8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu ajuns în arest după ce au „ușurat“ un bătrân de 8.000 de lei

Au ajuns în arest după ce au „ușurat“ un bătrân de 8.000 de lei

Două persoane, un bărbat de 50 de ani, din Râmnicu Sărat, și o femeie de 41 de ani, din județul Giurgiu, sunt acuzate de Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova că au înșelat un craiovean de 89 de ani cu suma de 8.000 de lei. În cursul zilei de marți, cei doi au fost arestați preventiv pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune.

Potrivit oamenilor legii, luni, pe 1 octombrie, Marian Porojan și Mirela Belea au fost reținuți pe o perioadă de 24 ore, pentru o faptă comisă la începutul lunii iulie, pe raza municipiului Craiova.
„Faţă de cele două persoane s-a pus în mişcare acţiunea penală, stabilindu-se că, pe 4 iulie, şi-au declinat în mod fals calitatea de asistenți medicali şi au înșelat persoana vătămată, un bărbat de 89 de ani, din Craiova, de la care, prin inducerea în eroare, au obținut suma de 8.000 de lei. Inculpaţii au pretins că suma respectivă ar reprezenta o cotizație, în schimbul căreia bărbatul de 89 de ani urma să primească ulterior, drept ajutor social, suma de 20.000 de lei“, au precizat oamenii legii.
Se pare că cei doi l-au abordat pe bătrân și, după ce au aflat că soția lui a decedat, i-au propus să îl ajute să obțină un soi de ajutor de deces sau de ajutor social. Bătrânul a avut de ales între două variante: ori cotiza suma de 8.000 de lei și primea 20.000 de lei, ori, dacă își permitea, dădea suma de 12.000 de lei pentru a primi un ajutor social de 40.000 de lei. Bătrânul a ales prima variantă, însă a rămas și cu banii dați, și fără „ajutorul social“.
Potrivit oamenilor legii, polițiștii de la Secția 4 Craiova au reușit să probeze fapta comisă de cei doi inculpați la sfârșitul lunii trecute, iar în cursul zilei de marți, după o noapte petrecută în arest, Marian Porojan și Mirela Belea au fost duși la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă. Instanța a admis solicitarea anchetatorilor și a dispus arestarea inculpaților. „Admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Porojan Marian pe durată de 30 de zile, începând cu 2.10.2018, până la 31.10.2018, inclusiv. Dispune arestarea preventivă a inculpatei Belea Mirela, pe durată de 30 de zile, începând cu data de 2.10.2018 până la 31.10.2018, inclusiv“, se arată în hotărârea instanței.

Recomandările polițiștilor

Pentru a nu cădea victime ale unor infracțiuni de înșelăciune, poliţiştii recomandă să nu invitaţi şi să nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor necunoscute. În cazul în care persoane necunoscute care se prezintă ca fiind reprezentanţi ai unor servicii publice sau societăţi comerciale este recomandat să le solicitaţi să se legitimeze şi, eventual, puteţi verifica identitatea persoanelor prin telefon la sediul instituţiei respective. Nu destăinuiţi niciodată unor necunoscuţi informaţii legate de banii sau de lucrurile de valoare pe care le deţineţi, despre locurile în care le păstraţi sau despre modul de acces la acestea. „În cazul în care persoane necunoscute vă abordează în spaţii publice şi se oferă să vă ajute în diferite probleme, este indicat, mai ales în cazul bătrânilor, să nu destăinuiţi aspecte ale vieţii personale, uneori oferta de ajutor nu este sinceră“, au mai precizat oamenii legii.
De asemenea, polițiștii recomandă să nu acceptați în nicio împrejurare să trimiteți sume de bani unor persoane care vă contactează telefonic şi pretind că sunt rude sau cunoştinţe ale acestor rude.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS