Peturile şi gunoiul oferă o imagine neplăcută

Râul Jiu este poluat cu peturi şi gunoaie, la doar câţiva metri de Parcul Central şi de opera brâncuşiană Masa Tăcerii. Peisajul care se aşterne în faţa turiştilor care vin să viziteze Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii este sinistru în momentul în care decid să facă o plimbare pe digul Jiului. Chiar în apropierea Mesei Tăcerii, în râul Jiu se află zeci de peturi şi resturi menajere şi alte gunoaie sau trunchiuri de copac. Resturile au trecut de barajul din amonte şi au ajuns în zona insuliţei şi a Parcului Central. Până în momentul de faţă, Hidroelectrica nu a luat vreo măsură în vederea eliminării deşeurilor de pe suprafaţa apei. Nici Garda de Mediu nu a trecut în ultima perioadă prin zonă. Anul trecut, doar la iniţiativa prefectului de Gorj, Ciprian Florescu, s-a decis curăţarea râului Jiu şi a albiei în zona cartierului Bicaz. Au participat muncitori de la Hidroelectrica şi voluntari.

Cine dă startul la curăţenie până nu vin experţii de la UNESCO?

Anul acesta nu a mai fost programată vreo acţiune în zona Parcului Central, deşi acest lucru s-ar impune, având în vedere că este o zonă intens vizitată de turişti şi de către localnici. Este interesant că recent a fost organizată la nivelul judeţului Gorj o zi de curăţenie naţională. Au participat mii de voluntari, dar şi instituţii publice deconcentrate şi autorităţi locale. Campania nu a cuprins însă şi râul Jiu, albia şi zonele adiacente. Astfel, acestea arată ca după o viitură care a adus cu ea gunoi şi multe peturi din amonte. Este de amintit că anul viitor România va depune din nou dosarul de candidatură pentru includerea Ansamblului „Calea Eroilor“ în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Autorităţile locale vor primi vizitele experţilor de la UNESCO, iar dacă nu se trece la curăţenie, specialiştii trebuie să fie ţinuţi la distanţă de zonele adiacente Ansamblului „Calea Eroilor“. Două persoane cu o şalupă şi o maşină pentru transportul deşeurilor ar rezolva problema. Zona ar trebui să fie ţinută permanent sub observaţie şi monitorizată, mai ales că se află sub paza poliţiştilor locali.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.