13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBarbărasă, tras pe dreapta. CJ Dolj are un nou secretar

Barbărasă, tras pe dreapta. CJ Dolj are un nou secretar

Cel mai longeviv funcţionar public din Dolj, Gheorghe Barbărasă, secretar general al judeţului din anul 1990, a ieşit la pensie, iar conducerea Consiliului Judeţean nu i-a mai acordat posibilitatea rămânerii în funcţie. În locul său a fost numită, ca interimar, Anda Nicolae, şefa Serviciului Resurse Umane din cadrul CJ Dolj, până la ocuparea postului prin concurs. Plecarea lui Barbărasă de la CJ ar avea legătură şi cu condamnarea primită de acesta în luna septembrie, opt luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru faptul că a condus băut.

Şedinţa extraordinară de joi a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj a consemnat o premieră: a fost prima în care pe locul ocupat de 28 de ani de Gheorghe Barbărasă, secretarul general al judeţului, s-a aşezat altă persoană, Anda Nicolae. Şefa Serviciului Resurse Umane din cadrul CJ Dolj a fost numită ca secretar general interimar al judeţului, până la ocuparea acestui post prin concurs, iar joi s-a aflat la prima şedinţă în noua sa calitate. Barbărasă a ieşit la pensie, prilej cu care a şi fost tras pe dreapta de conducerea CJ, deşi exista şi posibilitatea menţinerii sale în funcţie încă trei ani. Cel mai probabil, pensionarea celui mai longeviv funcţionar public din Dolj are legătură şi cu condamnarea primită de acesta în luna septembrie, când s-a ales cu opt luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru faptul că a condus sub influenţa băuturilor alcoolice.
„După cum observaţi, este prima şedinţă oficială în care nu mai apare Barbărasă, care a ajuns la vârsta pensionării. Îi mulţumim pentru tot ce a făcut, îi dorim sănătate şi poate îl mai consultăm câteodată, dacă va fi nevoie. În locul său a fost numită Anda Nicolae, căreia îi urăm succes“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. Anda Nicolae a fost consilier juridic în cadrul Casei de Pensii Dolj şi ulterior la DGASPC Dolj, iar din aprilie 2009 ocupă funcţia de şef Serviciu Organizare Resurse Umane al CJ Dolj. Până la ocuparea prin concurs a postului de secretar general al judeţului, Anda Nicolae va deţine în paralel ambele funcţii.
Reamintim faptul că magistrații de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, pe 5 septembrie, să-l condamne la opt luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe Gheorghe Barbărasă, acuzat că a condus cu o alcoolemie de 1,30 grame alcool pur în sânge. Barbărasă a fost depistat conducând sub influenţa băuturilor alcoolice în luna august a anului trecut, iar în fața anchetatorilor şi-a recunoscut fapta. El a fost trimis în judecată în ianuarie 2018, iar instanţa s-a pronunţat în luna mai. Cum secretarul Barbărasă și-a recunoscut fapta și în fața instanței, el a primit un avertisment. Procurorii craioveni nu au fost însă de acord cu „blândețea“ magistraților de la Judecătoria Craiova, așa că au formulat apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care l-a condamnat definitiv pe Gheorghe Barbărasă la opt luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de doi ani.

Şedinţa de joi a fost o formalitate

Revenind la şedinţa extraordinară de joi, consilierii judeţeni au votat în unanimitate un proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului „Îmbunătăţirea accesului populaţiei din judeţele Mehedinţi, Dolj şi Olt la servicii medicale de urgenţă“ şi a cheltuielilor legate de acesta. Este vorba de un proiect care urmează să fie finanţat în cadrul POR 2014 – 2020, cu obiectiv îmbunătăţirea calităţii şi a eficienţei îngrijirii spitaliceşti de urgenţă, şi prin care mai multe spitale din Oltenia îşi vor recupera de la UE bani cheltuiţi deja cu unele achiziţii (echipamente, lucrări) făcute pentru unităţile sau compartimentele de primiri urgenţe.
Valoarea totală a proiectului este de 64.022.180,29 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă a activităţilor derulate în cadrul poiectului de către judeţul Dolj este de 23.434.717,74 lei (TVA inclus). Liderul de proiect este Ministerul Sănătăţii, iar parteneri în proiect sunt, în ordine, judeţul Dolj, Spitalul Municipal Băileşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, judeţul Olt, Spitalul Orăşenesc Segarcea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Spitalul Orăşenesc Filiaşi, Spitalul Municipal Calafat, municipiul Slatina şi oraşul Segarcea.
„Toate investiţiile care au putut fi cuprinse în acest proiect şi care au respectat normele europene se vor întoarce acum către comunităţi, inclusiv la Ministerul Sănătăţii. La CJ Dolj se întorc cinci sau chiar şase milioane de euro din banii pe care i-am achitat deja, iar proiectele care erau în desfăşurare pe banii noştri devin acum proiecte europene. Ele vor fi finanţate cu fonduri europene şi în felul acesta degrevăm o sumă de bani care va putea fi investită în alte domenii“, a explicat Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS