22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGigioc şi alţi trei inculpaţi, puşi sub control judiciar

Gigioc şi alţi trei inculpaţi, puşi sub control judiciar

Arestat preventiv la sfârșitul lunii iunie, craioveanul Vadik Gigi Zavera, zis Gigioc, cercetat de procurorii DIICOT într-un dosar de fraude informatice, a fost pus sub control judiciar. Aceeaşi măsură a fost dispusă de instanţele de judecată şi faţă de ceilalţi trei inculpaţi arestaţi preventiv în acest dosar penal.

Procurorii DIICOT din Craiova au reținut în acest dosar că, „începând cu anul 2013, inculpaţii Zavera Gigi-Vadik, Pană Cornel și Sorea Gabriel au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii unor infracțiuni informatice, grup coordonat de către inculpatul Zavera Gigi-Vadik, la care au aderat şi alţi inculpaţi, printre care şi inculpatul Avrămoiu Cosmin-Gheorghe“.
În toamna anului 2013, Cornel Pană ar fi expediat în Mexic trei colete cu aparatură de skimming, destinatarul fiind Sorea Gabriel, „în scopul de a fi utilizate la falsificarea de instrumente de plată electronică pentru accesul fără drept la un sistem informatic și efectuarea frauduloasă de retrageri de numerar pe teritoriul Mexicului“, au mai precizat anchetatorii.
Tot în toamna anului 2013, același Cornel Pană ar fi „indus în eroare reprezentanții unei unităţi bancare, pretinzând că, în mod fraudulos, persoane necunoscute au accesat, fără drept, un sistem informatic din Mexic și au efectuat zece retrageri frauduloase de numerar (totalizând suma de 12.929 de lei) din contul pe care îl avea deschis la respectiva bancă și alte opt încercări eșuate de retrageri frauduloase de numerar“. Mai mult decât atât, Pană a formulat și o sesizare penală, în care a susținut că, pe 23 noiembrie 2013, din contul deschis pe numele său au fost efectuate în Mexic zece retrageri frauduloase de numerar, totalizând suma de 12.929 de lei, „deși sumele de bani au fost retrase pe teritoriul Mexicului la indicațiile acestuia (prin accesarea, fără drept, a unui sistem informatic), în baza înțelegerii pe care o avea cu inculpatul Sorea Gabriel, sume de bani de care a și beneficiat“, mai spun anchetatorii.

Eliberaţi din arest şi puşi sub control judiciar

Pe 28 iunie, ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova au făcut mai multe percheziții în Dolj, Gorj şi Prahova, în urma cărora au găsit şi ridicat echipamente industriale folosite pentru producerea de echipamente de skimming, mulaje şi echipamente de skimming, dar și alte instrumente folosite la falsificarea cardurilor de credit. O zi mai târziu, pe 29 iunie, anchetatorii au cerut și obținut arestarea preventivă a patru inculpați – Vadik Gigi Zaver, Cornel Pană, Gabriel Sorea și Avrămoiu Cosmin-Gheorghe. Mandatele de arestare emise pe numele inculpaților au fost prelungite de mai multe ori de instanță, iar ultima dată, pe 18 octombrie, Tribunalul Dolj a respins cererea procurorilor DIICOT de prelungire a mandatelor de arestare preventivă emise pe numele inculpaţilor. „Respinge ca neîntemeiată propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, în dosarul nr. 199D/P/2013, privind prelungirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor Avrămoiu Cosmin-Gheorghe, Zavera Gigi-Vadik, Pană Cornel şi Sorea Gabriel“, se arată în hotărârea instanţei. În schimb, judecătorii doljeni au hotărât punerea sub control judiciar a inculpaţilor pe o perioadă de 60 de zile. Anchetatorii nu au fost de acord cu hotărârea Tribunalului Dolj şi au formulat o contestaţie la Curtea de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat miercuri.
Instanţa a respins acţiunea procurorilor DIICOT, aşa că cei patru inculpaţi ies din arest şi vor fi cercetaţi în continuare sub control judiciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS