21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMihail Giuran, victimă a torționarului Ion Ficior: „E prea îngrozitor ce-au făcut, nu vor plăti niciodată, ei rămân datori“

Mihail Giuran, victimă a torționarului Ion Ficior: „E prea îngrozitor ce-au făcut, nu vor plăti niciodată, ei rămân datori“

Un fost deținut politic, victimă a torționarului Ion Ficior, care a murit miercuri, 26 septembrie 2018, în spitalul închisorii Jilava, a vorbit despre sentimentele care-l încearcă la auzul veștii.
Mihail Giuran, de 88 de ani, a făcut 12 ani de închisoare în 13 temnițe comuniste, una dintre acestea fiind Periprava, condusă de Ion Ficior. Slătineanul își aminteștește cu durere de suferințele îndurate și spune că, deși au ajuns în pușcărie, torționarii românilor aruncați în închisori fără nicio vină niciodată nu vor putea plăti. „Dumnezeu să-l ierte, numai El poate, oamenii nu!“, a spus fostul deținut politic.
„Mi-amintesc că am fost deținut sub conducerea lui, ne bătea de ne usca. Ce era să facem?! De fapt, nu numai eu, mulți au suferit din cauza lui. Nici nu poți să spui – domne, îl condamn…, nu-l condamn… Dacă-l condamni, ce faci, nu faci nimic! Nu cred că cineva dintre cei care ne-au torturat a plătit suficient ca să spui că îl ierți, dar, asta e, ce să facem! De fapt nu e singurul, mai sunt din ăștia!“, a declarat profesorul Mihail Giuran, mărturisind că pur și simplu a încercat, de-a lungul anilor, să uite suferințele și umilințele îndurate.
„Cel mai greu de îndurat – bătăile. Cum mișcai, el te lovea. Ne lua în grupa mare la muncă, la tăiat stuf, la muncit pământul, vara… I se părea lui că nu faci treabă cum trebuie și te lovea din nimic. Era un sadism animalic și i se părea că dacă ei ne chinuiesc pe noi, șefii lor văd, știu și-i apreciază. Știau că ei sunt apreciați pentru felul cum se poartă, bestial, cu noi.
Au murit mulți la muncile astea. La tăiat stuf mai ales. Acolo ne duceam într-un fel de opinci, și apa intra, fără discuție. Ne învârteam pe acolo prin apă, prin gheață… Pe cei care mureau îi ducea la groapa comună, îi arunca acolo, nu exista cruce sau un nume care să specifice că acolo este cutare sau cutare. Mureau și-i aruncau în niște gropi comune“, a povestit Giuran, deținutul care la ani buni după eliberarea din închisoare a reușit să emigreze, trăind până după 1990 în Anglia. S-a întors și a făcut mai multe donații, pentru Biblioteca Județeană și pentru Spitalul Județean de Urgență Slatina, pentru ultima instituție donând din banii strânși din pensie două incubatoare pentru nou-născuți, veste care a făcut înconjurul țării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS