17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, obligaţi să îşi facă un regulament al blocului

Craiovenii, obligaţi să îşi facă un regulament al blocului

Asociațiile de proprietari din Craiova au fost înștiințate de către administrația locală să-și reglementeze activitatea în concordanță cu noile modificări legale în domeniu, care vor intra în vigoare începând cu data de 28 septembrie. „Noul act normativ introduce o serie de modificări în domeniul asociațiilor reglementând aspecte juridice, economice și tehnice cu privire atât la înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari din cadrul condominiilor cu cel puțin trei unități de proprietate imobiliară, cât și administrare, întreținerea și folosirea imobilelor din condominii care au în structura lor locuințe sau spații cu altă destinație decât aceea de locuință, aflate în proprietatea a cel puțin trei persoane fizice sau juridice. Legea propune o nouă abordare a gestiunii locuirii colective, în acest context fiind stabilite statutul condominiului, condițiile pentru folosința, modificarea și întreținerea locuinței, normele de conduită în cadrul condominiului, fiind clarificate principiile de stabilire a cotelor de proprietate comună asupra imobilului. Se instituie regulamentul condominiului, în care să se înscrie regulile de comportament și de folosire a proprietății“, se arată în adresa transmisă de primărie.
Asociațiile de proprietari trebuie să știe că administratorul, ca să rămână în funcție, are nevoie de un „certificat de calificare profesională emis în conformitate cu standardul ocupațional privind administrarea de condominii ce va fi actualizat de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Dezvoltării regionale până la finele anului în curs“, se spune în aceiași adresă.
O altă noutate pe care administrația locală o supune atenției reprezentanților proprietarilor este că toți banii asociației trebuie să fie depuși în contul asociației, prin urmare, plățile către furnizori nu se vor mai face în numerar, ci doar din contul curent. Totodată, orice sumă încasată de asociație trebuie să fie depusă doar în acel cont.

Asociația, obligată să afișeze contul bancar la avizier

Ca urmare a adoptării noii legi a asociațiilor de proprietari, primăria le trasează acestora mai multe obligații, ca să nu fie prinse pe picior greșit la data intrării în vigoare a normelor legale. În acest fel, reprezentanții asociațiilor sunt avertizați asupra celor mai stringente măsuri pe care trebuie să le ducă la îndeplinire până la data de 28 septembrie.
În primul rând, administratorul are obligația să preschimbe atestatul în baza certificatului de calificare profesională corespunzător standardului ocupațional și să-l actualizeze la MEN și MDR până la finele acestui an. Neîndeplinirea acestei obligații determină automat imposibilitatea exercitării activității de administrare a condominiilor.
Președintele trebuie să se preocupe ca proprietarii să aprobe un regulament al blocului, după un model aprobat de MDR și administrația publică.
În plus, proprietarii vor fi obligați să informeze asociația dacă au făcut modificări prin apartamente care au adus schimbări suprafețelor construite sau utile.
Președintele asociației de proprietari are obligația să actualizeze toate informațiile privind proprietățile, suprafețele și cotele părți indivize în vederea calculului cheltuielilor de întreținere.
Începând din această lună, reprezentanții proprietarilor au obligația să afișeze și datele de identificare ale contului bancar al asociației, adică numele titularului de cont, banca la care a fost deschis contul, sucursala băncii și codul IBAN.
Președintele ori administratorul are obligația să solicite ca în cartea funciară să se noteze debitele mai vechi de trei luni și care depășesc valoarea salariului de bază minim brut, respectiv 1.900 de lei, conform HG nr. 846/2017.
În final, administrația craioveană cere asociațiilor de proprietari să-i transmită numele și datele de contact ale președintelui, comitetului executiv, comisiei de cenzori și administratorului.
Totodată, președintele, administratorul și membrii comitetului sunt atenționați că, atât ei, cât și membrii familiilor lor nu mai au posibilitatea să voteze în numele altor proprietari, limitându-se numărul de împuterniciri astfel că un membru al asociației va putea reprezenta maxim un membru absent și numai dacă are împuternicire scrisă și semnată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS