5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExecutor judecătoresc, la a doua condamnare

Executor judecătoresc, la a doua condamnare

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, ieri, să condamne la un an și cinci luni de închisoare un executor judecătoresc și bancar, acuzat de fals și uz de fals. În aprilie, anul acesta, același executor a fost condamnat, într-un alt dosar, la șapte ani și patru luni de închisoare pentru abuz în serviciu.

Acuzat de comiterea infracțiunilor de fals în înscrisuri oficiale și uz de fals, executorul judecătoresc Romeo Costinel Drăgan, din Târgu Jiu, a fost condamnat la Curtea de Apel Craiova la un an și cinci luni de închisoare. Sentința a fost dată de judecătorii craioveni ieri, la mai puțin de un an de când dosarul a fost înregistrat pe rolul instanței. Aceasta este a doua pedeapsă primită de inculpat anul acesta, după ce, în aprilie, a fost condamnat într-un dosar de abuz în serviciu.
În acest dosar, executorul Drăgan a fost acuzat că ar fi falsificat o serie de înscrisuri din registrele de valori din anii 2012 și 2013, aparținând BEJ Drăgan Costinel Romeo.
Pe lângă pedeapsă, instanța i-a interzis inculpatului dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita funcţia de executor judecătoresc. În plus, judecătorii craioveni au dispus anularea înscrisurilor falsificate privind un număr de 11 martori din dosar. Sentința Curții de Apel Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Potrivit Codului Penal, falsificarea unui înscris oficial de către un funcţionar public se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani. Uzul de fals, în cazul unor înscrisuri oficiale, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă.

A bagat mâna în banii creditorilor

În noiembrie 2016, același executor Romeo Costinel Drăgan a fost trimis în judecată de procurori DNA într-un dosar în care a fost acuzat de comiterea mai multor infracțiuni de abuz în serviciu. În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că, „în perioada 2008-2015, inculpatul Drăgan Costinel Romeo, în calitatea sa de executor bancar și judecătoresc, prin nerespectarea atribuțiilor de serviciu și a dispozițiilor legale, a dispus în mod abuziv de sumele de bani puse la dispoziție de datornici în dosarele de executare. Astfel, din conturile bancare deschise în acest sens, inculpatul a efectuat transferuri de bani în conturile personale, dar și ridicări în numerar. Mai mult, executorul judecătoresc, folosind mecanismul de fraudare de tip „suveică“, a utilizat o parte din banii încasați de la unii dintre datornici pentru a acoperi sumele de bani scadente, ce li se cuveneau unora dintre creditori“. Prejudiciul total adus creditorilor implicați în procedurile de executare silită a fost calculat de procurorii DNA la suma de 2.784.944 de lei. Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat pe 18 aprilie, anul acesta. Pentru infracțiunile comise, inculpatul a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare cu executare, iar după aplicarea unui spor de un an şi patru luni de închisoare, a fost condamnat la șapte ani şi patru luni de închisoare. Pentru recuperarea prejudiciului din acest dosar, instanța a dispus menținerea sechestrului pus pe mai multe terenuri, spații comerciale și imobile din Târgu Jiu, aparținând inculpatului. Hotărârea Curții de Apel Craiova a fost atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 16 octombrie.
În Tabloul executorilor judecătorești pe anul 2018, publicat în Monitorul Oficial în aprilie, Romeo Costinel Drăgan este notat ca suspendat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS