11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFord a deschis primul centru CRAF din Europa, la Craiova

Ford a deschis primul centru CRAF din Europa, la Craiova

Studenţii cu aptitudini antreprenoriale şi cu idei inovative pot să îşi pună în practică ideile de afaceri, prin intermediul Centrului de Resurse şi Angajament Ford, inaugurat ieri la Craiova. Cele mai bune proiecte de business vor primi 50.000 de dolari de la Ford, pentru demararea afacerii. Ideile de afaceri sunt susţinute de divizia filantropică a Ford în primul an de funcţionare, după care afacerile astfel create trebuie să se autosusţină.

Ford Motor Company Fund, divizia filantropică a Ford din America, a deschis, ieri, la Craiova, primul Centru de Resurse și Angajament Ford (CRAF) din Europa. Inaugurarea CRAF Craiova a avut loc în prezenţa adjunctului şefului misiunii diplomatice din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, Abigail Rupp, a unor reprezentanţi ai Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, precum şi în prezenţa unor reprezentanţi ai mediului academic din Craiova, autorităţi locale, voluntari Ford şi studenţi craioveni.
„Susținut de o investiție de peste un milion de dolari oferită de Ford Motor Company Fund în parteneriat cu GlobalGiving, noul CRAF va acționa ca un incubator de antreprenoriat social, unde studenți și absolvenți ai Universității din Craiova pot crea și dezvolta proiecte inovative, care să conducă la progres social și economic“, au anunţat reprezentanţii Ford. În acest sens, Ford Fund a dat startul unei competiții în cadrul căreia studenții au fost inspirați să conceapă proiecte care se adresează nevoilor comunității. Concret, în cadrul CRAF sunt acceptaţi studenţi craioveni cu idei inovative, care, uniţi în echipe, concep idei de business şi sunt pregătiţi să le pună în aplicare. Cele mai bune idei sunt apoi selectate şi finanţate de divizia filantropică a Ford, timp de un an.
Prezent la eveniment, preşedintele Ford Motor Company Fund – divizia filantropică a Ford – Jim Vella, a menţionat că Ford investeşte în comunitatea din care face parte şi a dat exemplul lui Henry Ford, care a creat clasa de mijloc din SUA, care a devenit suficient de puternică încât să cumpere maşinile produse de Ford.
Adjuncta şefului misiunii diplomatice din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, Abigail Rupp, a precizat că investiţiile americane în România ocupă locul 5 în rândul investiţiilor străine şi locul întâi după statele din afara Uniunii Europene care investesc în România. Abigail Rupp a precizat că stabilitatea şi predictibilitatea sunt foarte importante pentru investitorii care aleg să vină în România. Despre CRAF, şefa misiunii diplomatice a menţionat că Ambasada SUA sprijină antreprenoriatul, ca formă de dezvoltare a societăţii.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, le-a solicitat celor de la Ford să investească şi în fotbalul craiovean, dată fiind dragostea craiovenilor pentru acest sport. La finalul discursului său, Genoiu a spus că a decis ca maşina lui de serviciu să devină un Ford, însă nu a precizat ce model vrea să achiziţioneze şi dacă sunt fonduri alocate pentru o astfel de investiţie.

Ideile de afaceri, premiate de CRAF şi finanţate de Ford

CRAF a început să funcţioneze efectiv în urmă cu o lună, când cinci echipe de studenţi au intrat în competiţie, cu proiecte de afaceri dintre cele mai diverse. Proiectele câștigătoare de la CRAF Craiova care vor primi până la 50.000 de dolari pentru a porni businessul sunt în domenii diferite. „EcOil-Cuv“ presupune explorarea colectării uleiului uzat dedicat reciclării și transformarea sa în săpun organic, cu scopul de a micșora impactul negativ asupra mediului.
Al doilea proiect de afaceri care a câştigat finanţare de la fundaţia filantropică a Ford este Centrul de Asistență și Îndrumare Școlară și Socială – un program afterschool conceput pentru a integra copiii din medii defavorizate și care este bazat pe o serie de cursuri de limbi străine.
Al treilea proiect de business premiat ieri de CRAF Craiova a fost cel intitulat „GoBike Craiova“, proiect ce constă în înființarea unor centre de închiriere a bicicletelor la preț accesibil, totul pentru a stimula mobilitatea și un stil de viață sănătos. Cei trei lideri de echipă ai studenţilor, Florin Costache, Miruna Ciobanu şi Alin Flieriş, au primit distincţii din partea CRAF Craiova, iar membrii echipelor au primit diplome.
Alte două proiecte antreprenoriale au fost în competiţie, dar nu au primit finanţare anul acesta. Este vorba despre o idee de business prin organizarea unui teren pentru activităţi sportive şi despre o idee de înfiinţare a unui serviciu de cantină socială.

Ford deţine doar patru centre CRAF în lume

CRAF Craiova este o colaborare cu Asociația Pentru Educație SV Oltenia (EDUCOL), o organizație nonprofit din Craiova care urmărește să maximizeze oportunitățile de instruire, dezvoltare și angajare pentru tineri, și cu Primăria municipiului Craiova, care a pus la dispoziție clădirea.
Ford deţine patru astfel de centre în toată lumea. Primul CRAF a fost înființat în 2013 în Detroit. De atunci, Ford Fund a deschis un alt centru în Africa de Sud și a un al doilea CRAF în Detroit. Planurile sunt în plină desfășurare pentru a se extinde și în Asia, odată cu lansarea unui centru la Bangkok, la începutul anului 2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS