20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Împreună pentru sănătatea satelor“, la Coțofenii din Dos

„Împreună pentru sănătatea satelor“, la Coțofenii din Dos

Campania „Împreună pentru sănătatea satelor“ a ajuns sâmbăta trecută în localitatea Coțofenii din Dos. Zeci de oameni au venit la centrul medical să beneficieze de consultații medicale gratuite. Campania este organizată de Fundația Gazeta de Sud, cu sprijinul TopGel.

O echipă multidisciplinară de medici vine să ofere, în mod voluntar, consultații medicale de prevenție, o zi pe săptămână. Campania este despre faptul că fiecare dintre noi poate schimba în bine situația din jurul lui. În România, nu există programe de prevenție bine puse la punct. De aceea, mulți oameni ajung la medic târziu, când nu se mai pot face foarte multe. Controalele de prevenție pot să facă diferența. Acest lucru a fost încă o dată dovedit în momentul în care echipa de medici a ajuns în localitatea doljeană Coțofenii din Dos. Aici am găsit oameni care nu mai beneficiaseră de un consult medical de specialitate de peste 15 ani, oameni care își duc durerea pe picioare, cum pot, oameni care niciodată nu au făcut un ecograf sau un EKG chiar dacă au avut probleme de sănătate. „Nu am făcut niciodată ecograf. Mi-a fost de multe ori rău, dar cine să mă ducă pe la spitale? Am tensiunea mare. Rezistăm și noi cum putem“, spune Maria Iovănel.

„Când nu mai pot și cad, atunci ajung la doctor“

Cei mai mulți pacienți vârstnici din mediul rural nu își permit să ajungă la spitale din Craiova. Ajung în spital doar atunci când cad jos din picioare și îi preia o ambulanță. „Nu avem bani să plătim, din 600 de lei pensie, ce să fac mai repede?! Când nu mai pot și cad, atunci ajung la doctor“, spune Constanța Priboi.
Localnicii din Coțofenii din Dos au beneficiat de: măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea glicemiei, măsurarea colesterolului, examen ecografic, consult cardiologic, EKG, consult neurologic, consult medicină internă.
Echipa medicală care a venit în comună a fost alcătuită din: dr. Constantin Mogoșanu, medic specialist medicină internă – Cabinetul medical Mogoșanu; dr. Nicoleta Zuican, medic primar neurolog – Prima Clinic; asistenții medicali: Cristian Ghiță, Georgiana Cismaru, Ionuț Carauleanu – Prima Clinic.

Marți, o nouă rundă de consultații la Coțofeni

Marți revenim în localitatea Coțofeni împreună cu echipa medicală, căreia i se alătură și un medic reumatolog, având în vedere că în zonă sunt foarte multe persoane cu afecțiuni reumatologice. Numărul oamenilor care au nevoie de control medical de specialitate este mare, prin urmare echipa de medici și asistenți oferă cetățenilor comunei o nouă serie de consultații gratuite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS