17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de cetățeni din Curtișoara, cu apa în curți de patru zile

Zeci de cetățeni din Curtișoara, cu apa în curți de patru zile

Pompierii militari și voluntarii Serviciului pentru Situații de Urgență au continuat ieri evacuarea apei din curțile cetățenilor din Curtișoara afectați de ploile torențiale de marți și miercuri.

Salvatorii ISU Olt n-au avut, de patru zile, pauză, în continuare evacuând, cu opt motopompe, trei dintre ele de mare capacitate, apa din curțile și grădinile oamenilor din Curtișoara, județul Olt.
Aproximativ 90 de gospodării, conform estimărilor primarului localității, Gheorghe Gănescu, au fost afectate de cantitățile mari de apă care s-a adunat din ploile căzute la mijlocul săptămânii trecute, însă evaluarea pagubelor nu s-a încheiat, echipe mixte formate din reprezentanți ai primăriei, ai ISU și ai Direcției Agricole Județene luând la pas, casă cu casă, gospodăriile.
„Credeți-mă că tot ce ne interesează acum este să evacuăm apa. Lucrăm în continuare, toți oamenii sunt aici, evaluarea nu s-a încheiat. Sperăm să terminăm, cumva, mâine“, a declarat, duminică, primarul localității Curtișoara.
Reprezentanții ISU Olt au informat, la rândul lor, că forțele și mijloacele dislocate în satul Proaspeți, comuna Curtișoara, au continuat și ieri să acționeze, sâmbătă fiind suplimentate cu personal și mijloace de la Stația de Pompieri Scornicești și detașamentul de Pompieri Caracal, dar și cu un echipaj din cadrul ISU Dolj.
Pentru a se putea evacua cantitatea mare de apă, joi s-a luat decizia de a se săpa o breșă în drumul județean care traversează comuna, astfel încât să poată fi montată o țeavă pe lățimea drumului, apa fiind direcționată către râul Olt. Oamenii din zona afectată sunt expuși pericolului inundațiilor și din cauza izvoarelor necaptate din zonă, un amplu proiect (care se speră că va demara într-o lună) derulat în colaborare cu ANIF fiind în așteptare din 2016, când a fost aprobat, dar nu i s-a asigurat finanțare.
În urma ploilor torențiale de la mijlocul săptămânii, peste săteni a venit și apa adunată de pe versanți (zona afectată se află la baza unui deal), în unele curți nivelul depășind chiar un metru. Dacă din beciuri oamenii au reușit să scoată apa cu gălețile și cu pompe de capacitate mai mică, în grădinile unde nu se mai vede nici urmă de legume, totul fiind un lac, acțiunea autorităților a rămas singura soluție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS