10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalExpoziție-eveniment la Slatina, cu obiecte realizate în tranșee

Expoziție-eveniment la Slatina, cu obiecte realizate în tranșee

Expoziția „100 de ani de Arta Tranșeelor“ va fi deschisă la Slatina, la Muzeul Județean Olt, din strada Ana Ipătescu nr. 1, joi, 25 octombrie, ora 13.00. Un stand cu obiecte „Trench Art“ aparținând colecționarului Cristian Dumitru, va fi organizat și în fața Prefecturii Olt, tot joi, de la ora 11.00, cu prilejul ceremoniilor militare desfășurate de Centrul Militar Județean Olt.
„Expoziția cuprinde peste 200 de bunuri culturale realizate de soldați, prizonieri de război anonimi sau de invalizi de război, din obuze, proiectile, grenade, cartușe, în timpul și după Primul Război Mondial, transformate cu ingeniozitate și măiestrie în vaze pentru flori, râșnițe de cafea, brichete, spirtiere, veioze, sfeșnice pentru lumânări, căni pentru cafea sau ceai ș.a. Majoritatea obiectelor aparțin colecționarului ing. Cristian Dumitru din Bucureşti, fiind achiziționate pe parcursul a 25 de ani din târguri de antichități, consignații, de la centre de colectare a fierului vechi din România și din Europa (Franța, Germania, Italia, Belgia) fiind încadrabile în ceea ce la nivel european face parte din conceptul „Trench Art – Arta Tranșeelor“, fenomen artistic practicat însă mai puțin cunoscut în România“, a precizat directorul Muzeului Județean Olt, dr. Laurențiu Guțică-Florescu.
În aceeași expoziție vor fi prezentate și 20 de obiecte din patrimoniul muzeului oltean. Expoziția deosebită va fi deschisă publicului interesat, la Muzeul Județean Olt, până în 20 decembrie 2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS