24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj4.000 de spectatori la „Divan“

4.000 de spectatori la „Divan“

Festivalul dedicat filmului şi artei culinare balcanice „Divan Film Festival“, şi-a încheiat cea de-a IX-a ediţie sâmbătă, 1 septembrie. 4.000 de spectatori au participat la proiecţii şi întâlniri cu cineaşti din spaţiul balcanic, concerte şi demonstraţii culinare, activităţi ce s-au desfăşurat atât în Craiova, cât şi în Port Cultural Cetate. Prezentatorul acestei ediţii a fost scriitorul Adrian Teleșpan.
Invitaţi cu renume s-au alăturat festivalului. Printre aceştia s-au numărat regizorul kurd Kazim Öz, autor al filmului care a deschis festivalul, „Zer“ (Germania, Turcia, SUA, 2017), actorul Dan Bordeianu, prezent la această ediție în calitate de actor principal în scurtmetrajul „Sâmbătă“/ „Sabado“ (Albania, Columbia, 2016) sau Liviu Mărghidan, producătorul primului film pentru copii realizat după Revoluție, „Străjerii“/„The Sentries“.
Toate aceste activităţi s-au reunit sub tema „Balcanii visează“. Pasionaţii de poveşti ecranizate au putut urmări 15 filme de lungmetraj selectate de Cătălin Olaru, director artistic, dintre care 13 au rulat pentru prima dată în România, precum și 17 filme de scurtmetraj, alese de selecționerul Massimiliano Nardulli.
Pe ecrane s-au regăsit producțiile autohtone „Dragoste 1: Câine“ (2018), prima parte a trilogiei dedicate dragostei semnate de Florin Șerban, care a rulat în avanpremieră națională, în prezența actorului Valeriu Andriuță, precum și proiecția specială a filmului „Moromeții“ (1987) plus un fragment de 15 minute din noul film al lui Stere Gulea, „Moromeții 2“ (2018), care va fi lansat în această toamnă.
Fundalul sonor al festivalului, în Craiova, a fost asigurat de trupa transilvăneană, sZempöl Offchestra, în timp ce în Port Cultural Cetate, Aida și Noi, au antrenat publicul cu un mix de glam disco și folclor balcanic, trupă ai cărei membri vin din Bosnia, Cuba, Chile, Germania și România, Aida şi Noi, urmată de Mambo Siria, care a încântat audiența cu versurile lor deocheate pe muzică lăutărească din zona Olteniei.
Pe lângă filme, „Divan Film Festival“ se distinge prin demonstraţiile de artă culinară susţinute de Mircea Dinescu şi invitaţii săi. Unul dintre invitații tradiționali ai festivalului a fost Mircea Groza, responsabil de adevărate demonstraţii de virtuozitate gastronomică, arătându-ne cum se poate reconstitui bucătăria romană din preparate actuale, dar şi cea dacică, graţie descoperirilor arheologice. Anual, la Divan vin bucătari din țările balcanice – au trecut pe la Cetate bucătari din Bulgaria, Albania, Serbia și Turcia. Drumul gastronomic continuă, la fel și drumul „Divan Film Festival“.
Divan Film Festival a avut loc în perioada 24 – 26 august în Craiova, la Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul „Romanescu“, și 27 august – 1 septembrie în Port Cultural Cetate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS