10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBulevardul Ştirbei Vodă devine bulevardul Ilie Balaci. Vezi cine suportă cheltuielile cu schimbarea actelor de identitate

Bulevardul Ştirbei Vodă devine bulevardul Ilie Balaci. Vezi cine suportă cheltuielile cu schimbarea actelor de identitate

O porțiune din bulevardul Ştirbei Vodă îşi schimbă denumirea în bulevardul Ilie Balaci. Tronsonul care va purta numele marelui fotbalist este cuprins între giratoriul de la Ciupercă şi Parcul Tineretului, intersecţie cu strada Bucovăţ. Nu-şi va schimba denumirea tronsonul cuprins între giratoriul de la Ciupercă şi Poştă, intersecţie cu Calea Unirii.

Propunerea vine din partea Primăriei Craiova, care spune că s-a decis această schimbare „în semn de recunoaștere a meritelor deosebite și a ceea ce a însemnat Ilie Balaci pentru fotbalul craiovean. Totodată, bulevardul Știrbei Vodă este legat de stadionul «Ion Oblemenco», pe care Craiova Maxima a obținut cele mai mari performanțe sportive și pe care ieșeau să sărbatorească, după fiecare meci“, se arată în documentaţia întocmită pentru şedinţa Consiliului Local ce urmează să aibă loc joi, 29 noiembrie.

Schimbarea actelor de identitate şi a adreselor se face pe cheltuiala primăriei

Aproximativ o mie de craioveni care locuiesc pe tronsonul de bulevard ce își va schimba numele trebuie să-şi schimbe actele de identitate odată cu intrarea în vigoare a hotărârii de consiliu. Iar ca urmare a schimbării parțiale a denumirii bulevardului Știrbei Vodă în bulevardul Ilie Balaci, atât proprietățile private, cât și imobilele, terenurile și/sau construcțiile aflate în proprietate publică, situate pe tronsonul de strada ce își schimbă denumirea, vor suferi modificări ale adreselor. Se estimează că numărul de proprietăți ce vor necesita emiterea de noi certificate de nomenclatură stradală, ca urmare a modificării denumirii bulevardului Știrbei Vodă în bulevardul Ilie Balaci, ar fi cuprins între 420 și 440, dintre care 412 reprezintă apartamente situate în blocuri.
Pentru a preîntâmpina eventuale nemulţumiri ale locuitorilor din această zonă, primăria a decis să suporte cheltuielile cu schimbarea actelor de identitate de la bugetul local. În plus, administraţia locală a decis scutirea de la plata taxelor aferente eliberării certificatelor de nomenclatură stradală.

Barbu Ştirbei versus Ilie Balaci

Barbu Dimitrie Știrbei s-a născut la Craiova, în august 1799, ca fiu al lui Dumitrachi Bibescu și al Ecaterinei (Catinca) Văcărescu, fiica de suflet a vornicului Barbu Știrbei, care l-a înfiat pe tânărul Dimitrie, dându-i și numele său. Barbu Știrbei a fost, deci, fratele lui Gheorghe Bibescu (domnitor al Țării Românești între 1842 și 1848) și al lui Ion (Iancu) Bibescu (mare logofăt al Craiovei, ulterior ministru al Cultelor). Acesta a fost domn al Țării Românești în perioadele iunie 1849 – 29 octombrie 1853 și 5 octombrie 1854 – 25 iunie 1856.
Ilie Balaci este considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști români și cel mai mare jucător care a evoluat la Universitatea Craiova. Dovadă stau cele două trofee de cel mai bun jucător român, obținute de Ilie Balaci în 1981 și 1982. Cariera sa de fotbalist s-a întins pe o durată de 15 ani. A fost atât de iubit în Craiova, încât suporterii l-au numit „Minunea Blondă“. Balaci a jucat în cele mai importante meciuri ale Universității Craiova și a fost la un pas să ajungă în finala Cupei UEFA. Alături de Știința, a jucat prima semifinală de cupă europeană a unei formații româneşti. Ca fotbalist, Ilie Balaci a disputat 347 de partide în Divizia A, marcând 84 de goluri. A adunat 69 de selecții în echipa națională a României, marcând opt goluri și contribuind decisiv la victoriile naționalei. A fost desemnat de două ori fotbalistul numărul 1 din campionatul României. În semn de recunoaștere a meritelor deosebite şi a ceea ce a fost Balaci pentru fotbalul craiovean, a primit, în 2002, titlul de Cetăţean de Onoare al Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS