6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrima piaţă volantă din Craiova, pe Calea Unirii

Prima piaţă volantă din Craiova, pe Calea Unirii

Calea Unirii, sectorul cuprins între intersecţia cu strada Mihail Kogălniceanu şi intersecţia cu bulevardul Ştirbei Vodă, se va transforma sâmbăta şi duminica într-o veritabilă piaţă de produse agricole şi agroalimentare tradiţionale, la preţuri de producător. SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova solicită Consiliului Local, în şedinţa ordinară de joi, aprobarea unui regulament de organizare și funcţionare a unor astfel de pieţe volante, dar şi a amplasamentului lor. Potrivit proiectului de hotărâre care va fi supus joi la vot, prima piaţă volantă va funcţiona pe Calea Unirii, în weekenduri, între orele 08.00 şi 13.00.

Consilierii locali din Bănie vor vota, în şedinţa ordinară de joi, un proiect de hotărâre privind aprobarea înfiinţării, organizării şi funcţionării pieţelor volante în municipiul Craiova, a locurilor unde vor fi amplasate acestea şi a regulamentului-cadru pentru funcţionarea obiectivului „Piaţă Volantă“. Solicitarea vine de la SC Pieţe şi Târguri SRL, societatea deţinută de primărie care administrează pieţele din Craiova, iar în aceasta se specifică şi locul unde va fi situată prima astfel de piaţă volantă din oraş: pe Calea Unirii, zona situată între intersecţia cu strada Mihail Kogălniceanu şi intersecţia cu bulevardului Ştirbei Vodă. Potrivit raportului din spatele proiectului de hotărâre, o astfel de piaţă va fi destinată exclusiv produselor agricole şi agroalimentare tradiţionale, cumpărătorii urmând să găsească aici preţuri de producător. „Înfiinţarea pieţei volante are ca scop valorificarea şi desfacerea produselor agricole şi agroalimentare tradiţionale la preţuri de producător, precum şi susţinerea producătorilor privind comercializarea directă a produselor obţinute în fermele şi gospodăriile proprii. De asemenea, pieţele volante mai au ca scop şi încurajarea cumpărătorului de a consuma produse autohtone, tradiţionale, locale şi sănătoase, în detrimentul produselor aduse din import“, se arată în raport.
În Regulamentul pentru organizarea și funcţionarea pieţelor volante în municipiul Craiova, supus aprobării CL, se menţionează şi periodicitatea unei astfel de pieţe şi orarul său de funcţionare: în zilele de sâmbătă şi duminică, între orele 8.00 şi 13.00. Deocamdată nu s-a stabilit însă şi care va fi primul weekend din acest an când se va amenaja piaţa volantă de pe Calea Unirii. Conform reprezentanţilor Primăriei Craiova, în cele două zile mesele vor fi amplasate chiar pe stradă, circulaţia rutieră pe sectorul de drum mai sus menţionat (între New York şi Casa Căsătoriilor) urmând să fie închisă.

Ce produse pot fi comercializate într-o piaţă volantă

Regulamentul pentru organizarea și funcţionarea pieţelor volante în Craiova stabileşte şi ce categorii de produse pot fi comercializate în astfel de pieţe. Este vorba de fructe, legume, produse din carne, peşte proaspăt, sărat şi/sau afumat – provenind din fermele piscicole aparţinând vânzătorului, fructe şi legume uscate, miere şi produse apicole – produse şi ambalate de către producător, gemuri şi conserve – fabricate de vânzător din produse proprii, lapte, brânză şi alte produse lactate, ouă – provenind din ferma/gospodăria producătorului, pâine şi produse de panificaţie fără aditivi, plăcinte/produse proaspăt coapte – preparate de la zero de către vânzător. Tariful pentru fiecare producător sau agent economic care dorește să-și expună la vânzare produsele în piețele volante va fi de 10 lei/mp/zi, potrivit unei hotărâri de Consiliul Local dată în această vară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS