20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmenzi de 80.000 de lei pentru patru ciobani angajați fără contract de muncă

Amenzi de 80.000 de lei pentru patru ciobani angajați fără contract de muncă

Trei deținători de oi din județul Olt au fost amendați în cursul lunii octombrie de inspectorii de muncă, descoperind patru ciobani angajați fără forme legale.

Cele trei stâne sunt în localitatea Tufeni, județul Olt, iar acolo au ajuns, în luna octombrie 2018, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, descoperind patru ciobani angajați fără forme legale de proprietarii oilor. Pentru fiecare angajat „la negru“ s-a aplicat amendă de 20.000 de lei.
Crescătorii de animale, care dintotdeauna folosesc pentru îngrijirea animalelor persoane necalificate pe care le angajează „cu ziua“, fără forme legale, spun, în schimb, că nici nu știu care ar fi forma legală de muncă. De multe ori, ciobanii pleacă pentru luni de zile cu oile, de care îngrijesc zi și noapte, iar salariul și-l primesc în urma unor simple înțelegeri cu proprietarii.
„Nu prea știm nici noi ce să facem în astfel de situații. Am tot întrebat, ni s-a spus că nu putem semna contracte, noi, persoane, fizice, cu alte persoane fizice. Dacă faci contract pe PFA, dacă ești organizat ca PFA, cum faci, ce timp de lucru, sunt întrebări la care n-avem răspuns“, a declarat reprezentantul unei asociații a crescătorilor de animale din județ.
ITM Olt a aplicat, în urma celor 229 de controale specifice efectuate în cursul lunii trecute, amenzi în valoare totală de 229.000 lei, peste 200.000 de lei fiind doar pe linia relațiilor de muncă: neîncheierea contractelor, nerespectarea timpului legal de muncă, neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă, neplata salariului etc., în timp ce în domeniul sănătății și securității în muncă s-a constatat că patronii nu acordă și nu verifică echipamentul individual de protecție, nu fac la timp controlul medical periodic pentru angajați etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS