10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGiratoriul care te poate scăpa de aglomerația de la Han. Din 2019

Giratoriul care te poate scăpa de aglomerația de la Han. Din 2019

La intersecția străzii Calea București cu Centura de Nord a Craiovei ar urma să se desființeze semafoarele și să se amenajeze un sens giratoriu (Foto: arhiva GdS)

Construirea unui sens giratoriu la intersecția Centurii de Nord a Craiovei cu Calea București a fost considerată mereu cea mai bună soluție pentru a nu se mai crea ambuteiaje în această zonă, cauzate în special de nefuncționarea sistemului de semaforizare. De fiecare dată când „pică“ semafoarele de la Hanul Doctorului, intersecția devine un coșmar pentru șoferii care vin de pe Centură și merg spre București, pentru că aici se formează o coadă imensă de mașini. Un prim pas în rezolvarea acestei probleme s-a făcut săptămâna trecută, când Consiliul Județean Dolj a aprobat trecerea unui teren din domeniul public al județului în cel al statului pentru realizarea unui sens giratoriu pe DN 65, de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Șoferii ar putea scăpa, în sfârșit, de calvarul numit Hanul Doctorului, mai exact intersecția străzii Calea București cu Centura de Nord a Craiovei. O zonă unde traficul se aglomerează atunci când semafoarele se defectează (s-a întâmplat frecvent acest lucru) și care devine un chin pentru cei care vin dinspre Centură, pentru că trebuie să aștepte zeci de minute până să ajungă în intersecție. De fiecare dată când au fost chestionați pe tema ambuteiajului creat la Han, reprezentanții Poliției Rutiere au venit cu o singură soluție, considerată salvatoare: un sens giratoriu. O soluție pentru implementarea căreia s-au făcut, zilele trecute, primii pași.
Consiliul Județean (CJ) Dolj a adoptat, în ședința ordinară de joia trecută, o hotărâre privind trecerea unui teren în suprafață de 1.468 de metri pătrați, aflat pe Calea București, din domeniul public al județului și din administrarea CJ în domeniul public al statului, în scopul realizării unui sens giratoriu. Este vorba de terenul aflat în stânga Centurii de Nord, cum ajungi în intersecția cu Calea București, și pe care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) l-a solicitat la începutul anului (15 ianuarie), precizând că este nevoie de o suprafață de circa 1.450 mp pentru că „Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova intenționează să amenajeze intersecția DN 65 cu DN 65F în soluție giratorie“. Consiliul Județean și-a arătat imediat disponibilitatea de a da curs solicitării CNAIR, Compania confirmând ulterior (în luna februarie) că va modifica proiectul „Sporire capacitate trafic DN 65 km 5+210 – km 11+500“ pentru a se include amenajarea giratoriului.

Când semafoarele de la Hanul Doctorului nu funcționează, intersecția străzii Calea București cu Centura de Nord se transformă într-un calvar pentru șoferi (Foto: arhiva GdS)

Construirea sensului giratoriu ar demara anul viitor

Hotărârea de consiliu județean privind trecerea suprafeței de 1.468 mp de pe Calea București din domeniul public al județului în cel al statului a primit, ieri, viza de legalitate de la Prefectura Dolj, pasul următor fiind transmiterea acesteia către Ministerul Transporturilor, care va iniția, la rândul lui, proiectul de hotărâre de guvern. „Predarea terenului se va face pe bază de protocol încheiat între Consiliul Județean Dolj și Ministerul Transporturilor – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, în termen de 60 de zile de la data adoptării hotărârii de guvern“, se explică în raportul din spatele hotărârii CJ Dolj. Tot aici se mai menționează că acest sens giratoriu va duce la fluidizarea traficului din zonă, precum și la îmbunătățiri considerabile în domeniul siguranței circulației rutiere.
Când se va realiza, însă, acest sens giratoriu mult așteptat? Mai mult ca sigur de anul viitor, dacă ținem cont de toate procedurile care trebuie urmate. În primul rând, o hotărâre de guvern nu se dă de pe o zi pe alta, ci e nevoie de câteva luni, apoi va urma predarea terenului către Ministerul Transporturilor – CNAIR, iar abia după aceea celelalte etape premergătoare construcției efective, și anume realizarea proiectului tehnic, fiind vorba de o lucrare complexă, și execuția în sine. Pentru acestea din urmă va fi nevoie, evident, de licitație, așa că de noul giratoriu nu se poate vorbi mai devreme de anul 2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS