Gazonul de pe „Oblemenco“, de la ogor la plajă

Gazonul stadionului „Ion Oblemenco“ a arătat deplorabil la meciul cu RB Leipzig. Și nu doar brazdele care săreau au fost problema, ci stratul consistent de nisip de la rădăcina firelor de iarbă. (Foto: Alexandru Vîrtosu)
Autori


Gazonul arenei de 55 de milioane de euro din Craiova a oferit, joi seară, altă surpriză neplăcută. Jucătorii care au intrat pe teren în duelul dintre Universitatea și RB Leipzig, din manșa a doua a turului trei preliminar din Liga Europa, s-au simțit ca pe plajă, stratul consistent de nisip de la rădăcina firelor de iarbă punându-le serioase probleme. Cum s-a transformat dreptunghiul verde de pe „Ion Oblemenco“ într-o veritabilă plajă, după ce luni bune a arătat precum un ogor? Conducerea RAADPFL Craiova, regia care se ocupă de circa două luni de întreținerea suprafeței de joc de la stadion, susține că a respectat indicațiile din cartea tehnică a gazonului și că de vină ar fi căldura și perioadele de exploatare ale acestuia.

Suprafața de joc a stadionului din Craiova a intrat din nou într-un val de critici, după modul în care a arătat joi seară, la partida dintre Universitatea și RB Leipzig, din manșa a doua a turului trei preliminar din Liga Europa (scor 1-1). Dacă în primele șase luni de la inaugurarea arenei de 55 de milioane de euro (noiembrie 2017) gazonul a fost punctul slab al investiției (s-a prezentat deplorabil, cu brazde care săreau la fiecare sprint al jucătorilor mai ceva ca pe un ogor), spre finalul campionatului lucrurile au părut să intre în normal. Dreptunghiul verde al stadionului „Ion Oblemenco“ a început să arate din ce în ce mai bine, iar pauza competițională părea de bun augur. Între timp, gazonul a ieșit din garanție, ceea ce înseamnă că de întreținerea lui nu se mai ocupă constructorul, ci RAADPFL Craiova, Regia din subordinea primăriei care are în administrare spațiile verzi din oraș.

La sfârșitul lunii iunie a și fost adoptată o hotărâre de consiliu local în acest sens, Regia de Administrare a Domeniului Public venind atunci și cu propunerile de tarife pentru îngrijirea gazonului. Regia a mai anexat la raport și o notă de fundamentare cu analize de preţ, mai exact cu manopera pentru fiecare tip de lucrare în parte de care ar avea nevoie gazonul, și a precizat că are angajați care au fost instruiți în prealabil de constructor și cărora li s-au transmis cunoștințele necesare referitor la întreținerea suprafeţei de joc. „Este o provocare şi pentru noi, pentru că, fiind un stadion acoperit, întreţinerea gazonului este total diferită. Am fost în legătură permanentă cu firma care a montat gazonul, cu cea care a livrat gazonul, ţinem legătura cu firme care întreţin gazonul de pe alte stadioane, în speţă Naţional Arena şi Cluj Arena. Toţi au avut probleme la început, pentru că a fost ceva nou, dar eu spun că în acest moment ştim la ce să ne aşteptăm. Nu va fi ceva uşor, dar nici de neexecutat. Ne-am pregătit, avem şi specialiştii. Eu cred că nu o să fie o problemă cu gazonul“, spunea atunci, pentru GdS, directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip.

„Este păcat ca un stadion atât de frumos să aibă un gazon atât de prost“

Și, totuși, o problemă a fost și chiar când Craiovei îi era lumea mai dragă: la primul meci european pe stadionul din Bănie după 18 ani. La returul cu nemții de la RB Leipzig, gazonul a arătat mai mult ca o plajă, stratul consistent de nisip de la rădăcina firelor de iarbă punându-le serioase probleme jucătorilor. Lucru remarcat și criticat de oaspeți, la finalul partidei. Ralf Rangnick, antrenorul lui RB Leipzig, s-a arătat surprins de faptul că un stadion așa frumos precum cel din Craiova are parte de un gazon atât de prost, cu foarte mult nisip și foarte puțină iarbă. „Da, într-adevăr, am văzut acest lucru încă de miercuri, când am vizitat arena. Este păcat ca un stadion atât de frumos, cum este acesta de la Craiova, să aibă un gazon de o calitate atât de proastă. Și în timpul meciului s-a văzut cum gazonul a pus probleme destul de mari jucătorilor. Pe final de meci, jucătorii au resimțit o stare de oboseală, iar la asta a contribuit și calitatea proastă a gazonului“, a spus Ralf Rangnick. Și antrenorul Craiovei, Devis Mangia, a dat de înțeles că a fost nemulțumit de starea gazonului, dar nu a dorit să mai comenteze acest subiect. Italianul a fost unul dintre cei care au criticat gazonul în perioada în care acesta arăta mai mult ca un ogor decât ca un teren de fotbal.


Cum s-a transformat dreptunghiul verde de pe „Ion Oblemenco“ într-o veritabilă plajă, după ce luni bune a arătat precum un ogor, iar în ultima perioadă dăduse semne vizibile de îmbunătățire? RAADPFL Craiova, cea care a preluat de circa două luni sarcina îngrijirii lui, spune că nu a făcut altceva decât să respecte caietul de sarcini, însă mai dă vina și pe căldură, dar și pe perioadele de exploatare a gazonului, care nu ar coincide cu cele din cartea tehnică. „Noi am făcut fix ce a spus consultantul. În august este însă o perioadă critică pentru toate gazoanele din țară, este căldură, apare și efectul de seră… Pentru că suntem în procedură de achiziție a serviciilor de consultanță, ne-am consultat acum cu cei care se ocupă de gazonul de pe Arena Națională. Noi am tratat gazonul așa cum spune caietul de sarcini, așa cum este trecut în cartea tehnică. Acolo este specificat ce operațiuni trebuie făcute și în ce perioade. Problema este că perioadele actuale de exploatare a gazonului nu corespund cu ceea ce scrie în cartea lui tehnică. Eu cred că de luna viitoare gazonul va arăta mai bine, își va reveni. Noi facem tot ce se poate. O echipă a rămas la lucru de joi noapte, imediat după meci, și se lucrează și astăzi (vineri – n.r.) la gazon“, a explicat, pentru GdS, Aurelia Filip, directorul RAADPFL Craiova.

Consiliul Local poate trage la răspundere RAADPFL pentru starea gazonului

În caietul de sarcini privind întreținerea gazonului de pe „Oblemenco“ este descris modul în care ar trebui să arate suprafața de joc (plană, fără denivelări, să asigure o drenare eficientă a apei pluviale, să aibă un strat de gazon dens și uniform, cu un colorit viu, verde intens) și se specifică și ce lucrări ar trebui să execute RAADPFL, de la cele permanente (tundere, fertilizare, periere, udare), până la cele ocazionale (marcare, tratamente de prevenire și combatere a dăunătorilor de orice fel etc.). Interesant este faptul că, potrivit aceluiași document, RAADPFL poate să propună Consiliului Local Craiova ajustarea periodică a prețurilor și a tarifelor, în funcție de evoluțiile intervenite în costurile de operare, dar și înlocuirea gazonului, ori de câte ori este nevoie. În schimb, Consiliul Local poate sancționa operatorul cu privire la starea gazonului, în cazul în care acesta nu respectă indicatorii de performanță și parametrii de eficiență. Rămâne de văzut dacă va și face acest lucru.Comenteaza acum

Alte stiri

22 ianuarie 2019

Parcul auto al DRDP Craiova se înnoieşte cu zece SUV-uri japoneze

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vrea să cumpere zece autoturisme SUV pentru înnoirea parcului auto al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova. Licitaţia a fost lansată la începutul lunii ...

Sumarul ediției de luni, 20 august 2018

Actualitate

» Reverenţa miresei Karin Kneissl, şefa diplomaţiei austriece, în faţa lui Vladimir Putin, motiv de scandal în Austria
» Două avioane F-22 Raptor, în premieră la un exerciţiu comun în România, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii
» Staţiunea Rânca va găzdui o nouă ediţie a Simpozionului Internaţional de Pictură
» Spaniolii caută căpşunari din Gorj: 800 locuri de muncă sunt disponibile
» Parchetul General: 351 de plângeri în cazul protestului din 10 august, înregistrate până luni
» Reprezentanţii ANAT merg la Bruxelles să prezinte problemele legate de Ordonanţa privind garantarea pachetelor turistice
» Marea Britanie: Parlamentarii cer să le fie majorate indemnizaţiile din cauza volumului de muncă implicat de Brexit
» Gorj: Motociclist în vârstă de 73 de ani, acidentat grav
» Slatina: Motociclist în vârstă de 60 de ani, rănit într-un accident rutier
» AEP: Partidele politice au primit subvenţii de 1milion de lei în prima decadă a lunii august
» Năsui (USR), despre solicitarea unei sesiuni parlamentare extraordinare: Nu a semnat nimeni în locul meu
» Judecători, eliberaţi din funcţie de preşedintele Iohannis
» Orban: Dragnea a refuzat nejustificat să-şi exercite atribuţiile şi să convoace sesiunea extraordinară
» În judeţul Constanţa au fost declarate 53 de focare de pestă porcină africană
» Protestatar: Un jandarm lovea mulţimea cu o bucată de gard; mi-a spus că este stare de război şi nu am ce căuta acolo
» Atenţionare de călătorie: Se menţine riscul ridicat de incendiu în Republica Elenă
» Liviu Dragnea i-a delegat atribuţiile lui Carmen Mihălcescu
» DSU: Protestatarul din 10 august care a murit la Spitalul din Alexandria a refuzat internarea în Bucureşti
» Ivan anunţă lansarea petiţiei prin care se cere excluderea PSD din PES
» România, un alt pas în eroziunea democraţiei în Europa Centrală (Washington Post)
» Jandarmeria Română: Materialele folosite la protestul din 10 august sunt neletale
» Târgu Jiu: Accident cu două victime în cartierul Iezureni
» Nici un candidat nu s-a înscris pentre șefia DNA
» Numărul locurilor de muncă vacante creşte cu 3.000 în trimestrul II din acest an

Publireportaj

» „Oglinzi oglindite“, la Muzeul de Artă Craiova
» Anunţ începere proiect: “Crearea unei unităţi noi de producţie în cadrul Societăţii CONDOR PĂDURARU SRL”

Local

» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Otenia, la mare şi la munte

Dolj

» Să ajutăm patru fraţi să aibă o casă
» Gigioc rămâne în arestul IPJ Dolj
» Vin mașinile noi de gunoi! Se golesc la timp tomberoanele?
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Dolj: Depistaţi conducând fără permis
» Dolj: Razie pe şoselele din judeţ

Gorj

» Cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din intravilan
» Un eliminat din examenul de bacalaureat, după ce a fost prins cu fiţuici
» Gunoaie lăsate de-a lungul Transalpinei
» Fonduri pentru finalizarea lucrărilor la Stadionul Municipal
» Pregătiri pentru alegeri parţiale în două comune din Gorj: Stoina, Samarineşti
» Gorj: Impact între o motocicletă şi un autoturism
» Gorj: Tânăr reţinut după ce a lovit cu un cuţit un bărbat

Mehedinţi

» Mehedinţi: Cetățean albanez prins în flagrant în timp ce încerca să ofere 200 de euro mită

Sport

» Ema Bogdan: „Am vrut să renunț la tenis, dar mi-am dat seama cât de mult iubesc acest sport“
» Fotbal / Chiajna a smuls punctele de la Craiova grație arbitrului Coza
» Baschet (m): Porter Troupe, la SCM-U Craiova!
» Fotbal / „GP“ Craiova a contabilizat patru puncte în „dubla“ cu Pandurii (galerie foto)
» Fotbal / Selecționerul Cosmin Contra a făcut convocările preliminare pentru debutul în Liga Națiunilor

Sanatate

» Chirurgia Cardiovasculară, funcțională de anul viitor

Educatie

» Candidații la bacul de toamnă, „chinuiţi“ în bănci

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top UploPorn.com (ul.to) - Download Porn HD RGPorn.com - Free Porn Downloads