22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgricultura din Dolj, la raport: Cereale multe şi un virus la graniţă

Agricultura din Dolj, la raport: Cereale multe şi un virus la graniţă

La întâlnirea care s-a desfăşurat ieri la sediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj au participat persoane din conducerea mai multor instituţii, respectiv Direcţia Agricolă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, DSVSA, precum şi Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) (FOTO: Claudiu Tudor)

Fermierii din Dolj vor avea producţii record la cereale, iar acest lucru se datorează şi faptului că mulţi dintre ei au accesat fonduri europene şi au început să facă agricultură de performanţă. Măsurile care se află în derulare la APIA Dolj aduc în judeţ 100 de milioane de euro. Dacă în ceea ce priveşte sectorul vegetal lucrurile stau bine, nu la fel se prezintă situaţia în domeniul zootehnic, unde, pe lângă pesta porcină africană, fermierii se confruntă cu o nouă ameninţare. Este vorba de pesta micilor rumegătoare, care evoluează în Bulgaria, iar autorităţile fac eforturi să o ţină departe de ţara noastră.

Agricultura doljeană, la raport. Aşa ar putea fi rezumată întâlnirea care s-a desfăşurat ieri la sediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi care a reunit specialişti din cele mai importante instituţii ale acestui sector, respectiv Direcţia Agricolă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, DSVSA, precum şi Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR). Vestea bună este că, în ciuda ploilor care au căzut în această vară, fermierii vor avea producţii mari la cereale. „În judeţul Dolj am terminat recoltatul la cereale, iar producţiile de anul acesta reprezintă un record atât la grâu, cât şi la orz. Producţiile medii realizate la nivelul judeţului Dolj sunt de 4.980 de kilograme de grâu la hectar şi 5.030 de kilograme la orz. Acestea sunt datele obţinute de la unităţile administrativ-teritoriale, dar părerea mea este că producţiile sunt mai mari. La nivel naţional, producţia de grâu este 4.870 de kilograme, iar producţia de orz este de 5.204 kilograme. Suntem în plin proces de recoltare la floarea-soarelui şi porumb, unde producţiile vor fi, de asemenea, record“, a spus Adrian Popa, directorul Direcţiei Agricole Dolj.

100 de milioane de euro, investite în agricultura din Dolj

Mulţi dintre fermierii doljeni au accesat fonduri europene, iar specialiştii în domeniu spun că acest lucru a influenţat peformanţele care se regăsesc la Direcţia Agricolă în ceea ce priveşte producţiile obţinute. Sorin Răducan, directorul executiv al APIA Dolj, a declarat că fermierii au primit aproape 90 de milioane de euro numai pentru plăţile pe suprafaţă. „2017 a fost primul an în care subvenţiile s-au plătit la timp. Au început pe 16 octombrie şi au fost finalizate pe 30 iunie 2018. În această perioadă, Centrul Judeţean Dolj al APIA a plătit pentru fermierii doljeni numai pentru plăţile pe suprafaţă 89 de milioane de euro. Pe lângă aceste plăţi pe suprafaţă, noi derulăm şi alte măsuri de sprijin, toate însumând circa 100 de milioane de euro, bani care au ajuns la fermierii doljeni şi care sunt sigur că au condus la performanţele care se regăsesc la Direcţia Agricolă, la nivelul producţiilor pe care le-au obţinut“, a spus Sorin Răducan.
În 2017 s-au înregistrat 38.120 de cereri de plată, dintre care 37.250 au fost aprobate. Anul acesta au depus cereri 37.347 de fermieri, scăderea numărului acestora fiind generată de faptul că s-au făcut comasări de terenuri. Suprafaţa aferentă cererilor depuse pentru anul 2018 este de 418.829 de hectare, cu 22.481 de hectare mai mare faţă de 2017. De asemenea, a crescut şi numărul marilor fermieri, adică al acelora care exploatează o suprafaţă mai mare de 50 de hectare. Astfel, faţă de 2017 s-a observat o creştere de la 780 la 811 fermieri deponenţi. Cei 811 fermieri exploatează o suprafaţă de 266.833 de hectare, ceea ce reprezintă 63 la sută din totalul suprafeţei solicitate la plată. „La acest moment este în derulare campania de control pe teren. La controlul prin teledetecţie, avem cel mai mare număr de fermieri, respectiv 4.943, iar la cel clasic pe teren, 907 ferme. Pe lângă echipele de control de la Centrul Judeţean, am primit sprijin şi de la judeţele vecine, iar în acest moment avem pe teren 29 de echipe. Suntem obligaţi să terminăm controlul până pe 1 octombrie, iar din 16 octombrie să începem plata avansului. Datorită faptului că România a fost primul stat care a terminat campania de primiri cereri, la Bruxelles s-a acceptat ca plata avansului să nu mai fie de 50 la sută, ci de 70 la sută“, a spus directorul executiv al APIA Dolj.

„Ne confruntăm cu o nouă provocare: pesta micilor rumegătoare“

Dacă în ceea ce priveşte sectorul vegetal lucrurile stau bine, nu la fel se prezintă situaţia în domeniul zootehnic. După ce pesta porcină africană a făcut ravagii în ţară, iar autorităţile DSVSA Dolj sunt în alertă pentru a ţine virusul departe de judeţul nostru, acum o nouă afecţiune ameninţă fermierii. Este vorba de pesta micilor rumegătoare, o boală care afectează caprinele şi ovinele şi care este foarte aproape de graniţa României. „În Dolj nu evoluează pesta porcină africană, dar ne confruntăm cu o nouă provocare, respectiv pesta micilor rumegătoare, care evoluează în Bulgaria, deocamdată în partea de sud-est, ţara de provenienţă fiind Turcia. În acest sens suntem în gardă şi am luat deja legătura cu cele două puncte de trecere a frontierei pentru că în zonele de graniţă există întotdeauna schimburi atât de animale vii, cât şi de produse alimentare şi sperăm să nu introducem boala prin unii crescători care vor să îşi aducă ovine şi caprine din Bulgaria. Este tot un pericol economic deoarece nu este o boală transmisibilă la om, afectează caprinele şi ovinele, dar mortalitatea nu este atât de mare ca în cazul pestei porcine africane. Dacă în cazul pestei porcine africane, mortalitatea este de sută la sută din efectivul afectat, aici este vorba de 60 -70 la sută. Este o boală nouă, cu care nu ne-am confruntat şi care nu a evoluat pe teritoriul României, şi sperăm să nici nu evolueze. Există un vaccin pe care l-au încercat alte ţări, cu o eficienţă discutabilă“, a spus Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS