11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSecretarul CJ Dolj, condamnat pentru că a condus băut

Secretarul CJ Dolj, condamnat pentru că a condus băut

Secretarul Barbărasă a fost condamnat la opt luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru
conducere sub influența băuturilor alcoolice (Foto: arhiva GdS)

Magistrații de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, miercuri, să-l condamne la opt luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe Gheorghe Barbărasă, secretarul Consiliului Județean Dolj. Secretarul Barbărasă a fost acuzat că a condus băut, având o alcoolemie de 1,30 grame alcool pur în sânge.

Secretarul Gheorghe Barbărasă a fost depistat conducând băut în vara anului trecut, mai exact în noaptea de 5 august. Potrivit oamenilor legii, un echipaj al Biroului Rutier, care acționa pe Calea București, a oprit pentru control o Skoda Octavia, condusă de Gheorghe Barbărasă.
Pentru că „emana miros puternic de alcool“, după cum au reținut oameni legii, șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Mai departe, oameni legii l-au dus pe șofer la Spitalul de Urgență Craiova, unde i-au fost recoltate probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Rezultatul analizelor a indicat o alcoolemie de 1,30 grame alcool pur în sânge pentru proba recoltată la ora 01.45, respectiv 1,15 grame alcool pur în sânge pentru proba recoltată după o oră.
În fața anchetatorilor, secretarul Barbărasă a recunoscut comiterea faptei și a explicat că a consumat aproximativ o jumătate de litru de vin la un prieten la care fusese în vizită.
Cercetările în acest dosar au fost făcute de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care au dispus trimiterea în judecată a inculpatului la sfârșitul lunii ianuarie, anul acesta.

De la avertisment la închisoare cu amânarea aplicării pedepsei

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 25 ianuarie, iar pe 8 mai, instanța s-a pronunțat. Secretarul Barbărasă și-a recunoscut fapta și în fața instanței și a primit un avertisment. Dispune renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul Barbărasă Gheorghe, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Aplică inculpatului un avertisment. Obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de 400 de lei, din care 200 de lei cheltuieli judiciare efectuate în timpul urmăririi penale“, se arată în hotărârea Judecătoriei Craiova.
Procurorii craioveni nu au fost de acord cu „blândețea“ magistraților de la Judecătoria Craiova, așa că au formulat apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat miercuri, pe 5 septembrie.
Instanța a admis apelul procurorilor și a hotărât să-l condamne pe Gheorghe Barbărasă la opt luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de doi ani. „Stabileşte pedeapsa de opt luni închisoare în sarcina inculpatului Barbărasă Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. 1 Cod Penal. Dispune amânarea aplicării pedepsei pe durata termenului de supraveghere de doi ani“, au hotărât judecătorii de la Curtea de Apel Craiova.
Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul este obligat să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Dolj la datele fixate de acesta, să primească vizitele unui consilier de probaţiune, să anunţe schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, dar și schimbarea locului de muncă. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.
Întrebat despre această situație, secretarul Barbărasă a precizat pentru Gazeta de Sud că este vorba de o pedeapsă cu amânare, dar și că a fost o greșeală, care nu se va repeta.

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului

Potrivit Codului Penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS