8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalubritatea, trasă de urechi de Garda de Mediu

Salubritatea, trasă de urechi de Garda de Mediu

Duhoarea care rămâne în urma mașinilor de gunoi ale operatorului local, SC Salubritate Craiova SRL, mirosul levigatului care se prelinge pe străzi, după trecerea acestora și cel al platformelor pline de resturi menajere a ajuns și la nasul Gărzii de Mediu Dolj. După ce întregul oraș s-a plâns că este sufocat de gunoaie, că platformele sunt încărcate cu deșeuri care nu sunt ridicate cu săptămânile, că mașinile de la Salubritate sunt și ele sparte și lasă în urmă bălţi care se preling pe asfalt, comisarii Gărzii „au luat urma mirosului“ și au trasat avertizări clare Salubrității. În primul rând, societatea a fost obligată să-și pună la punct autoutilitarele cu care transportă gunoiul la Depozitul de gunoi și să „pună dop“ găurilor prin care se prelinge levigatul. În al doilea rând, ca să scape de mirosul pestilențial, parcul auto a fost dezinfectat. Aceeași operațiune s-a aplicat și zonelor din jurul platformelor de gunoi, care sunt arondate asociațiilor de proprietari de la blocuri. Aici, gunoiul rămâne depozitat zile în șir și din cauza căldurii și precipitațiilor se descompune și degajă un miros greu. Când căldura încinge asfaltul și bălțile de levigat rămase pe platformele de gunoi, mirosul este și mai înțepător.
„Garda de Mediu a efectuat un control, în urma căruia s-au trasat măsuri de remediere. Anterior controlului, luasem deja măsuri pentru remedierea unor deficiențe, respectiv spălarea și dezinfectarea zonelor din jurul platformelor de gunoi. De asemenea, două autogunoiere au fost retrase și urmează să fie etanșeizate, pentru a preveni pierderile de levigat“, a precizat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.
Cu alte cuvinte, mașinile Salubrității nu vor mai împrăștia zeama care provine de la deșeurile menajere aruncate de craioveni? Bine ar fi că doar nu este vina unui utilaj care se descompune în mers, ci mai degrabă a operatorului de salubritate a orașului și a administrației locale. În această formulă trebuie introdus și cetățeanul care, de cele mai multe ori, nu are noțiunea de sac de gunoi, iar de colectare selectivă și mai puțin. Și unele dintre asociațiile de proprietari din oraș uită să se îngrijească de platformele de gunoi care le sunt arondate.

Mașinile în leasing, gură de oxigen

Reprezentanții Salubri-tății le-au promis celor de la Garda de Mediu că o să-și remedieze deficiențele și totodată că „situația va reveni la normal“.
„Pe 30 iulie este termenul limită de depunere a ofertelor în cadrul procedurii de achiziționare a șase autogunoiere prin leasing operațional, după care urmează evaluarea acestora și atribuirea contractului. După parcurgerea tuturor acestor etape și introducerea în traseu a celor șase autocompactoare noi, situația va reveni la normal și nu vor mai exista probleme tehnice care să ne pună în dificultate. Pe această cale, ne cerem scuze clienților noștri pentru neplăcerile cauzate în aceasta perioadă“, a mai precizat Cristina Ghenea.

Ce este levigatul?

Levigatul este o substanţă toxică şi care pătrunde repede în sol, otrăvind apele de suprafaţă şi subterane. Levigatul este foarte coroziv şi conţine metale grele, care distrug solul pentru totdeauna. Poluarea solului cu această substanţă duce la intoxicarea lentă a oamenilor şi a animalelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS