(VIDEO) Primarul Craiovei, despre frigul din apartamente: „Culpa primăriei și a Termoficării este zero“

Autori


Circa 200.000 de craioveni au rămas fără căldură începând de ieri-noapte, după ce Complexul Energetic Oltenia (CEO) – Sucursala Electrocentrale Craiova II a întrerupt furnizarea agentului termic pentru încălzire, din cauza unei avarii apărute la cazanul energetic nr. 2. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a ieşit, ieri, în faţa presei şi a explicat cine este de vină pentru această situaţie şi ce pot face autorităţile locale pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete. Potrivit spuselor edilului, de astăzi craiovenii ar trebui să beneficieze din nou de căldură.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat cine este de vină pentru frigul din apartamentele craiovenilor (Foto: Lucian Anghel)

După cele întâmplate ieri-noapte, când o avarie la singurul cazan energetic de la Electrocentrale Craiova II aflat în funcţiune a lăsat fără căldură întreg municipiul, primarul Mihail Genoiu a organizat, ieri, o conferinţă de presă, în care a explicat ce s-a întâmplat la CET, care este vina autorităţilor în toată această poveste şi, ceea ce era cel mai important, când va reveni căldura în casele celor circa 200.000 de craioveni afectaţi. „Ambele întreruperi de căldură, cea de la începutul lunii și cea de acum, sunt cauza unor defecțiuni la CET II. Este vorba de cazanul nr. 2, care are o avarie masivă, începând de azi-noapte (ieri-noapte – n.r.), de la ora 00.00, când a fost decuplat, iar din acel moment Craiova a rămas fără agent termic, şi de cazanul nr. 1, care se află într-un proces de reparație capitală. Din informațiile pe care le-am obținut de la CEO, acest lucru se va remedia astăzi (aseară – n.r.), în jurul orei 22.00, maxim 23.00“, a declarat Genoiu.

„Ce vreau eu să scot în evidență este faptul că la CET II lucrurile nu stau tocmai bine, în sensul că acolo există două grupuri de producere a energiei termice. Grupul nr. 1 se află într-un proces de reparație capitală, care a început încă din lunile de vară şi care trebuia să fie gata și dat în folosință odată cu pornirea centralei pentru furnizarea energiei termice, dar nici la ora aceasta nu este gata. CEO spune că diseară (aseară – n.r.) se va da drumul la grupul 2, urmând ca mâine dimineață să fie pornit și grupul 1, cel care a fost în revizie capitală. Acolo este întârzierea, acolo este problema, pentru că s-a intrat în perioada de iarnă cu un singur grup, ceea ce nu este normal“, a adăugat edilul.

Cine este vinovat

Potrivit primarului Genoiu, primăria şi SC Termo Craiova SRL, societatea care se ocupă de furnizarea agentului termic secundar, nu au nicio vină pentru cele întâmplate. „Problema a fost efectiv de coordonare a reparațiilor pe care le aveau de făcut cei de la CET. A intra în iarnă cu un singur grup se dovedește a fi foarte riscant (….) Îmi cer scuze craiovenilor, culpa primăriei și a Termoficării este zero în această situație. Nu putem să ne implicăm, decât să ținem legătura cu Ministerul Energiei, dacă ar fi probleme care să-i depășească pe cei de la CEO“, a spus Mihail Genoiu.


El a mai explicat că la grupul nr. 1 trebuia reparat rotorul de la o turbină de mare capacitate, iar acest lucru îl putea face o singură unitate din țară, în București. Piesa ar fi venit cu o lună mai târziu decât trebuia şi de aici intrarea în iarnă cu cazanul nr. 1 nefuncţional. „Separarea celor două activități, de producere a energiei termice și de distribuție, face și confuzia în legătură cu cine este vinovatul principal pentru lipsa agentului termic, dar face ca și investițiile în aceste domenii să fie oprite, pentru că toate fondurile europene care au fost posibil de accesat de-a lungul anilor au avut obligativitatea ca producția și distribuția să fie în aceeași structură juridică. Este foarte greu de controlat când sunt două entități separate și când, de fapt, una fără alta nu poate să funcționeze. Asta e încă o dată dovada că este obligatoriu ca aceste entități (CET II şi Termo SRL – n.r.) să fie sub aceeași umbrelă juridică“, a mai explicat edilul.

„Nu s-a pus niciodată problema desființării Termoficării“

Primarul Craiovei a continuat, susţinând că societatea de termoficare nu va fi niciodată desfiinţată şi că s-a găsit şi alternativa în cazul în care producția de energie pe bază de cărbune ar avea de suferit. „Nu s-a pus niciodată problema desființării Termoficării, pentru că ea este cea care face distribuția, cea care are în primire rețele de distribuție și coloanele din punctele termice și cele din blocurile cetățenilor. Restul, adică cazanele, grupurile și magistralele, sunt cele care produc, și cele mai mari probleme sunt ale CEO și țin de CET II Craiova. CEO are un studiu făcut de o societate internațională, care a stabilit același lucru: că soluţia cea mai bună este ca cele două societăți să fie la un loc. Suntem și noi în aceeași procedură și, mai mult decât atât, au fost făcute demersuri la CET II, unde se montează deja două grupuri de mare capacitate pe gaze, care vor da independență CET-ului față de producția pe cărbune. Astfel, dacă la un moment dat CET-ul ar avea de suferit pe producția de cărbune și nu ar mai putea să asigure agentul termic, automat CET 2 Craiova va fi viabilă pe cele două grupuri pe care le are în cogenerare pe gaze“, a spus Mihail Genoiu. Potrivit acestuia, cele două grupuri pe gaze vor fi funcționale din februarie 2019.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 22 noiembrie 2018

Actualitate

» Inna, concert de Ziua Naţională la Târgu Jiu
» Ucenicii păpușari și poveștile animă, în weekend, pe scena Teatrului Colibri
» Colaborarea între România şi Republica Moldova în domeniile economic și corporativ
» Procurorul Eugen Stoina, trimis în judecată după ce a produs un accident auto fiind băut la volan
» Caloriferele craiovenilor se vor încălzi în câteva ore
» Vremea se mai încălzește în weekend
» Sesiunea de înscriere a persoanelor juridice în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, prelungită până la 7 decembrie inclusiv

Local

» Suspiciune de pestă porcină africană și în Olt
» Restricţii de circulaţie în centrul Râmnicului
» Percheziţii de amploare în Vâlcea, Olt şi alte şase judeţe. Prejudiciul este uriaş

Dolj

» Condamnată a doua oară pentru delapidarea Asociaţiei de Proprietari
» Focuri de armă pe DN 65
» Abandonaţi printre străini
» (VIDEO) Demolarea platformelor de gunoi arde buzunarul craiovenilor
» Economia încetineşte ritmul de creştere. Iată primele semne
» Gaşca Zurli deschide Târgul de Crăciun din Craiova
» Primăriile mai cer bani de salarii, CJ Dolj le amână. Vezi cum motivează amânarea preşedintele Consiliului Judeţean
» Cum te poţi transfera fără medie la colegii de top din Craiova
» Întreruperi energie electrică de luni
» 50 de liceeni au ales Zece Mari Craioveni
» Ce evenimente mai finanţează CJ Dolj
» Expoziţie columbofilă la Craiova
» Primăriile mai cer bani de salarii, CJ Dolj le amână
» (VIDEO, FOTO) Dolj: Urmărire în trafic cu focuri de armă, la Pieleşti

Gorj

» Investiţia în cele două hidrocentrale din Defileul Jiului, tot blocată
» Economia la fondul de salarii din CEO va fi acordată în decembrie
» Focar de varicelă la o şcoală din Gorj
» Gorj: Angajaţii Prefecturii ai CJ, vizitaţi de Corul Bărbătesc de la Finteuşul Mare

Olt

» Suspiciune de pestă porcină africană și în Olt

Mehedinţi

» Atelier de creație pentru micii constructori la Severin Shopping Center

Vâlcea

» Râmnicu Vâlcea: Razie printre comercianţii de îmbrăcăminte
» Râmnicu Vâlcea sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri
» Vâlcea: Activităţi pentru promovarea profesiei de poliţist
» Vâlcea: S-a răsturnat pe Valea Oltului

Sport

» Trofeul Carpați aşteaptă primul fluier
» SCM Craiova nu va avea viaţă uşoară în Cupa EHF
» FCU are meci uşor
» CSO Filiaşi vrea puncte de la Horezu
» Fotbal / Mangia, îndrăgostit de „U“ Craiova. Vezi ce a declarat în presa italiană!

Sanatate

» Cum să fereşti copilul de boli în sezonul rece

Magazin

» „Satelitul“ aliniază juniori şi cu Alexandria
» Horoscopul de weekend
» 10 ceaiuri pentru cele mai comune probleme de sănătate
» Reţeta de weekend – Piept de pui cu sos de vin şi busuioc
» Bancul zilei
» Feli Donose, pentru prima dată mămică
» Turnul din Pisa nu mai e la fel de înclinat
» (VIDEO, Foto) Copil scăpat cu viaţă după ce trenul a trecut peste el
» Interpretul lui Dr House, actorul Hugh Laurie, înnobilat de prinţul Charles
» SUA: Zeci de milioane de oameni pleacă la rude de Ziua Recunoștinței

Top