11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljeni infectaţi cu virusul West Nile. Cum vă feriți de boală?

Doljeni infectaţi cu virusul West Nile. Cum vă feriți de boală?

Infecția cu virusul West Nile este mai puțin cunoscută în Oltenia, dar este o afecțiune de care nu suntem feriți. Doi bărbați, unul de 58 de ani, din Craiova, și altul de 42 de ani, din comuna Drăgotești, au fost depistați zilele acestea că sunt infectați cu virusul West Nile. Acesta poate duce la declanșarea unor afecțiuni grave, dacă nu este tratat corespunzător. Principala cale de transmitere este înțepătura țânțarilor infestați. Și în Olt a fost înregistrat luna aceasta un caz de îmbolnăvire cu virusul West Nile. Ce trebuie să știți despre această afecțiune? Cum puteți preveni infecția?

Aparița a două cazuri de îmbolnăvire cu virusul West Nile în Dolj ridică semne de întrebare legate de ce este acest virus, cum se poate preveni infectarea, care sunt simptomele. Cei doi doljeni depistați că sunt infectați cu West Nile au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Unul dintre ei a fost externat, celălalt se află sub supravegherea medicilor, dar este în afara pericolului.
„Pacientul care este încă internat are o evoluție bună, nu este în pericol. Au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase. Tratamentul este nespecific. Este un virus transmis de către țânțari. Anul trecut am avut două cazuri, dar au fost în toamnă. Acum au apărut mai devreme, probabil din cauza ploilor frecvente din ultima perioadă“, a declarat dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Și în Olt, medicii din cadrul DSP au confirmat că luna aceasta a fost depistat un bărbat din Slatina, de 52 de ani, infectat cu virusul West Nile. Acesta a fost tratat în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Slatina.

Care sunt simptomele pentru care trebuie să mergeți la medic

Trebuie știut că infecţia cu virusul West Nile este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie, care, în majoritatea cazurilor, este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestări de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar. Copiii sub 15 ani nu sunt afectaţi. Simptomele infecției cu virusul West Nile sunt diverse, de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningoencefalită. Semne de alarmă care trebuie să vă determine să ajungeți la medic sunt: febra ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină. Nu puteţi lua virusul de la un animal infectat sau dacă intraţi în contact cu o persoană care a dobândit afecţiunea.

Diagnosticarea se face printr-o combinație de teste speciale

Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură de țânțar este redusă. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.
Pentru pacienții care ridică semne de întrebare este necesar un set de analize de sânge. Anticorpii pot arăta dacă pacientul fost infectat cu West Nile.
În general, un om din 150 poate cunoaşte o formă gravă a bolii. Aceasta poate duce la umflarea creierului (encefalită), a măduvei spinării (mielită) sau a ţesuturilor din jurul creierului şi măduvei spinării (meningită).
Diagnosticarea infecției cu virusul West Nile se face printr-o combinație de teste speciale de biologie moleculară, asociate cu observarea semnelor și simptomelor.

Ce recomandă medicii din cadrul DSP Dolj

Nu există tratament pentru West Nile. Organismul trebuie să lupte singur împotriva infecţiei. Diagnosticul şi ajutorul medicului nu trebuie însă să lipsească. Dacă vorbim de un caz sever de West Nile, simptomele pot dura săptămâni sau luni, mai ales dacă infecţia s-a răspândit la creier, iar internarea într-un spital este necesară. Astfel poate fi prevenită apariția altor boli și complicații, cum ar fi pneumonia, pentru că pacientului îi sunt administrate perfuzii şi este conectat la aparate de susţinere şi monitorizare.
Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Dolj spun că fiecare dintre noi putem contribui la prevenirea infecţiilor virale transmise prin înţepătura de ţânţar (West Nile, Zika).
„Oamenii trebuie să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă, să ia măsuri de eliminare a surselor larvare situate pe proprietăţile private sau în vecinătatea lor“, spune dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Dolj.

Ana-Maria Predilă

 

Craiova sub asediul țânțarilor

După șase etape de dezinsecție pe domeniul public prin pulverizare aeriană și pulverizare terestră, țânțarii tot îi deranjează pe craioveni. Locuitorii se plâng, în număr din ce în ce mai mare, de valul de astfel de insecte sâcâitoare care s-au înmulțit prea mult. Salubritatea spune însă că a făcut dezinsecție ca la carte, iar soluțiile sunt aceleași ca și în anii trecuți.

În ciuda dezinsecției care s-a făcut în orașul Craiova, în mai multe etape, urbea este în continuare sub asediul țânțarilor. Craiovenii se plâng că țânțarii sunt tot mai supărători și periculoși pentru sănătatea lor. Recent, în județul Dolj au fost descoperite două cazuri de infectare cu virusul West Nile. Întrebarea care se pune este cu ce se face dezinsecția, care este soluția care nu poate nimici țânțarii și care este, în cele din urmă, rezolvarea fiindcă aceștia sunt din ce în ce mai greu de stârpit? Răspunsul vine din partea SC Salubritate Craiova SRL, care se ocupă în Craiova cu dezinsecția. „Este vorba despre cazuri izolate, nu despre un fenomen. „Am efectuat până în prezent șase etape de dezinsecție pe domeniul public, iar soluțiile folosite sunt aceleași ca și în anii trecuți, când nu s-a înregistrat niciun caz de infectare cu virusul West Nile. Modul de preparare a soluțiilor de lucru este și el același, întocmai cu specificațiile producătorului, sunt produse aflate în grupa a treia de toxicitate, avizate de Ministerul Sănătății. De altfel, întreg programul de dezinsecție este aprobat de Direcția de Sănătate Publică Dolj.
Vremea a fost ploioasă și de aceea și intervențiile au fost mai dese și desfășurate alternativ, terestru și aerian. De fiecare dată am subliniat însă că acțiunile noastre vor fi mai eficace dacă proprietarii de imobile din municipiul Craiova efectuează dezinsecție pe suprafețele deținute.
În cazul în care se va constata că gradul de infestare este mai mare, bineînțeles că putem efectua etape suplimentare de combatere a insectelor dăunătoare, cu aprobarea Primăriei Municipiului Craiova“, a precizat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.
În ciuda garanțiilor date de reprezentanții Salubrității, craiovenii se plâng că sunt terorizați de numărul mare de țânțari și de agresivitatea acestora. Până și o ieșire în parc se poate transforma într-o plimbare neplăcută. Locuitorii orașului spun că nu este necesar să ajungi într-un loc cu multă vegetație, împădurit sau în apropierea unui luciu de apă ca să fii asaltat de țânțari. Supărătoarele insecte sunt prezente în cartierele de case și blocuri, cu precădere seara.
Totuși, până când administrația locală se va dumiri că este necesar să se schimbe poate modalitatea și soluțiile folosite pentru dezinsecție, craiovenii vor mai fi serios deranjați de țânțari.

Maria Cernătescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS