17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDosarul „Frăția“, din nou pe masa procurorilor

Dosarul „Frăția“, din nou pe masa procurorilor

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, săptămâna trecută, să restituie procurorilor dosarul „Frăția“, în care au fost trimiși în judecată 13 inculpați, printre care se numără craiovenii Gigel Roşianu, Gigi Vadik Zavera, zis Gigioc, Marian Irinel Coandă, zis Charlie și Marian Vlădescu. Judecătorii le cer anchetatorilor să refacă rechizitoriul în cazul lui Gigi Vadik Zavera, acuzat de comiterea unor infracțiuni cu violență, dar și de complicitate la șantaj sau constituirea unui grup infracțional organizat.

Dosarul privind infracțiunile ce ar fi fost comise în ultimii ani de membrii grupării „Frăţia“ din Craiova a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj în august 2017, iar de atunci se află în procedură de cameră preliminară.
În acest dosar, în care au fost deferiți justiției 13 inculpați, procurorii doljeni susțin că au probat 16 conflicte stradale în care au fost implicați în ultimii ani membri sau lideri ai grupării „Frăția“, ultimul fiind cel din noaptea de 4 spre 5 noiembrie 2016, dintr-un local din centrul municipiului. După acest scandal au și fost făcute primele rețineri, Vadik Gigi Zavera, Ioneluș Cimpoeru, Alexandru Băloiu, Florinel Barbu, Sorin Flutur, Cantemir Mitre și Cristian Vlăescu fiind acuzați de comiterea unor infracțiuni cu violență, de la tentativă de omor și complicitate la tentativă de omor, până la constituirea unui grup infracţional, tulburarea ordinii şi liniştii publice și folosirea fără drept de obiecte periculoase. Pe 18 noiembrie 2016, anchetatorii au cerut și obținut arestarea preventivă a doi inculpați – Vadik Gigi Zavera și Ioneluș Cimpoeru. Procurorii doljeni au reținut că, în noaptea de 4 spre 5 noiembrie, inculpații au provocat un scandal într-un bar de pe strada A.I. Cuza, în urma căruia Cristian Marian Vlădescu și Vadik Gigi Zavera au fost răniți, dar și că faptele comise de inculpați „constituie o acţiune de represiune, un act de vendetă voit exemplificator pentru ceilalţi membri ai grupării, întrucât agresorii au ales un loc public pentru manifestarea lor violentă, în zona centrală a oraşului“. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au continuat cercetările, în urma cărora au pus sub acuzare 13 inculpați, printre care se mai numără Marian Irinel Coandă, zis Charlie, Grigore Băloiu, Cantemir Ştefan Mitre, Ion Ilie și Gigel Roșianu. În acest dosar a fost inculpat și Marian Gîrniţă, subofiţer în cadrul IPJ Dolj, care este acuzat că, în timp ce lucra în cadrul Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv, „a avut discuţii, în afara cadrului legal, cu o parte dintre inculpaţi, favorizându-i, în sensul că i-a determinat să uzeze de dreptul la tăcere“.

Rechizitoriul se întoarce la Parchet a doua oară

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 8 august, anul trecut, iar pe 20 februarie, anul acesta, judecătorul de cameră preliminară s-a pronunțat. Judecătorii doljeni au admis o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de Gigi Vadik Zavera cu privire la dispozițiile unui articol din Codul de Procedură Penală, dar și o parte din excepţiile formulate de inculpaţi. Judecătorul de cameră preliminară a dispus ca procurorii doljeni să descrie mai exact cum au constituit inculpații grupul infracțional organizat, dar și faptele reținute în sarcina unora dintre inculpați. Anchetatorii au refăcut rechizitoriul și au menținut dispoziția de trimitere în judecată a inculpaților. Săptămâna trecută, după câteva luni în care acest dosar a fost tot în procedură de cameră preliminară, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât din nou să retrimită rechizitoriul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. De data aceasta, judecătorii cer refacerea rechizitoriului numai în ceea ce privește infracțiunile de care este acuzat Vadik Gigi Zavera.
„Restituie cauza Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în vederea refacerii actului de sesizare al instanţei privind pe inculpatul Zavera Gigi Vadik, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, complicitate la tentativă de omor, lovire sau alte violenţe și complicitate la şantaj“, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj, care a fost deja contestată la Curtea de Apel Craiova de procurori și o parte dintre inculpați.

„Gigioc“ rămâne în arest

Vadik Gigi Zavera și alți trei inculpați au fost arestați preventiv pe 29 iunie, la solicitarea procurorilor DIICOT, care îi acuză de comiterea unor infracțiuni cu carduri de credit. Mandatul de arestare emis pe numele lui Vadik Gigi Zavera a fost prelungit de mai multe ori de instanță, iar pe 12 septembrie, Tribunalul Dolj a respins o cerere de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune formulată de inculpat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS