16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalariul mediu net a urcat la 2.489 de lei pe lună, în Dolj

Salariul mediu net a urcat la 2.489 de lei pe lună, în Dolj

Statistica a calculat în iulie 2018 un câștig salarial mediu net mai mare cu 337 de lei față de cel din aceeași lună a anului trecut. Ponderea bugetarilor în calculul câștigului salarial mediu net este de doar 10%, ceea ce înseamnă că indicatorul se referă în mare măsură la salariile din mediul privat. Iată cum au motivat reprezentanții firmelor creșterile salariale.

Câştigul salarial mediu brut în luna iulie 2018 a fost de 4.167 de lei de persoană, față de o medie de 4.510 lei de persoană, la nivel naţional, informează Direcția Județeană de Statistică Dolj. „În iulie 2018, câștigul salarial mediu brut în Dolj a fost în creștere față de anul trecut, când acest câștig era de 3.002 lei pe lună de persoană“, a declarat, pentru GdS, directoarea Direcției Județene de Statistică Dolj, Carmen Ispas.
Câştiguri peste media judeţului au realizat salariaţii din servicii (4.225 de lei), iar sub media judeţului salariaţii din industrie şi construcţii (4.118 lei) şi din agricultură, silvicultură şi pescuit (3.256 lei). La nivel naţional, în luna iulie 2018 cel mai mare câştig salarial mediu brut l-au înregistrat salariaţii din servicii (4.854 lei/persoană).

Doljenii câștigă mai mult cu 337 de lei decât anul trecut

Câştigul salarial mediu net în Dolj, în luna iulie 2018, a fost de 2.489 de lei, față de iulie 2017, când se înregistrase un câștig salarial mediu net de 2.152 de lei de persoană, a mai precizat directoarea Statisticii doljene. Deși este mai mare decât salariul mediu net de anul trecut, cel din 2018 este situat la un nivel sub cel înregistrat la nivel național, care a fost de 2.708 lei de persoană. Pe principalele ramuri s-au înregistrat următoarele niveluri ale salariului net, conform datelor de la Statistică: 2.521 de lei în servicii (2.126 de lei de persoană la nivel naţional), 2.465 de lei în industrie şi construcţii (2.403 lei de persoană la nivel naţional) şi 1.970 de lei de persoană în agricultură, silvicultură şi pescuit (2.908 lei de persoană la nivel naţional).
„În clasamentul judeţelor României, judeţul Dolj ocupă locul al 12-lea după câştigul salarial mediu net pe economie; locul al 10-lea după câştigul salarial mediu net din industrie şi construcţii; locul al 17-lea după câştigul salarial mediu net din servicii“, informează Statistica doljeană.
În regiunea Olteniei, au existat anul acesta salarii mai mari decât în Dolj într-un singur județ. Este vorba despre Gorj, unde câștigul salarial mediu net în aceeași lună analizată a fost de 2.652 de lei de persoană, mai mult cu 163 de lei pe lună față de salariul net de 2.489 de lei, înregistrat în Dolj. Se observă că salariul mediu net este dublu față de salariul minim net pe economie, care este de 1.162 de lei. Având în vedere că în Dolj 37% dintre angajații din mediul privat sunt plătiți cu salariul minim pe economie, pentru a se ajunge la o medie salarială de 2.489 de lei pe lună înseamnă că există foarte multe persoane care au salarii peste nivelul câștigului mediu net.

Angajatorii spun că au avut încasări mai mari

Cum se formează acest câștig salarial mediu net? „În fiecare lună, Direcțiile Județene de Statistică colectează informații de la agenții economici, printr-o lucrare statistică numită UNICA, pe bază de eșantion. Eșantioanele sunt reprezentative la nivel de țară, inclusiv pe clase CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională – n.r.), deci se colectează date din toate categoriile de clase CAEN, inclusiv din industrie, din servicii și din sectorul bugetar. Ponderea sectorului bugetar în calculul câștigului salarial mediu net este sub 10%, în eșantion“, a explicat directoarea Direcției Județene de Statistică Dolj.
Agenții economici au explicat pentru Statistică motivele pentru care au apărut creșterile salariale din iulie față de lunile precedente și față de 2017, respectiv au motivat că „au existat creșteri salariale datorită majorărilor de producție, datorită încasărilor mai mari pe care le-au avut ca urmare a contractelor încheiate și a proiectelor desfășurate, cât și ca urmare a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici (astfel încât media salarială pe unitate a ieșit mai mare – n.r.)“, a mai spus reprezentanta Statisticii doljene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS