10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMajorarea tarifului de la Depozitul Mofleni, eşuată

Majorarea tarifului de la Depozitul Mofleni, eşuată

Primăria Craiova a respins o nouă cerere de majorare a tarifului de depozitare a gunoiului menajer la groapa de la Mofleni, venită din partea operatorului depozitului, Eco Sud SA

Primăria Craiova şi operatorul Depozitului de Deşeuri Ecologice Mofleni, Eco Sud SA, se joacă parcă de-a şoarecele și pisica când vine vorba de tariful de depozitare a gunoiului. Când Eco Sud a venit cu o nouă solicitare de majorare a acestuia, a ieşit la înaintare şi cu costurile estimate de închidere şi monitorizare postînchidere a depozitului. Primăria nu s-a pronunţat pe loc, dar respinge acum cererea în baza concluziilor oferite de o firmă specializată, angajată special să analizeze solicitarea operatorului. Cererea de respingere va fi supusă la vot în şedinţa de joi a Consiliului Local Craiova.

Consilierii locali din Bănie vor avea în faţă, în şedinţa ordinară de joi, un proiect de hotărâre privind respingerea cererii de majorare a tarifului de depozitare a deşeurilor menajere la Depozitul Ecologic Mofleni. Nu ar fi prima dată când Consiliul Local (CL) Craiova respinge o astfel de solicitare a operatorului Eco Sud SA, care în ultimii ani a tot venit cu cereri de majorare a tarifului, obţinând un răspuns favorabil o singură dată, în septembrie 2017, când tariful s-a mărit de la 21 de euro/tonă de deşeuri depozitate, la 23,21 euro/tonă. Asta după ce Eco Sud ceruse şi tarife de 30 de euro pe tonă sau chiar de 36 de euro, la un moment dat.
Tot atunci, operatorul gropii de gunoi de la Mofleni ceruse o majorare de tarif şi în baza estimării unor costuri de închidere şi monitorizare postînchidere a depozitului, costuri stabilite în baza unui proiect întocmit de o firmă angajată chiar de Eco Sud. Numai că primăria nu a luat de bună estimarea operatorului şi a prorogat soluţionarea cererii de majorare pe aceste considerente până când proiectul respectiv va fi verificat de către o persoană fizică sau juridică autorizată, după cum se menţionează în raportul ataşat proiectului de HCL. Tot de aici aflăm că municipalitatea a avut de ales între două oferte, una de 20.000 de lei şi alta de 5.700 de lei, alegând firma care a oferit cel mai mic preţ. Câştigătoarea, SC Envistruct Consult SRL, a primit termen de 15 zile să verifice proiectul privind estimarea costurilor de închidere şi monitorizare postînchidere a depozitului de deşeuri de la Mofleni şi să ofere un punct de vedere.

Ce concluzii au dus la respingerea cererii Eco Sud

După ce a analizat documentele puse la dispoziţie de Eco Sud (studiul topografic al depozitului pentru toate celulele, inclusiv pentru cele cu depozitarea sistată, proiectul tehnic al depozitului, Autorizaţia Integrată de Mediu şi documentaţia care a stat la baza emiterii ei, proiectul tehnic de închidere al depozitului etc.), a prezentat concluziile primăriei, în baza lor executivul luând decizia respingerii majorării tarifului pentru cheltuielile operatorului cu închiderea şi monitorizarea depozitului. În baza documentelor analizate, firma a ajuns la concluzia că Eco Sud nu a prezentat un proiect tehnic de închidere actualizat, pe baza căruia să poată fi calculate costurile de închidere a celulelor C1 – C5. În prezent, celulele C1 – C5 sunt cu depozitare sistată, după ce a fost obţinută Autorizaţia Integrată de Mediu pentru celula C6, unde se vor depune deşeurile în următorii doi ani, iar proiectul depozitului prevede ca acesta să se dezvolte etapizat, până la 30 de celule.
Ce a mai constatat firma respectivă la depozitul de la Mofleni, potrivit raportului întocmit de municipalitate? Faptul că deşeurile depozitate în celulele C1 – C5 sunt la o pantă mai mare decât panta admisibilă de legislaţia în vigoare, că s-a depăşit capacitatea de depozitare pe amplasamentul celor cinci celule, că datorită terasării prezente a depozitului rezultă un excedent important de deşeuri ce trebuie relocate şi că nu există informaţii relevante pe baza cărora să se poată estima costurile de monitorizare aferente închiderii celulelor C1 – C5, în sensul detalierii costurilor operaţionale de menţinere în funcţiune a instalaţiilor de captare şi tratare a gazului de depozit, precum şi a instalaţiei de tratare a levigatului. În final, firma recomandă solicitarea/executarea unui proiect tehnic de închidere a depozitului, în conformitate cu prevederile HG nr. 907/2016, şi obţinerea avizului de închidere de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS