10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAna Maria Doană, vocea care a cucerit Festivalul Mamaia Copiilor

Ana Maria Doană, vocea care a cucerit Festivalul Mamaia Copiilor

Unul dintre cele mai tinere talente din muzica românească provine din Craiova. Trofeul „Aurel Manolache“ la Secțiunea Interpretare, decernat în cadrul Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor“ 2018, a fost câștigat anul acesta de Ana Maria Christiana Doană, de 13 ani, elevă a Școlii Gimnaziale „Traian“. Acest premiu se adaugă altor trofee obținute de tânără atât în competițiile naționale, cât și în cele din afara țării.

Ana Maria Christiana Doană este elevă a Şcolii Gimnaziale „Traian“ din Craiova şi studiază muzica încă de la vârsta de patru ani şi jumătate. La doar 13 ani, Ana Maria a reușit să obţină numeroase trofee și să devină un nume important în lumea muzicii. După ce, anul trecut, a fost laureată a Festivalului Sanremo Junior din Italia şi a obținut locul I la un concurs internațional de muzică din Lituania, în această vară, tânăra a adus în Bănie Trofeul „Aurel Manolache“ – Secțiunea Interpretare, decernat în cadrul Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor“ 2018. Lupta pentru acest premiu a fost acerbă întrucât a concurat cu cei mai talentați copii din țară și a reușit să cucerească juriul prin interpretarea unei melodii din repertoriul Mariei Tănase. „La grupa mea de vârstă, respectiv 13 – 15 ani, au fost 24 de copii, iar eu am concurat cu melodia «Până când nu te iubeam», din repertoriul Mariei Tănase. Am încercat să nu mă las copleșită de emoții și am intrat în concurs ca şi când aş susţine un spectacol, iar acest lucru m-a ajutat extrem de mult“, a spus Ana Maria Christiana Doană.
Și dacă în timpul concursului a reușit să își stăpânească emoțiile, nu același lucru s-a întâmplat atunci când s-au anunțat câștigătorii. În așteptarea rezultatului, neliniștea a copleșit-o și, preț de câteva minute, parcă a văzut derulându-se prin fața ochilor, ca într-un film, repetițiile, orele de vocalize, drumurile la București, încurajările celor dragi, suișurile și coborâșurile acestui drum. La capătul unei așteptări care i s-a părut îndelungate avea să își audă numele strigat pe scena celui mai mare festival din țară și să își primească trofeul care parcă răsplătea totul și merita totul. „Este un trofeu pentru care am luptat încă din 2013, când am participat pentru prima dată la Festivalul Mamaia Copiilor. Atunci am obținut locul III, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut, când m-am clasat pe aceeași poziție. Este cel mai de preț trofeu pe care l-am câștigat până acum, cea mai mare bucurie“, a spus Ana Maria.

Trofeu de aur, obţinut în Baia Mare

Înainte de a obține „cel mai de preț trofeu de până acum“, Ana Maria s-a clasat pe podium la altă competiție, internațională de această dată. Este vorba de Festivalul Internațional de Interpretare Ursulețul de Aur, care s-a desfășurat la începutul lunii iulie în Baia Mare și unde tânăra de 13 ani a obținut Trofeul de Aur. „Această competiție s-a desfășurat în perioada 4-6 iulie și a reunit peste 500 de copii din țară și din străinătate. Pe 6 iulie am aflat rezultatul și în aceeași zi trebuia să plecăm din Baia Mare la Constanța, unde începea Festivalul Mamaia Copiilor și pot spune că nu a fost deloc ușor“, a adăugat tânăra.
Ambiția, seriozitatea, dragostea pentru muzică nu au părăsit-o însă niciodată și au ajutat-o să continue, oricât i-a fost de greu. A mai avut însă doi aliați de nădejde, care i-au fost alături mereu și au crezut în talentul ei. „Eu și bunicul ei am luptat alături de ea. În ultima perioadă s-a pregătit la București, iar drumurile au fost extrem de obositoare. N-a fost ușor, dar, cu voință, poți să reușești. Nu pot exprima în cuvinte ce am simțit atunci când i-a fost strigat numele pe scenă. Am fost extrem de fericită. M-am bucurat enorm, în primul rând pentru ea. Mergeam de cinci ani la Mamaia și își dorea foarte mult să câștige acest trofeu“, a spus Simona Doană, mama tinerei.

„Ana Maria este o carte de vizită a școlii noastre“

Ana Maria Christiana Doană nu este numai o artistă desăvârșită, ci și un elev excepțional, despre care conducerea școlii în care studiază are numai cuvinte de laudă. „Pentru noi este mare mândrie, având în vedere că Ana nu ne reprezintă doar în afara școlii, ci și în interiorul ei. De fiecare dată când am avut invitați în școala noastră, Ana i-a încântat cu vocea ei și este o carte de vizită a unității noastre de învățământ. Ana nu este numai o artistă desăvârșită, ci și un elev excepțional, de nota zece. A terminat clasa a șaptea cu media 10, dar s-a remarcat și la concursurile și olimpiadele școlare. Anul acesta, a participat la concursul naţional de chimie Raluca Ripan, unde a obţinut o menţiune specială la faza judeţeană. Totodată, se implică și în activitățile extrașcolare, atât cele cu clasa, cât și cu corul școlii, coordonat de un profesor dedicat, în persoana doamnei Poema Dondoe, care de fiecare dată o încurajează şi îi valorizează aptitudinile și talentul. Totodată, rezultatele la concursurile din afara școlii spun foarte multe despre talentul ei și despre munca pe care o depune“, a afirmat Diana Brătucu, director adjunct al Școlii Gimnaziale „Traian“.
Ana Maria Christiana Doană spune că drumul pe care a început să îl parcurgă încă de la patru ani şi jumătate, din dragoste pentru muzică, va continua și cu alte competiții. „Pe 15 august voi pleca la un alt concurs de muzică, în Macedonia, apoi mă voi pregăti pentru examenul de capacitate. Îmi doresc să studiez la Colegiul Național «Frații Buzești» din Craiova și mă pregătesc constant pentru a reuși. Muzica va rămâne însă hobby-ul meu pe viață, o pasiune care mă ajută în toate domeniile, inclusiv atunci când învăț pentru școală“, a încheiat tânăra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS