Festivalul are loc pe 20 septembrie

O nouă ediţie a Festivalului lăutarilor gorjeni are loc în comuna Bolboşi, pe 20 septembrie. Aflat la cea de a XXIX-a ediție, „Festivalul lăutarilor gorjeni, Bolboși 2018“ se adresează tarafurilor lăutărești care folosesc în interpretare instrumente tradiționale și respectă autenticitatea cântecului și portului popular. Sunt invitaţi în concurs interpreţi din Gorj care intră în concurs pe două secţiuni: tarafuri şi rapsozi. Concursul se desfăşoară pe scena în aer liber din Dumbrava Ohaba-Bolboşi. Festivalul lăutarilor gorjeni de la Bolboşi este primul festival organizat după decembrie 1989. Festivalul-concurs este deschis tarafurilor (vârsta minimă 18 ani) și rapsozilor din Gorj (vârsta minimă 30 de ani ). Componența tarafurilor va fi următoarea: vioară sau fluier, braci, chitară, bas (3-5 persoane). Nu se admit în concurs instrumente electronice.

Program de zece minute

Fiecare taraf poate prezenta în concurs, pe lângă programul tarafului, care nu poate depăși zece minute, și unu – doi rapsozi. Rapsozii vor avea în repertoriu o baladă sau doină și un cântec de joc. Juriul are posibilitatea să redistribuie premiile. Concursul se desfășoară pe 20 septembrie, de la ora 16.00, pe scena în aer liber din Dumbrava Ohaba-Bolboși. Înscrierea pe secțiuni se face la fața locului. Sonorizarea este asigurată de organizatori. Premiile sunt acordate de: Consiliul Județean Gorj prin CJCPCT Gorj (premiile I ), Consiliul Local Bolboși (premiile II) și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj (premiile III și mențiunile). Festivalul de la Bolboși este o întâlnire cu tradiţia şi cu folclorul, mai ales că zona a fost renumită pentru lăutari. Prima ediție a avut loc în 1990 și se numea „Bursa lăutarilor gorjeni“, pentru că în perioada 15-20 septembrie lăutarii se întâlneau pentru a stabili fiecare la ce nuntă merge. În județul Gorj avem trei festivaluri de muzică lăutărească: Tismana, Târgu Cărbunești și Bolboși. Festivalul de la Bolboși este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Primăria Bolboși în parteneriat cu Școala Populară de Artă și Ansamblul Profesionist Doina Gorjului.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.