Acasă Local Dolj (GALERIE FOTO) Brazi de Crăciun, între 70 şi 2.000 de lei,...

(GALERIE FOTO) Brazi de Crăciun, între 70 şi 2.000 de lei, în Piaţa Centrală

-

În Piața Centrală din Craiova au apărut la vânzare, de săptămâna aceasta, brazii. Craiovenii pot cumpăra pomi de Crăciun de diferite mărimi, la diferite preţuri, aduşi din import sau autohtoni. Pomii care vor împodobi casele provin din ţări precum Germania, Danemarca, dar şi din pepiniere româneşti, atât private, cât şi de stat. Preţurile variază în funcţie de provenienţă, dar şi după înălţimea bradului şi bogăţia cetinii.
După posibilităţi şi preferinţă, craiovenii pot găsi brazi în ghiveci care nu depăşesc 1,50 m la 70 de lei, dar şi brazi de peste patru metri înălţime, care costă şi 1.500-2.000 de lei. Preţurile sunt pentru toate buzunarele, spun comercianţi, iar brazii pentru toate gusturile.
Cornel Butnariu vinde de ani buni brazi în pieţele Craiovei. Sunt crescuţi în propria pepinieră, care se întinde pe şase hectare în localitatea doljeană Ostroveni. Uimitor sau nu, bradul a prins rădăcini în nisipurile de lângă Dunăre. „Vindem brazi din producţie proprie, de la Ostroveni. Avem brazi cu rădăcină, în ghiveci, dar şi brazi tăiaţi. Pe lângă aceştia, avem şi din import. Preţurile pornesc de la 70 de lei cei cu rădăcină şi ajung la 220-250 de lei cei mai înalţi. Ca înălţime, sunt şi micuţi, la 1,40-1,50 m, şi ajung până la 2,20-2,50 m. Aşteptăm cumpărătorii“, a spus Cornel Butnariu, producător şi comerciant de brazi.

Brazi din Danemarca pentru craioveni

Brazii din import vin din Germania şi Danemarca, iar preţul lor ajunge până la 2.000 de lei. Sunt înalţi de câţiva metri, destinaţi să împodobească instituţii, biserici, case foarte mari şi chiar pieţe publice şi parcuri. Nelson Bambaloi este unul dintre comercianţii care aduce an de an brazi din Danemarca în Craiova, în preajma Sărbătorilor de iarnă. „Brazii sunt frumoşi cu cetină bogată şi sunt aduşi din Danemarca. Preţul pleacă de la 100 de lei şi ajunge la până la 1.500 de lei. Sunt brazi de un metru înălţime, dar ajung şi la patru-cinci metri. Îi cumpără pentru biserici, cei care au vile, unul îl trimitem într-un parc al Craiovei. În fiecare an am vândut şi se dau toţi“, spune comerciantul.

Comercianţii vin cu brazi în pieţele oraşului

Reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL spun că, în prezent, în Piaţa Centrală, se găsesc patru comercianţi, dar numărul acestora urmează să crească, şi că vor apărea şi în alte pieţe ale oraşului.
„Anul trecut am avut încheiate acorduri de comercializare a pomilor de Crăciun cu zece comercianţi, nouă în Piaţa Centrală şi unul în Piaţa Valea Roşie. Anul acesta avem, până azi (miercuri – n.r), încheiate acorduri similare cu patru comercianţi, toţi pentru Piaţa Centrală. Suntem, însă, dispuşi să le oferim locuri de comercializare a pomilor de Crăciun şi altora, atât în Piaţa Centrală, cât şi în Târgul Municipal Craiova, pentru că, se ştie, cei mai frumoşi pomi de Crăciun se găsesc doar în pieţele noastre“, a declarat Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.
Un loc de comercializare a brazilor are 20 mp, iar tariful de închiriere este de 12 lei/mp/zi.

ȘTIRI VIDEO GdS