16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtenţie, părinţi! Scarlatină în şcoli din Craiova

Atenţie, părinţi! Scarlatină în şcoli din Craiova

Părinţii de la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade“ susţin că la nivelul unităţii sunt copii cu scarlatină, însă autorităţile spun că nu au fost confirmate cazurile (Foto: Lucian Anghel)

În rândul elevilor din Craiova au început să apară cazuri de scarlatină. Părinţii care au aflat de aceste situaţii acuză reprezentanţii unităţilor şcolare că nu dezinfectează. Managerii spun însă că au luat toate măsurile necesare, dar că nu au cum să controleze situaţia pentru că, în general, copiii sunt contaminați din surse externe. 

Scarlatina apare în colectivităţi mari şi, în general, la copii cu vârsta de până la 14 ani. Îmbolnăvirea esta cauzată de streptococul beta-hemolitic de grup A toxigen şi se transmite foarte uşor pe calea aerului. Părinţii sunt alarmaţi şi spun că nu ştiu cum să procedeze. Un copil deja diagnosticat este la Colegiul „Ştefan Velovan“ din Craiova. „La copilul meu în clasă sunt deja copii bolnavi de scarlatină. Din discuţiile cu părinţii reiese că sunt şi la alte clase. Medicii şcolari ne pun să le facem exudatul şi să le dăm preventiv antibiotic. Problema este că nu ştiu dacă este corect să îi dau copilului antibiotic dacă el nu are nimic la acest moment când are colegi bolnavi“, a spus părintele unui elev.
Managerul şcolii spune că deocamdată are o singură confirmare, restul copiilor fiind doar suspecţi, iar pentru a preîntâmpina răspândirea streptococului a luat măsuri de igienizare. „La nivelul unităţii şcolare avem un singur caz de scarlatină confirmat. Ceilalţi copii bolnavi sunt doar suspecţi, nu sunt diagnosticaţi. În toate situaţiile am închis clasele, am dezinfectat şi am mutat copiii o zi în alte clase. Important este ca în această perioadă copiii să respecte regulile esenţiale de igienă, atât acasă, cât şi la şcoală“, a spus Vasile Voinescu, directorul Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“ Craiova.

Alertă și la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade“ din Craiova

Alertă este şi în rândul părinților de la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade“ din Craiova, care spun că scarlatina a apărut la nivelul unităţii şcolare şi în anii anteriori. Părinţii cer să se pună accent pe dezinfectarea claselor. „Cum vine toamna, imediat apar astfel de îmbolnăviri. Şi anul trecut au fost copii cu scarlatină. Şi ne întrebăm de ce? La nivelul unităţii şcolare ne spun că au dezinfectat, dar dacă ar fi aşa nu s-ar mai îmbolnăvi copiii. Deja sunt trei copii care au fost internaţi, dintre care o fetiţă care a fost la clasa pregătitoare şi sora ei, care este în clasa a III-a. Şi tot la pregătitoare mai este un alt copilaş. Unul dintre copii sigur s-a externat, dar în spital mai sunt cazuri. Ni s-a spus că nu e nici un caz confirmat. Nu ştiu de ce spun asta. Eu cred că ar trebui ca factorii responsabili să acţioneze şi să dezinfecteze. Ne-au spus că au dat cu cloramină. Nu mirosea nimic. Dacă ar fi dat cu aşa ceva, nu ar mai fi copii bolnavi“, a spus mama unui elev.
Managerul şcolii spune însă că la nivelul unităţii şcolare se iau măsurile necesare, dar că elevii vin contaminaţi din alte surse. „De vreo doi-trei ani, la nivelul unităţii şcolare se dezinfectează la fiecare schimb de tură. Învăţătorii, diriginţii şi îngrijitoarele sunt responsabili. Se şterg băncile cu şerveţele umede sau soluţie dezinfectantă. Se spală pardoseala pentru că sunt colectivităţi mari. Şi atunci când a apărut informaţia că ar fi scarlatină la nivelul şcolii, s-a dezinfectat cu clor. Vreau să subliniez însă că a fost un singur caz suspect. Copilul a fost internat şi, după ce i s-au făcut analizele, cazul a fost infirmat. În rest, nu mai sunt alte cazuri confirmate. Avem cazuri, dar de varicelă, boala copilăriei. Şi în cazurile respective se dezinfectează“, a spus Ioana Genoveva, managerul Şcolii Gimnaziale „Mircea Eliade“ din Craiova.

Ce măsuri se iau în şcoli

Reprezentanţii DSP Dolj nu au dat încă o situaţie la nivelul judeţului, dar spun că cel puţin la cele două unităţi de învăţământ de la care avem sesizări ale părinţilor nu sunt focare. „Nu sunt focare. La Colegiul Naţional «Ştefan Velovan» din Craiova avem comfirmat un caz, iar la Şcoala Gimnazială «Mircea Eliade» din Craiova nu avem nimic confirmat până acum. A fost un caz suspect, dar a fost infirmat. Dacă mai sunt copii bolnavi, nici aceştia nu sunt confirmaţi, sunt doar suspecţi. La nivelul unităţilor de învăţământ, medicii şcolari sunt cei care acţionează. În situaţiile în care sunt confirmate, copiii din clasa respectivă sunt monitorizaţi zilnic. Un copil poate fi suspect de scarlatină dacă are roşu în gât, febră şi erupţie. Scarlatina se confirmă însă prin exudat faringian. În situaţiile în care apar simptomele, copilului i se administrează tratament cu penicilină preventiv“, a precizat medicul Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Reprezentanţii DSP Dolj spun că scarlatina apare în general la grădiniţe, dar şi la şcoli, la copii cu vârste de până în 14 ani. După 14 ani, cazurile sunt mai rare. Una din măsurile preventive este igiena. „Scarlatina se transmite prin aer, prin strănut şi picăturile care se pun pe mâini. De aceea este foarte importantă pentru prevenirea îmbolnăvirii ca elevii să se spele cât mai des pe mâini. În colectivităţile în care apare un caz de scarlatină, copiii contacţi ai bolnavului sunt supravegheaţi atent de medicul şcolar timp de zece zile“, a precizat medicul Ştefan Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS