Complexul Energetic Oltenia este unul din principalii angajatori din Oltenia cu 13.000 de salariaţi

Complexul Energetic Oltenia se află pe locul al 16-lea în topul poluatorilor din Uniunea Europeană, potrivit unui raport intitulat „Ultima suflare: Companiile energetice pe cărbune care îmbolnăvesc Europa“. Raportul a fost publicat de Climate Action Network Europe, scris şi susținut de Europe Beyond Coal, Sandbag, Greenpeace CEE și European Environmental Bureau (beyond-coal.eu/last-gasp). Conform raportului, zece companii au fost responsabile în 2016 pentru două treimi din efectele negative asupra sănătății cauzate de producția de energie electrică din cărbune. Cele 91 de termocentrale pe cărbune, pe care le operează aceste zece companii, sunt responsabile de 7.600 de decese premature, 3.320 de cazuri noi de bronșită cronică, peste 137.000 de zile cu simptome astmatice la copii, și până la 22 de miliarde de euro în costuri.

Germania domină lista

Companiile pe cărbune din Germania domină lista, deoarece numai în această țară se află 36% din producția de energie electrică pe bază de cărbune în UE. În timp ce patru dintre cele 10 companii cele mai poluante au principalele termocentrale pe cărbune în Germania (RWE, EPH, Uniper și Steag), RWE este cea mai dăunătoare companie pentru sănătatea oamenilor. Trei companii provin din Polonia (PGE, ENEA și ZE PAK) și câte una din Spania (Endesa), Cehia (ČEZ) și Bulgaria (Holding Energy din Bulgaria). „Companiile de cărbune precum RWE din Germania știu foarte bine problemele de sănătate pentru care sunt responsabile, dar, după cum arată acest raport, impactul poluării lor este mult mai larg și mai grav decât este în general înțeles. Europa este o regiune dens populată, iar o termocentrală pe cărbune din orice țară amenință sănătatea oamenilor din întreaga Europă“, a spus Kathrin Gutmann, directorul campaniei Europe Beyond Coal. „Renunțarea treptată la producția de energie electrică din cărbune până în 2030 va îmbunătăți sănătatea pentru nenumărate persoane“. „Patru companii românești apar în topul 30 – CE Oltenia (locul 16), CE Hunedoara (17), CET Govora (22) și CET Oradea (28), deși între timp aceasta din urmă – CET Oradea – a renunțat la producția pe cărbune și a trecut pe gaz. Aceste companii sunt deținute de guvernul român (fie la nivel central, fie la nivel local), iar dacă ar fi combinate, ar fi a cincea companie cea mai toxică din UE. Costurile semnificative de sănătate sunt similare cu veniturile pe care aceste companii le obțin din vânzarea energiei electrice pe bază de cărbune – sau cu mult peste ele. De exemplu, costurile de sănătate cauzate de CE Hunedoara se ridică la aproximativ 386 EUR/MWh, în comparație cu un preț mediu al energiei electrice cuprins între 40-60 EUR/MWh în Romania“, potrivit unui comunicat al Greenpeace România.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.