5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 3.000 de studenţi au început anul universitar la UCB Târgu Jiu

Peste 3.000 de studenţi au început anul universitar la UCB Târgu Jiu

Peste 3.000 de studenţi au început anul universitar la Târgu Jiu. Festivitatea de deschidere a avut loc în amfiteatrul din Complexul „Debarcader“ deţinut de Universitatea „Constantin Brâncuşi“ (UCB) din Târgu Jiu. Au fost prezenţi profesori, studenţi, autorităţi locale, parlamentari. Din cei 3.000 de studenţi ai Universităţii „Constantin Brâncuşi“, 1.150 sunt la programele licenţă şi master, în cadrul celor patru facultăţi ale instituţiei de învăţământ superior de stat din municipiu. Înaintea festivităţii a avut loc o slujbă oficiată de un sobor de trei preoţi. În cuvâtul de deschidere, preşedintele Senatului UCB, Adrian Gorun, i-a reproşat deputatului de Gorj, Victor Ponta, lipsa de la eveniment, cu toate că a fost invitat. Gorun i-a invitat pe cei prezenţi să ţină un moment de reculegere în memoria a trei membri ai comunităţii academice, decedaţi anul acesta. Este vorba de profesorul Nicolae Mischie, fondator al UCB, academicianul Ion Dogaru şi Dumitru Fărcaş, ultimii doi având titlul de Doctor Honoris Cauza ai UCB.

Critic la adresa Ministerului Educaţiei

Adrian Gorun a ţinut un discurs despre viitorul educaţiei în România. Preşedintele Senatului a vorbit în termeni critici la adresa conducerii Ministerului Educaţiei, menţionând şi că în ultimii 15 ani a fost înregistrată o involuţie a învăţământului, cauzată şi de instabilitatea politică. Potrivit lui Adrian Gorun, în ultimii 29 de ani, România a avut 15 guverne şi 25 de miniştri ai educaţiei. Unii dintre aceştia au confundat funcţia cu competenţa, şi a oferit ca exemplu numeroasele greşeli de gramatică şi de conţinut din manualele din învăţământul preuniversitar. În opinia lui Adrian Gorun „nediscriminarea de gen“ promovată în educaţie, prin manuale, de minister, este una incorectă care va avea efecte de necontrolat pe termen lung.

Numărul studenţilor se menţine în jurul cifrei de 3.000

În ceea ce priveşte situaţia Universităţii „Constantin Brâncuşi“, aceasta rămâne una din instituţiile de mărime mică spre medie, având în vedere numărul de studenţi. Adrian Gorun a spus că universităţile din ţară nu pot concura cu universităţile de peste hotare care iau din România cea mai bună resursă umană. UCB oferă condiţii bune de cazare pentru stundenţi, la un preţ de 242 de lei pe lună pentru studenţii la buget şi 350 de lei pentru cei cu taxă. „În Complexul Debarcader avem în total 70 de locuri şi s-au ocupat toate. Studenţii la buget vor plăti 242 de lei, pentru că primesc o subvenţie de 108 lei din partea statului şi 350 de lei cei la cu taxă. Au internet, cablu, terenuri multifuncţionale, televizor în cameră. Am primit cereri foarte multe anul acesta. Avem solicitări şi din Serbia şi Republica Moldova. În principiu, s-a intrat în funcţie de cererile pe care le-au depus şi de medii. Am încheiat un protocol cu Liceul Nr. 4. S-au ocupat toate locurile pe care le-am avut la dispoziţia studenţilor şi pentru a veni în sprijinul lor am încheiat un protocol cu Liceul Nr. 4, care ne-a oferit mai multe camere pentru studenţii care au mai depus cereri. Avem 36 de camere la Nr. 2, în cămin, 18 locuri în taberele şcolare şi 40 pe protocolul cu Liceul Nr. 4. În total, 164 de locuri“, a declarat Iulian Ţimpea, purtătorul de cuvânt al UCB.

Şi rectorul locuieşte în Complex, alături de studenţi

Este de amintit că şi rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, Toader Nicoară, care este din Cluj, a ales să se cazeze la Complexul Debarcader, în perioada pe care o petrece în judeţul Gorj. Rectorul locuieşte într-un apartament din Complex, alături de studenţi. „Eu vin de la Universitatea “Babeş-Bolyai“, din Cluj-Napoca, am fost acolo decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, pe urmă am fost prorectorul responsabil cu relaţiile internaţionale, iar de anul trecut, la o invitaţie a unor colegi de la Universitatea din Târgu Jiu, am acceptat să îmi asum această calitate, am candidat la rectoratul universităţii. Sigur că pentru mine este un efort, dar nu enorm de mare, să vin de la Cluj. La un moment dat, mi s-au propus mai multe soluţii şi, după părerea mea, în căminul din campus se oferă condiţii de viaţă civilizate. Eu stau într-un mic apartament, care are un dormitor şi o sală în care e un birou, în care încerc să mai analizez, să studiez, să lucrez după program şi pentru proiectele mele individuale. Condiţiile sunt bune, nu sunt supe pretenţioase, dar nici nu sunt condiţii rele de locuit, dimpotrivă. Sunt condiţii rezonabile, mă acomodez cu situaţia şi nu consider că este un lucru rău. În acelaşi timp, sunt în mediul studenţesc, văd cum funcţionează lucrurile şi uneori, dacă e cazul, mai atrag atenţia celor din administraţie că lucrurile trebuie rezolvate, ca studenţii să nu aibă dificultăţi în viaţa de după activităţile şcolare. Avem o bază sportivă aş zice eu de invidiat de alte universităţi, avem foarte multe terenuri de tenis, de handbal, de fotbal şi permite studenţilor şi să desfăşoare activităţi sportive“, a declarat Toader Nicoară, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS