10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTarifele din Târgul Municipal pot creşte din cauza... gardului

Tarifele din Târgul Municipal pot creşte din cauza… gardului

Aşa arată, pe anumite porţiuni, gardul care înconjoară Târgul Municipal Craiova şi care aparţine încă SC RAT SRL. El ar trebui să treacă în administrarea SC Pieţe şi Târguri SRL, pentru a fi reabilitat (Foto: Lucian Anghel)

În ultima şedinţă a Consiliului Local Craiova s-a discutat aprins pe tema gardului care înconjoară Târgul Municipal şi care ar trebui reabilitat, având în vedere starea sa de degradare. Problema este că terenul se află în administrarea SC Pieţe şi Târguri SRL, dar gardul aparţine SC RAT SRL. Primarul Mihail Genoiu a lansat varianta că, „dacă RAT-ul cedează gardul la valoarea sa de inventar, SC Pieţe va plăti nişte sume care vor duce la creşterea tarifului de închiriere din târg“.

Tarifele aplicate comercianţilor din Târgul Municipal Craiova ar putea creşte din cauza gardului împrejmuitor. Nu este o glumă, ci realitatea formulată chiar de primarul Mihail Genoiu în ultima şedinţă a Consiliului Local. Unul dintre consilierii locali din opoziţie, Marian Vasile, a ridicat problema gardului de la târg, aflat într-o stare avansată de degradarare şi care are nevoie urgentă de reabilitare. Numai că situaţia nu poate fi rezolvată, pentru că gardul aparţine încă SC RAT SRL. Societatea deţinută de primărie, care administrează transportul public, a cedat terenul din strada Dimitrie Gerota unde avea autobaza către SC Pieţe şi Târguri SRL, o altă firmă a primăriei care administrează pieţele şi târgurile din Craiova, dar nu şi gardul, aşa că niciuna dintre firme nu poate vorbi de reabilitarea lui. RAT nu are de ce să mai investească în repararea gardului, Pieţele ar trebui să investească, dar bunul nu este al lor.
„La Târgul Municipal avem o situaţie hilară. SC RAT SRL a cedat terenul către SC Pieţe şi Târguri, dar nu şi gardul. Pieţele au terenul, RAT-ul are gardul, şi nimeni nu face gardul. Suntem de râs cu asta. Un bun gospodar îşi face în primul rând gard, după care asfaltează, acoperă, climatizează etc. Cine face gardul? RAT-ul, care îl are în evidenţa contabilă, Pieţele, care au terenul, sau SC Pieţe face alt gard pe lângă cel al RAT-ului? Gardul este într-o stare avansată de degradare, iar noi vorbim de asfaltări, acoperiri, construcţii noi. Unde este prins gardul, în care buget, pentru că văd că avem rectificări şi la Pieţe, şi la RAT?“, a spus Marian Vasile.
Întrebarea consilierului local PNL l-a luat puţin prin surprindere pe primarul Genoiu. „Cum aţi stabilit până la urmă cu gardul?“, l-a întrebat edilul pe administratorul SC Pieţe şi Târguri SRL, Alin Mărăcine. „Din discuţiile purtate cu cei de la RAT, am înţeles că ei sunt într-o procedură de evaluarea a tuturor bunurilor, urmând ca într-un timp scurt, cel mai probabil luna viitoare, să intre pe ordinea de zi a consiliului local acest transfer al gardului. Din moment ce el va trece la Pieţe, îl vom prinde pe investiţii“, a răspuns Mărăcine.

„Faceţi mai întâi gardul şi după aceea vorbiţi de proiecte complexe“

Edilul Genoiu a încercat apoi să ofere şi el explicaţii legate de procedura de transfer a gardului între cele două societăţi deţinute de primărie. „Dacă la teren lucrurile sunt simple, pentru că el este al primăriei şi se ia din administrarea noastră şi se trece în administrarea SC Pieţe şi Târguri, la celelalte bunuri care sunt ale SC RAT transferul înseamnă altceva. Nu ai cum să-i iei gardul pur şi simplu, pentru că el este al RAT-ului. Firma ori îl vinde, ori îl închiriază… Avem soluţii, dar ele sunt mai greoaie“, a afirmat Mihail Genoiu.
Primarul Craiovei a lansat şi varianta cum că prin transferul gardului între cele două societăţi se poate ajunge în situaţia de a creşte tarifele din Târgul Municipal. „Dacă RAT-ul dă gardul la valoarea evaluată şi înscrisă în contabilitate, Pieţele vor plăti nişte sume care vor duce la creşterea tarifului de închiriere din târg, aici este problema delicată. Deci, trebuie să găsim o soluţie, să vedem ce putem face: preferăm să creştem tariful pentru comercianţi sau găsim o variantă ca tariful să rămână acelaşi“, a spus Genoiu. „Eu nu văd prinsă investiţia aceasta pe rectificări nici la RAT, nici la Pieţe. Să înţeleg că veniţi cu o rectificare luna viitoare? Bun, mai am răbdare o lună, dar faceţi mai întâi gardul ăsta care e jalnic, intră câinii prin el, şi după aceea vorbiţi de proiecte complexe în Târg, de asfaltări, de acoperiri, de climatizări“, a fost îndemnul penelistului Marian Vasile pe care primarul Mihail Genoiu l-a luat în considerare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS