6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgent de penitenciar, condamnat definitiv pentru mită

Agent de penitenciar, condamnat definitiv pentru mită

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, luni, să condamne definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare un agent de penitenciare, acuzat că i-a cerut unui bărbat 5.000 de euro pentru a aranja angajarea soției acestuia ca asistent medical.

Cercetările în acest dosar penal au fost începute în august 2016, după ce o persoană a sesizat Serviciul Județean Anticorupție Dolj despre faptul că agentul-șef Dănuț Dihoru i-a cerut mită suma de 5.000 de euro. Mai exact, agentul Dihoru i-ar fi cerut bărbatului „suma de 5.000 de euro, iar ulterior a primit de la acesta 3.500 de euro, lăsându-l să creadă că are influenţă în scopul angajării soţiei acestuia ca asistent medical în cadrul Penitenciarului Pelendava“. În urma anchetei, care a fost preluată de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au fost obținute probe pentru a-l pune sub acuzare pe agentul Dihoru. În schimb, Alexandru Crăciun, bărbatul care a dat bani pentru angajarea soției, și-a recunoscut faptele, „precizând că, inițial, i-a remis lui D.D. suma de 3.500 de euro pentru a-i facilita angajarea soţiei sale pe postul de asistent medical, promițându-i, totodată, că-i va remite şi restul de 1.500 de euro după efectuarea angajării“, după cum au mai precizat anchetatorii doljeni. Ulterior, Crăciun a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei privind comiterea infracțiunii de cumpărare de influenţă, document prin care a acceptat să execute o pedeapsă de un an și jumătate de închisoare. Acordul de recunoaștere a vinovăției semnat de Alexandru Crăciun a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care a dispus condamnarea inculpatului la un an și jumătate de închisoare cu suspendare.
Dosarul în care Dănuț Dihoru a fost acuzat de trafic de influență a ajuns tot pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat în mai, anul acesta.

Doi ani cu suspendare și sechestru pe mașină

Judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au găsit vinovat pe inculpat pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență și l-au condmanat la doi ani de închisoare cu suspendare. În plus, instanța a dispus ca inculpatul să respecte o serie de obligații, să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Craiova, dar și confiscarea de la acesta a sumei de 2.500 de euro, nu de 3.500, așa cum consemnaseră inițial anchetatorii. Pentru recuperarea acestei sume de bani, instanța a despus menținerea sechestrului pus pe autoturismul inculpatului, o Skoda Superb. „Confiscă de la inculpatul Dihoru Dănuț suma de 2.500 de euro sau echivalentul în lei, la cursul BNR. Menține măsura asiguratorie a sechestrului dispusă prin Ordonanța nr. 558/P/2017 din 23.02.2017 asupra autoturismului marca Skoda Superb (…) deținut de inculpatul Dihoru Dănuț până la concurența sumei de 2.500 de euro sau echivalentul acesteia în lei, la cursul BNR“, se arată în hotărârea instanței.
Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de Dănuț Dihoru, iar luni, pe 24 septembrie, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar. Instanța a respins ca nefondat apelul inculpatului, așa că acesta a rămas cu pedeapsa stabilită de Tribunalul Dolj pe data de 10 mai.
Întrebați despre situația agentului Dihoru Dănuț, reprezentanții Penitenciarului Pelendava au precizat pentru GdS că, „la nivelul administrației Penitenciarului Craiova Pelendava nu există documente oficiale cu privire la hotărârea indicată (hotărârea Curții de Apel Craiova – n.r.). Vă facem cunoscut că, în lipsa acestora, nu se pot dispune măsuri în consecință“.

Mita a băgat în pușcărie un agent și un ofițer de la Penitenciarul Craiova

În mai, anul acesta, un ofițer de la Penitenciarul Craiova a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost acuzat că a cerut și primit mii de euro pentru a aranja angajarea a trei persoane în sistemul penitenciar. Este vorba de comsarul-șef Marian Şerban, care a fost prins în flagrant în iulie 2017, în timp ce primea suma de 1.000 de euro de la un denunţător, căruia îi ceruse 5.000 de euro pentru obţinerea unui post de șofer la penitenciar. În urma anchetei s-a stabilit că ofițerul Șerban a procedat la fel în alte două cazuri. Instanța a mai dispus confiscarea de la inculpat a sumei totale de 9.000 de euro.
În iunie, anul trecut, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova l-au condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pe agentul Marius Ungureanu din cadrul Penitenciarului Craiova, acuzat că aborda rudele unor deținuți și le cerea bani sau diverse bunuri „profitând atât de funcţia sa de autoritate publică, cât şi de situaţia dificilă în care se aflau respectivele persoane“. Inițial, inculpatul fusese condamnat la Tribunalul Dolj la opt ani și jumătate de închisoare, însă la apel a obținut reducerea pedepsei la trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS