6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimărie amendată cu 12.000 de lei pentru că a permis accesul cu porci în târg

Primărie amendată cu 12.000 de lei pentru că a permis accesul cu porci în târg

Primăria comunei Osica de Sus a încasat o amendă considerabilă de la inspectorii DSVSA care au surprins pe o stradă adiacentă târgului patru crescători de porci care veniseră cu animalele în târgul de săptămână din localitate.

Încă din vara acestui an, în târgurile din județ s-a interzis, ca măsură de prevenire a îmbolnăvirilor cu pestă porcină africană, comercializarea de păsări și animale vii, dar interdicția nu a fost respectată la sânge încă de atunci. Când, în schimb, pesta porcină africană s-a apropiat de județul Olt, s-au intensificat și controalele, iar în cursul lunii octombrie inspectorii DSVSA Olt au ajuns chiar la sancțiuni din cauza nerespectării acestor măsuri de supraveghere a pestei.
Printre cei sancționați cu amenzi s-au aflat și reprezentanții Primăriei Osica de Sus, instituția care administrează târgul de duminică, unul dintre cele mai mari din județ. Inspectorii au găsit pe o străduță din aporpierea târgului patru crescători de porci veniți cu animalele să le comercializeze. Le-au aplicat acestora sancțiuni în valoare totală de 6.000 de lei, însă au amendat și primăria, cu 12.000 de lei, pentru că le-ar fi permis accesul.
„S-au făcut și se fac controale, au fost găsite neconformități în urma controalelor efectuate de echipele desemnate în târguri și în trafic. Au fost găsite și situații neconforme. (…). În zonele adiacente târgului au fost depistați cetățeni care comercializau porci și care nu au putut face dovada originii lor. Nu s-au respectat aceste restricții privind circulația animalelor în această perioadă“, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul veterinar Venera Popa, prezentând totodată și rezultatele testelor de laborator realizate în laboratorul DSVSA Olt căruia îi sunt arondate alte patru județe din Oltenia.
Primarul comunei, Gheorghe Manicea, se apără și spune că amenda a fost aplicată abuziv, pentru că nimeni nu și-ar fi permis să încalce interdicția impusă, având în vedere pericolul real pe care îl reprezintă pesta.
„N-o plătesc (amenda – n.r.), am făcut contestație la instanță, fiindcă nu au dreptate, n-a fost în incinta târgului. Știu și eu ce se-ntâmplă, vedem ce e-n țară, mai ales că județele vecine au și ele, dar n-am ce să fac, eu nu am unitate militară să păzesc toată comuna, pe toate străduțele! Erau pe o stradă laterală, la vreo 400 de metri de târg, au fost goniți, că n-au fost mulți, doi-trei, oamenii mei de-acolo i-au gonit, poliția, și ei s-au plasat undeva pe o străduță, n-aveam ce să fac! Văd și eu ce se-ntâmplă și e gravă situația, mai ales dacă vine, nu știu, unul din Dolj sau de altundeva. (…) Sunt conștient că dacă se întâmplă ceva fac rău la oamenii mei din comună, în primul rând, și nu-mi doresc asta pentru că mai e o lună până la Crăciun, dar, asta e, au venit croiți, sunt mai multe dedesubturi pe-acolo. În sensul că n-a fost o colaborare, să găsim soluția cea mai bună, au venit direct pe amendă. O să vedeți finalul, că au greșit total. Eu sunt de acord că și dumnealor pot veni în controale, dar nu așa, fără nicio vină. V-am spus, dacă anul trecut, acum doi ani, mă mai încăpățânam și eu, că trebuia să lăsăm oamenii să vândă (deși este unul din cele mai mari târguri, cel de la Osica de Sus nu este autorizat sanitar-veterinar, în prezent, conform declarației primarului, fiind în derulare un proiect de modernizare în urma căruia se va solicita și autorizarea n.r.), recunosc, dar în situația actuală nu vreau să fac rău în primul rând la oamenii mei din comună și nici județului“, a declarat primarul Gheorghe Manicea.
În trecut, în perioada premergătoare Crăciunului, a mai spus primarul comunei Osica de Sus, se comercializau în târgul din localitate între 500 și 1.000 porci, fiind poate cel mai mare târg de animale din județ.
Restricțiile impuse ca urmare a planului de prevenire a îmbolnăvirilor cu pesta porcină africană au afectat alte localități și mai drastic. În Scărișoara, Rusănești, Tia Mare, Cilieni, Izbiceni, Mihăești, Seaca și Văleni, localități din Olt supuse supravegherii, aflate în vecinătatea a două comune din Teleorman în care s-au confirmat focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației, este interzisă orice mișcare a animalelor sau a produselor din carne de porc, măsura aducând prejudicii mari multor crescători care pe lângă animalele crescute pentru consumul propriu mai aveau și animale de vânzare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS