12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCabanierii din Rânca, nemulţumiţi de închiderea Transalpinei

Cabanierii din Rânca, nemulţumiţi de închiderea Transalpinei

Cabanierii din Rânca sunt nemulţumiţi de faptul că Transalpina a fost închisă de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, la propunerea Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu. Măsura a fost luată ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a apariţiei ninsorilor în zona de creastă. Decizia autorităţilor îi nemulţumeşte profund pe cabanierii şi pe proprietarii de pensiuni şi hoteluri din staţiunea montană Rânca. De ieri, niciun autovehicul nu a mai tranzitat DN 67 C pe tronsonul Rânca – Obârşia Lotrului. A fost montat un parapet de-a latul drumului şi un panou pe care este inscripţionat drum închis circulaţiei publice. Maşinile nu s-au mai aventurat în zona de creastă şi au rămas în Rânca.

Mai puţini turişti

Constantin Pănescu, preşedintele Asociaţiei Concesionarilor din Rânca, a declarat că şoseaua ar fi putut să fie ţinută deschisă, iar dumarii nu ar fi trebuit să se sperie de primii fulgi de zăpadă. „Spuneam odată că familia turismului montan românesc este formată din Transalpina şi Transfăgărăşan! Odată cu închiderea mamei, să vedem dacă tatăl poate să aibă grijă de toţi turiştii ca o… mamă! Circulaţia se închide din cauza «căderilor abundente de zăpadă», adică… doi centimetri! Observăm mai departe că în acest an parcă se schimbă şi drumul, şi problemele, adică apar «curbe foarte strânse şi pante ce pun în pericol viaţa deservenţilor şi a utilajelor». De aici reiese că CNAIR nu ştia de aceste curbe şi pante că există pe Transalpina şi totodată că există riscul pierderii vieţilor deservenţilor. Turiştii plătesc roviniete şi alte taxe şi accize în preţul benzinei sau motorinei din care ….o parte ajung şi în menţinerea acestui drum şi totodată a salariilor deservenţilor. De aici tragem concluzia că Transalpina e un fel de Afganistan sau Kosovo! Dragi prieteni, ne vedem la iarnă la schi, dacă nu se vor găsi motive să se închidă drumul şi până la Rânca ….la ce decidenţi avem …ne aşteptăm la orice! Îmi pare rău că azi este soare şi frumos, iar turiştii nu pot să circule pe cel mai frumos tronson de drum din ţară!“, potrivit lui Constantin Pănescu.

S-a întrunit Comandamentul de iarnă

Problema este că ieri s-a reunit Comandamentul de iarnă la nivelul Prefecturii Gorj, în urma unor avertizări de vreme rea primite de autorităţile judeţene. Este vorba de vânt foarte puternic în noaptea de marţi spre miercuri şi chiar un Cod Roşu de vânt puternic. Nu vor lipsi ninsorile în zona montană şi de creastă: „S-a reunit Comandamentul de iarnă cu toţi factorii responsabili de la Poliţie, Serviciul Rutier, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova, Secţia de Drumuri Naţionale Târgu Jiu. Este vorba de două zile de avertizare de vânt puternic şi ninsoare. Aşteptăm ninsori chiar şi pe parcursul zile de joi. Acestea sunt avertizările primite de la meteorologi. Suntem pregătiţi să intervenim în zona montană cu utilajele necesare. Utilajele de deszăpezire sunt în baze şi vom acţiona şi cu materialul antiderapant necesar. După cum se cunoaşte, sunt pregătite şi utilaje de la secţiile din zona de sud şi vest să intervină în Gorj şi în Vâlcea, dacă va fi nevoie. În mod cert, Transalpina va rămâne închisă şi să nu se încerce traversarea ei pentru că vor fi suportate rigorile legii. Ne aşteptăm la ninsori pe Transalpina, la Rânca, în Defileul Jiului şi pe Godeanu“, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS