RAT, cu 2,8 milioane de lei. Vezi explicaţiile primarului Mihail Genoiu
» Primăria a demarat un audit la Opera Română Craiova
» Să ajutăm o mamă să scape de cancer. Să facem un miracol de Crăciun
» Lovitură în plină iarnă: Căldura se scumpeşte!
» Maşini avariate de copacii rupţi sub greutatea zăpezii
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: “Comori scrise ale Dunării de Jos” la “Aman”
» Craiova: Sute de jucării oferite în dar de bibliotecarii de la “Aman”
» Craiova: Bal caritabil penstru achiziţionarea unui aparat necesar persoanelor cu distrofie musculară
» Parcurile din Craiova, închise

Gorj

» Parcarea de la Complexul Rodna a produs 700 de lei
» Dansul Măștilor gorjeneşti ajunge la Tel Aviv, în Israel
» Mii de locuitori din Gorj au revenit la lampa pe gaz şi lumânări
» Şefii judeţului, nemulţumiţi de deszăpezirea de pe drumuri
» (VIDEO) Gorj: Mort dus pe braţe la groapă, deoarece drumul spre cimitir nu era deszăpezit
» Producţia CEO, diminuată cu 60.000 de tone de lignit
» Controale ale inspectorilor DSVSA Gorj
» Gorj: Amenzi dat de poliţie pentru servicii proaste de deszăpezire

Mehedinţi

» UPDATE- Mehedinţi: Maşină căzută în Dunăre. Scafandrii au scos o tânără decedată

Vâlcea

» Vâlcea: Razie pe drumurile din Bălceşti
» Vâlcea: Grav accident pe DN 7, la Câineni
» Vâlcea: Tren de călători blocat în gara Câineni
» Persoană salvată din incendiu de poliţiştii vâlceni

Sport

» Alex Coman a mai servit o victorie importantă
» S-au stabilit optimile UCL şi şaisprezecimile Ligii Europa

Sanatate

» Carnea de porc, sănătoasă sau nocivă?
» Gogonelele, sursă de sănătate

Educatie

» Sindicalist din învăţământ: „Am avut mari presiuni pe salarii“

Magazin

» Bondarii, „colectori“ de informaţii despre mediu
» Horoscop
» Bancul zilei
» Reprezentanta statului Filipine este Miss Universe 2018
» Superstițiile ne fac umani

Top