Acasă Local Gorj CEO, amendat în cazul minerului mort la locul de muncă

CEO, amendat în cazul minerului mort la locul de muncă

-

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a dispus, săptămâna trecută, în urma unui control efectuat împreună cu un inspector de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii în Cariera Peşteana Nord, sistarea activităţii troliului Cabestan de pe transportatorul unde s-a produs, luni, 23 iulie 2018, un accident de muncă, în urma căruia un lăcătuş mecanic, în vârstă de 49 de ani, şi-a pierdut viaţa. De altfel, tot din cauza faptului că troliul era neconform cu dotările tehnice ale echipamentului respectiv, angajatorul a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 3.500 de lei. Având în vedere aspectele constatate, SC Complexul Energetic Oltenia SA a fost notificat să înştiinţeze ITM Gorj cu privire şi la alte unităţi subordonate în care acest dispozitiv este utilizat. Termenul limită la care angajatorul trebuie să se supună cerinţei este 1 august 2018. Dosarul accidentului de muncă mortal amintit se află, încă, în curs de cercetare.

Anchetă şi în cazul angajaţilor arşi

De asemenea, inspectorii de muncă au efectuat un control şi în Cariera Pinoasa, unitate în care a avut loc un accident cu incapacitate temporară de muncă, victime fiind doi electricieni care au suferit arsuri. În urma verificărilor s-a constatat că în documentele unităţii nu se regăseşte autorizaţia de executare a lucrărilor la casa electrică unde s-a produs incidentul. Inspectorii de muncă au aplicat o sancţiune în valoare de 5.000 de lei. De menţionat că, în ambele cariere verificate, staţiile electrice de transformare aferente benzilor transportatoare ale circuitelor de steril şi cărbune, precum şi cele aferente excavatoarelor pentru cărbune şi steril, nu sunt asigurate împotriva pătrunderii accidentale a persoanelor neautorizate în interiorul acestora. Dat fiind gradul de risc ridicat al activităţilor executate, respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă în cadrul unităţilor subordonate producătorului energetic constituie o prioritate pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, fiind efectuate verificări periodice şi dispuse măsuri în toate cazurile în care angajatorul are o vină în producerea accidentelor de muncă, excepţie făcând accidentele de traseu.

Eugen MARUTA
Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.