14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCazierele, eliberate şi la secţiile de poliţie din Craiova

Cazierele, eliberate şi la secţiile de poliţie din Craiova

Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri faptul că doljenii pierd și o jumătate de zi la coadă pentru a obține cazierul judiciar (Foto: arhiva GdS)

Polițiștii doljeni au anunțat că au găsit o cale de „scurtare“ a cozii pentru obținerea cazierului judiciar. Mai exact, reprezentanții IPJ Dolj spun că, începând cu 3 septembrie, cazierul judiciar se va putea obține și de la cele șase secții de poliție din municipiul Craiova, așa că timpul pentru obținerea acestui document va scădea considerabil.

Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri („Coadă pentru obținerea cazierului judiciar“ – 10 ianuarie 2017, „De ce este coadă la caziere“ – 29 februarie 2016) problema cozii de la singurul ghișeu al Serviciului de Cazier Judiciar din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, situat pe strada Amaradia din municipiu.
Polițiștii doljeni au explicat atunci că au identificat două cauze pentru aglomerația de la ghișeu. În primul rând, persoanele domiciliate în alte localități din Dolj veneau la Craiova pentru obținerea cazierului, deși puteau obține documentul și de la sediile de poliție din Calafat, Filiaşi, Bechet, Segarcea sau Băileşti. Pe de altă parte, la începutul fiecărui an, instituțiile publice scot mai multe posturi la concurs, iar persoanele care participă la aceste concursuri au nevoie de certificatul de cazier judiciar.
Altă problemă era la acea vreme faptul că pentru eliberarea cazierului se percepea o taxă de 10 lei, pentru achitarea căreia se stătea la altă coadă, la un alt ghișeu, dar și un timbru fiscal în valoare de 2 lei.
Din iulie 2016, odată cu intrarea în vigoare a OUG nr. 41/2016, nu s-a mai cerut timbrul fiscal, iar de la data de 1 februarie 2017, prin Legea nr. 1/2017 a fost eliminată și taxa de 10 lei. Cu toate acestea, aglomerația a rămas la Serviciul de Cazier Judiciar. Potrivit polițiștilor doljeni, în prezent, la ghișeul Serviciului de Cazier Judiciar se prezintă zilnic aproximativ 200 de persoane.

Cazier judiciar la toate Secțiile de Poliție din Craiova

Reprezentanții IPJ Dolj spun că, începând cu 3 septembrie, acest document va putea fi obținut și de la cele șase secții de poliție din municipiul Craiova. „Venind în întâmpinarea nevoilor cetățenilor, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au fost luate toate măsurile organizatorice și de pregătire a personalului, astfel încât activitatea de eliberare a certificatelor de cazier judiciar să se desfășoare de la sediile tuturor secțiilor de poliție din Craiova, iar cetățenii să aibă de așteptat un timp cât mai scurt pentru obținerea documentelor respective. Începând de luni, 3 septembrie, la nivelul celor șase secții de poliție din Craiova vor funcționa stații de lucru operate de lucrători specializați, care vor permite eliberarea certificatelor de cazier judiciar atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice“, au precizat polițiștii doljeni.
Aceștia din urmă mai spun că persoanele care au nevoie de cazier se pot prezenta la oricare secție de poliție, indiferent de adresa de domiciliu. Cu alte cuvinte, dacă o persoană are domiciliul în cartierul Craiovița Nouă, nu este obligatoriu să se prezinte la Secția 5, care are competență teritorială, ci poate merge la orice secție din municipiu sau la Serviciul Cazier Judiciar de pe strada Amaradia.

Acte necesare

Pentru a obţine certificatul de cazier judiciar, orice persoană care a împlinit 14 ani poate depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar.
Pentru eliberarea cazierului judiciar este nevoie de o cerere-tip completată și motivată, dar și de actul de identitate. Atunci când certificatul de cazier judiciar se solicită pentru un minor de până la 14 ani, acesta se poate obține de către părinte/tutore sau de către un împuternicit al acestora.
În situaţia în care certificatul de cazier judiciar se solicită prin împuternicit este nevoie de cererea-tip completată, de actul de identitate al persoanei împuternicite, de o copie după actul de identitate al titularului și de o procură autentificată, în original și copie.
Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. La cererea motivată a persoanelor aflate în străinătate, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României pot elibera, după efectuarea verificărilor necesare în bazele de date, adeverinţe în care consemnează rezultatele verificărilor.
Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult trei zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă în România. Pentru situațiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverințelor în termen de zece zile de la data solicitării. Documentul este valabil șase luni de la data primirii și numai în scopul pentru care a fost eliberat.

Adrese și program

Secțiile 1 și 6 de Poliție Craiova au sediul în aceeași clădire, pe strada Libertărții, nr. 34. Secția 2 este situată pe strada Dr. Dimitrie Gerota, nr. 22, Secţia 3 pe strada Henri Coandă, nr. 69, Secția 4 pe strada Păltiniş, nr. 10, iar Secţia 5 pe str. N. Coculescu, nr. 22.
La ghișeul de pe strada Amaradia, programul de lucru este următorul: luni, marți și joi, între orele 8.30 – 16.00, miercuri 8.30 – 18.00, vineri 8.30 – 13.00.
La sediile polițiilor din Calafat, Băilești, Filiași, Segarcea, Bechet, programul este de luni – vineri între orele 9.00 – 11.00. Începând de luni, 3 septembrie, cazierul poate fi obținut de la secțiile de poliție 1-6 între orele 10.00 – 13.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS