DGASPC Gorj acordă consiliere psihologică minorilor abuzaţi
DGASPC Gorj acordă consiliere psihologică minorilor abuzaţi

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a primit, de la începutul anului şi până în prezent, sute de sesizări privind abuzuri comise asupra copiilor. Lidia Bârsanu, psiholog în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, a declarat că au fost primite 157 de sesizări care vizau situaţia a 217 copii. Plângerile au fost înregistrate în cadrul Compartimentului violenţă domestică. De asemenea, la Telefonul Copilului au fost primite 40 de sesizări pentru un total de 68 de minori. Potrivit Lidiei Bârsanu au fost reclamate diverse forme de abuz fizic, sexual, emoţional, neglijare şi altele. În ultima perioadă se înregistrează o creştere a copiilor care pleacă de acasă, din diferite motive, a mai spus reprezentanta DGASPC Gorj.

Consiliere de specialitate

Copiii abuzaţi beneficiază, la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, de evaluare şi consiliere psihologică. „Primim în continuare sute de sesizări care vizează raportarea unor abuzuri asupra minorilor. Sunt primite atât de compartimentul de specialitate, cât şi la Telefonul Copilului. Sunt diferite tipuri de abuzuri, de la agresiunea fizică la cea sexuală, emoţională, neglijarea. Se intervine şi se monitorizează fiecare caz şi se acordă consiliere de specialitate copilului abuzat. Se iau toate deciziile în favoarea minorului. Am constatat în ultimele luni că a crescut numărul copiilor care pleacă de acasă din diferite motive, fiind victime ale abuzurilor în sânul familiei. Este un fenomen care a cunoscut o creştere în ultima perioadă. Copilul alege să părăsească domiciliul, pentru a nu mai fi o victimă“, a spus Lidia Bârsanu, psiholog în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Unii minori pleacă de acasă, atraşi de anumite anturaje.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.