Acasă Local Gorj CEO vinde cărbune, deşi are de asigurat stocuri de 800.000 de tone

CEO vinde cărbune, deşi are de asigurat stocuri de 800.000 de tone

-

Complexul Energetic Oltenia (CEO) vinde de câteva luni cărbune către terţi, cu toate că ar trebui să se ocupe de constituirea stocurilor de combustibil pentru perioada de iarnă. Dată fiind lipsa cărbunelui din anumite cariere şi greutatea procesului de expropriere, conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunţat, în această primăvară, că va renunţa să mai vândă lignit către terţi. Este vorba de persoane fizice sau juridice care cumpără cărbune de la companie şi îl vând în alte zone ale ţării. Preţul la care Complexul Energetic Oltenia vinde este de peste 114 lei tona de lignit, iar în alte judeţe din regiune sau din ţară se vinde şi cu de trei ori mai scump. Profitul intră în buzunarele celor care cumpără ieftin de la Complexul Energetic Oltenia şi vând celor care au nevoie de combustibil pentru perioada de iarnă, în special, dat fiind faptul că lignitul este mult mai ieftin decât lemnul, de exemplu.
Cu toate că iniţial anunţaseră că anul acesta nu va mai fi vândut cărbune către terţi s-a ajuns la concluzia că se poate face totuşi acest lucru. Compania are nevoie de cărbune pentru cele patru termocentrale pe care le deţine. Este vorba de termocentralele de la Rovinari, Turceni, Craiova II şi Işalniţa. Fără combustibil, grupurile energetice de la cele patru sucursale electrocentrale nu pot asigura cantităţile de energie electrică necesare în Sistemul Energetic Naţional. Ministerul Energiei, pe de altă parte, a anunţat recent, prin vocea secretarului de stat Doru Vişan, că la nivelul depozitelor din termocentralele şi la carierele CEO trebuie să fie constituite stocuri de 800.000 de tone. Chiar ministrul secretar de stat a recunoscut că va fi foarte greu să fie asigurate stocurile respective înainte de luna decembrie, dat fiind faptul că sunt probleme cu exproprierile. Doru Vişan a mai spus că minerii trebuie să facă eforturi mari şi susţinute să asigure cantităţile necesare de cărbune. Cu toate acestea, compania continuă să vândă zeci de mii de tone de cărbune. În plus, în această perioadă angajaţii ridică cele zece tone de lignit acordate la un preţ preferenţial de CEO. Având în vedere că 5.000 de mineri au depus cereri pentru a primi cărbune, la un preţ preferenţial de 60 de lei tona, va fi nevoie de 50.000 de tone de lignit şi pentru onorarea tuturor solicitărilor.

Eugen MARUTA
Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.