12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdministratorul asociaţiei, cercetat pentru delapidare

Administratorul asociaţiei, cercetat pentru delapidare

Fostul administrator al unei asociaţii de proprietari din Craiova este cercetat penal pentru nereguli în activitatea de serviciu. Asupra acestuia planează suspiciunea de delapidare, iar suma este de peste un milion de lei, cel puţin aşa reiese din procesul-verbal transmis de inspectorii primăriei către poliţie. Este vorba despre Adela Luţă, fost administrator la Asociaţia de proprietari nr. 3 Ştirbei Vodă. „În cadrul Serviciului Investigarea Criminalității Economice există un dosar în lucru pentru comiterea infracţiunii de delapidare. În cauză, învinuită este Adela Luţă, fost administrator la Asociaţia de proprietari nr. 3 Ştirbei Vodă“, a declarat comisar-şef Leonard BăndoiI, șef Serviciu Investigarea Criminalității Economice.
Descoperirea a fost făcută în urma unui control efectuat de către inspectorii primăriei care au depistat că asociaţia înregistrează restanţe către furnzori de peste 2.500.000 de lei. În mare parte, restanţele sunt cauzate de activitatea defectuoasă a angajaţilor şi reprezentanţilor proprietarilor – administrator, cenzor şi comitet -, şi mai puţin neplăţii întreţinerii de către proprietari, după cum se arată în procesul-verbal nr. 38/03.11.2017. Ce au descoperit inspectorii? Adiministratorul nu-i soma pe restanţieri să-şi plătească restanţele neachitate şi nu făcea demersuri pentru acţionarea acestora în instanţă. De asemenea, pentru cheltuielile administrativ-gospodăreşti nu făcea referat de necesitate, nu avea întocmită situaţia soldurilor, elementelor de activ şi pasiv, iar registrele financiar-contabile nu erau completate. Totodată, listele de plată nu erau afişate în termen, iar restanţele proprietarilor la plata cheltuielilor de întreţinere, a fondului de rulment şi reparaţii nu erau înscrise în listele de plată. Activitatea contabilă era vraişte atâta timp cât, din 2015, nu se efectuase un control financiar-contabil de către cenzor.

Nereguli, nereguli, nereguli

Deficienţele din activitatea administratoarei nu sunt puţine. Aceasta nu întocmea fişe fiecărui proprietar şi nu arhiva în mod corespunzător actele contabile. Multe din documentele asociaţiei nici măcar nu erau ţinute la sediul asociaţiei. Neregulile cele mai grave, comise de angajată, au fost făcute cu chitanţierele. „Personalul de specialitate a constatat faptul că Adela Luţă nu a folosit în ordinea seriei chitanţierele aprovizionate şi nu a menţionat pe chitanţele eliberate proprietarilor ce reprezintă sumele încasate, nu este înscrisă data pe o parte din chitanţele emise proprietarilor“, se arată în procesul-verbal. Neregulile sunt confirmate şi de preşedintele asociaţiei. „Cei de la primărie, când au venit în control, au descoperit tot felul de nereguli, mai ales cu chitanţierele. Este clar că fostul administrator folosea chitanţiere duble. Una încasa şi alta îi dădea proprietarului. Ea nu trecea penalităţile în listele de plată. Altfel, cum să ajungă 13 blocuri din asociaţie să aibă 2.500.000 de lei restanţe la Termo, 300.000 de lei datorie la CAO şi 40.000 de lei debit la Salubritate?! Nu afişa listele de plată. Multe nereguli… Culmea este că cei de la primărie au mai venit în control. Cum de nu au descoperit toate neregulile?! Eu, când am venit preşedinte, am decis să-i dăm pe restanţieri în judecată. În anul următor, toţi datornicii au venit la Adunare şi m-au dat jos“, a spus Victor Lazarciuc, actualul preşedinte al Asociaţiei de proprietari nr. 3 Ştirbei Vodă.
Plăţile făcute prin casă pentru firme de avocatură sau achiziţionarea de diverse materiale nu erau justificate cu chitanţe înregistrate în registrul de casă sau cu ştiinţa preşedintelui.
În contabilitatea asociaţiei au fost prinse lucrări de reparaţii şi modernizări care nu au fost făcute în realitate. Reprezentanţii proprietarilor erau remuneraţi, dar nu aveau contracte de mandat, angajaţii nu aveau fişa postului, iar administratorul nu avea depusă garanţia. La momentul verificărilor, administratorul nu a putut prezenta situaţia proprietarilor acţionaţi în instanţă, deşi pentru reprezentarea în instanţă s-au cheltuit 36.264 de lei.
Pentru toate aceste nereguli, administratorul şi-a pierdut atestatul şi s-a ales cu un dosar de cercetare penală. „La Asociaţia 3 Ştirbei Vodă a fost efectuat un control financiar-contabil pentru perioada 2011-2017. Cu această ocazie s-a retras atestatul administratorului Adela Luţă şi s-a înaintat dosar la poliţie cu suspiciune de fraudă în cuantum de 1.500.000 de lei. Primăria are confirmarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, în sensul constituirii dosarului penal“, a declarat viceprimarul municipiului Craiova, Adrian Cosman.
Am încercat să vorbim şi cu fostul administrator de la Asociaţia de proprietari nr. 3 Ştirbei Vodă, Adela Luţă. Contactată telefonic, femeia a fost de acord cu discuţia, după care a spus că revine ea cu un telefon după ora 16.00. Acest lucru nu s-a mai întâmplat până la închiderea ediţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS