„Un nou secol, un nou geniu românesc…. Mihai Pătraşcu, tânărul care a revoluţionat lumea informaticii…“. Este caracterizarea succintă a unui tânăr care a cucerit şi surprins lumea cu inteligenţa lui sclipitoare şi căruia i s-au dedicat pagini întregi. Un elogiu adus acestui geniu este şi volumul pe care îl semnează reputatul profesor Nicolae A. Andrei, fost director al Colegiului Național „Carol I“ din Craiova. Cartea apărută la Editura Alma este structurată în mai multe secvenţe, care surprind existenţa pe cât de frumoasă, pe atât de scurtă a lui Mihai Pătraşcu. Născut pe 17 iulie 1982 la Craiova şi decedat pe 5 iunie 2012 la New York, Mihai Pătraşcu a fost cel mai important informatician al timpului său. A fost şi concurentul cu cele mai multe medalii obţinute la Olimpiada Internaţională de Informatică, fiind printre primii 20 de câştigători din lume, raportat la numărul de medalii obţinute. Mihai şi-a dobândit titlul de doctor într-un singur an, cu cea mai bună teză de doctorat la Massachusetts Institute of Technology. În domeniul cercetării, Mihai a publicat 47 de lucrări de informatică teoretică, iar cei care i-au înţeles geniul spun că a revitalizat, de unul singur, un întreg domeniu de cercetare. Lucrarea semnată de Nicolae A. Andrei surprinde complexitatea personalităţii lui Mihai, crâmpeie din viaţa lui, unele povestite chiar de el însuşi în cadrul interviurilor pe care le-a acordat, dar şi fotografii şi portrete de familie.
Înainte de a rezuma o biografie exemplară, volumul „Mihai Pătraşcu – Genius. Informaticianul care a cucerit America“ strânge un destin al unui om pe care l-am vrea salvat – pentru totdeauna – de la uitare.

Monica Stuparu
Lucrează din 1998 la Gazeta de Sud şi consideră că unul dintre secretele reuşitei în acest domeniu este seriozitatea. E o persoană deschisă la ceea ce este nou, iar cea mai recentă provocare este să descopere tot ce se întâmplă în sistemul medical din Oltenia şi să ofere cititorilor informaţii corecte şi echidistante.