3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPromenada din Slatina, WC în aer liber

Promenada din Slatina, WC în aer liber

După trei zile de festival, locuitorii din centrul Slatinei, din zona cunoscută drept Esplanadă, au avut multe de îndurat la ieșirea din imobile, miile de petrecăreți lăsând urme la tot pasul.

De la ambalajele produselor consumate la Festivalul „Oltenii și… restu’ lumii“ – sticle, farfurii, pungi, șervețele, ambalaje etc. – și până la hârtie igienică și dejecții au adunat lucrătorii firmei de salubritate ieri-dimineață, urmând ca alți colegi să vină să spele granitul și asfaltul din zonă. La fiecare scară de bloc din zona menționată, între blocuri, chiar în spatele construcției placate cu granit de pe Esplanadă care face legătura cu parcul de jos, peste tot s-au găsit urme ale nevoilor firești satisfăcute fiecare unde a prins curaj, în lipsa toaletelor în număr suficient. Singura toaletă deschisă pe perioada festivalului a fost, de altfel, pusă sub cheie chiar ieri-dimineață, situație anticipată de slătineanul care vineri, la deschiderea festivalului oltenilor, le-a spus politicienilor în față că „nu sunteți în stare să amenajați o toaletă“, fiind însă „liniștit“ de jandarmi.
„Nu știu de ce au închis-o, nu ne spun nouă, dar, acum, omenește vorbind, să n-ai tu o toaletă la două parcuri, plus Esplanada…!“, s-a arătat revoltat un agent de pază, care a văzut și cum s-au chinuit comercianții, veniți să le vândă slătinenilor bunătăți pe grătar, să care cu gălețile apă de la singura fântâniță publică, în lipsa apei curente.
Supărați sunt și cei de la terasele din zonă, obligați să igienizeze după clienții altora, situație care pare că nu va lua sfârșit niciodată. „Clienții noștri au avut acces la toaletele noastre, ceilalți, uitați ce e în jur…“, spun oamenii.
În tot orașul este disponibilă doar celebra toaletă publică achiziționată cu ani în urmă cu o sumă impresionantă – 28.000 de euro -, amplasată în zona Fântâna Speranței, în vecinătatea sediului central al Poștei.
„Nici asta nu e deschisă tot timpul, nu știu care-i treaba“, ne lămurește un pensionar ieșit de dimineață la plimbare.
O altă zonă foarte aglomerată, dar lipsită de toalete publice, este cea cunoscută de slătineni drept Policlinica Veche. Aici a fost construită, în urmă cu mai bine de 15 ani, o toaletă publică, a și fost păzită o vreme cu polițiști comunitari, dar n-a funcționat niciodată, acum fiind abandonată cu totul. „Vin oamenii, le dau ocol, văd că nu sunt deschise și, ce să facă, bărbații se-ntorc cu spatele și-și fac nevoia și femeile își ridică poalele după veceurile astea închise“, explică cineva din zonă, menționând că nici în instituțiile care au program cu publicul în fiecare zi situația nu este mai bună.
Deși până acum Inspecția Sanitară n-a avut o problemă cu lipsa toaletelor publice, directorul Direcției de Sănătate Publică, Andrei Iordache, a declarat că „am preluat problema și ne ocupăm de treaba asta. Nu au fost sesizări la noi până acum“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS